fbpx
Kulttuuri Hämeenlinna

Toni Rasinkankaan valokuvat sävähdyttivät kilpailuraatia Yhdysvalloissa

Tuure Mäntymaa ja suden kallo. Toni Rasinkangas sai tämän kuvan aloittamasta sarjasta kunniamaininnan kansainvälisessä kilpailussa. Kuva: Toni Rasinkangas / HäSa
Tuure Mäntymaa ja suden kallo. Toni Rasinkangas sai tämän kuvan aloittamasta sarjasta kunniamaininnan kansainvälisessä kilpailussa. Kuva: Toni Rasinkangas / HäSa

Hämeen Sanomien toimittaja Toni Rasinkangas sai kaksi kunniamainintaa suuressa yhdysvaltalaisessa International Photography Awards (IPA) 2021 -valokuvakilpailussa.

Rasinkangas osallistui ammattilaissarjoihin kahdella kuvasarjalla ja yhdellä yksittäisellä kuvalla. Kunniaa saivat toinen kuvasarja ja yksin osallistunut valokuva. Kisaan osallistui yhteensä 14 000 kilpailutyötä 120 maasta.

– Tieto kunniamaininnoista oli aika mykistävä. Lähetin kuvat kilpailuun kokeiluna enkä odottanut mitään. On siistiä, että paikallisesti merkittävät Rengon sudet nousivat esiin kilpailussa, jossa oli myös kuvia Capitolin mellakasta ja Afganistanista, Rasinkangas sanoo.

Menestyksekäs kuvasarja Alpha tutkii metsästäjä Tuure Mäntymaan ja tämän ampuman susilauman alfauroksen suhdetta.

Rasinkangas seurasi Rengon susien kohtaloa toimittajan työssään vuosina 2017 ja 2018. Osa kisakuvista on nähty Hämeen Sanomissa, mutta osa on ennenjulkaisemattomia.

– Sudet ovat vaikea aihe, joka jakaa mielipiteitä rajusti. Salaa toivoin, että juuri tämä sarja huomioitaisiin.

Myös yksittäinen kunniamainittu kuva on otettu Rengossa. Kesällä 2020 otetussa kuvassa perhe viettää päivää Rengon skeittiparkilla. Rasinkangas halusi kuvata sitä, miten koronaviruspandemia on saanut perheet viettämään aiempaa enemmän aikaa yhdessä. HÄSA

Alpha-kuvasarja (kuvattu vuosina 2017 ja 2018)
Kuvat: Toni Rasinkangas / HäSa
Tammikuussa 2017 metsästäjät ampuivat poikkeusluvalla kaksi sutta laumasta, joka oli tehnyt pihakäyntejä Rengossa. Tuure Mäntymaan tähtäimeen pysähtyi uros 20-minuuttisen jahdin päätteeksi. Ennen kevättalvea 2017 sutta oli metsästetty Etelä-Hämeessä viimeksi 1970-luvulla.
Luonnonvarakeskuksen (Luke) helmikuussa 2018 valmistuneiden tutkimusten perusteella Mäntymaan ampuma susi todettiin alfaurokseksi.
Rengon susijahdista Mäntymaalle jäi käteen harvinainen metsästysmuisto: alfauroksen kallo.
Poikkeusluvan ehtojen mukaan alfayksilöiden ampumista pitäisi pyynnissä välttää. – Tutkimus valmistui vuodessa ja ampumaratkaisu piti tehdä sekunneissa, Mäntymaa sanoi maaliskuussa 2018.
Mäntymaalle jäi jahdista muistoksi myös hänen ampumansa susi, joka sittemmin täytettiin taljaksi.
Mäntymaan mukaan metsästäjien tarkoituksena ei ole tappaa susia sukupuuttoon. –  Niitä ei kuitenkaan tarvita kyläyhteisöihin. Yhtälö on mahdoton, sanoo metsästäjä toisessa polvessa.
Soundtrack of Family Afternoon (kuvattu kesällä 2020)
Skeittiperhe eli Herkko Yli-Paappala (ilmassa), Havu Yli-Paappala ja Siru Hyvärinen Rengon skeittiparkilla kesäkuussa 2020. Kuva: Toni Rasinkangas

Menot