Kulttuuri Hämeenlinna

Tunnetta ei voi kuvata, mutta silti se voi näyttää sääriluulta

Panu Ruotsalon näyttely on ensimmäinen, joka koronavirussulun jälkeen toteutuu suunnitellusti Galleria Koneessa.
Panu Ruotsalo haluaa maalata sen, mitä periaatteessa ei voi: tunteen. Kuva: Pekka Rautiainen
Panu Ruotsalo haluaa maalata sen, mitä periaatteessa ei voi: tunteen. Kuva: Pekka Rautiainen

Miltä näyttää tunne? No sehän näyttää ihan… polvilumpiolta.

Se voi näyttää myös hermoverkostolta tai alastoman vartalon läpinäkyviltä varjoilta. Jalan luilta. Kuvataiteilija Panu Ruotsalo myöntää, että se, mitä ei voi kuvata, saa helposti ihmiskehon muodon.

– Ihminen on kuitenkin fyysinen olento. Kaikki aggressiivisuudesta ja seksuaalisuudesta lähtien heijastuu fysiikassa, ja lihallisuus on kaiken aikaa läsnä, hän sanoo.

– Ydintunteita ei voi nähdä, mutta taiteessa voi ehkä jollain lailla katsoa luiden läpi ja naiivisti ajatella, että tunteet ovat sisimpänä.

Ruotsalon Muotokuvia tunteista on ensimmäinen näyttely, joka koronavirussulkujen jälkeen avautuu suunnitelmien mukaan Galleria Koneessa. Kesäkuussa galleriassa oli kahden viikon ajan esillä saksalaisen taiteilijan Veronika Witten videoteos.

Abstraktiuskin voi olla tarkkaa

Olemattomuus kiehtoo hämeenlinnalaista Ruotsaloa. Hän tutkii aihetta abstraktin maalauksen keinoin, mutta tarkasti kuin kirurgi.

– Minulle abstrakti maalaustapa on hirveän tarkka. Kun maisemamaalari ihailee maisemaa, ehkä itse koetan kuvata sitä, miltä tuntuu kun ihastuu johonkin maiseman takana.

Muotokuvia tunteista -kokonaisuudessa hän etsii erilaisten tunteiden alkupisteitä. Kuvattuina ne näyttävät muun muassa röntgenkuvilta. Hennot viivarakenteet muuntuvat tummiksi alueiksi, levenevät ja kapenevat.

Kun Ruotsalo maalaa aktiivisesti, hän työskentelee silloinkin, kun sivellin ei ole konkreettisesti kädessä. Mieli kieputtaa asioita illallispöydässäkin ja askartelee monessa suunnassa yhtä aikaa.

– Minulla on aina yhtä aikaa kesken useita töitä.

Uupumus värikylläisyyteen

Näyttelyn teoksissa korostuvat musta ja valkoinen, mutta osassa on sinisen ja ruskean häivähdyksiä.

Tällä hetkellä mustavalkoisuus auttaa taiteilijaa olemaan tarkka. Hän kertoo myös uupuneensa värikylläisyyteen.

– Katselin vanhempia töitäni, enkä kestänyt sitä väritykitystä. Prosessi on ehkä menossa siihen suuntaan, että koko pinnasta tulee valkoinen tai musta. Nyt tuntuu, että yhdessä viivassa on enemmän voimaa kuin jos olisi vielä väri mukana.

Ei ole väärää tai pahaa tapaa tuntea

Tunteet ovat asia, jota Ruotsalo pohtii paljon. Hän huomauttaa, ettei ole väärää tai pahaa tapaa kokea asioita. Tunteiden tukahduttaminen ei silti poista niitä.

– Eheys syntyy siitä, että antaa itselleen vapauden tuntea kaikkia tunteita ja käydä äärilaidoilla eikä koko ajan väkisin yrittää liikkua janan keskellä.

Töissään hän keskustelee nimenomaan tunteen, ei sen ilmiasun kanssa. Pyrkimyksenä ei ole kaunis lopputulos, vaan tosi. HÄSA

 

Panu Ruotsalo: Muotokuvia tunteista. Esillä Galleria Koneessa Verkatehtaalla 4.–28.7. Taiteilija on paikalla näyttelyssä Kuvataiteen päivänä 10.7. noin kello 12 alkaen.

Panu Ruotsalo

Taidemaalari.

Syntynyt vuonna 1971 Hämeenlinnassa.

Valmistunut Taidekoulu Maasta vuonna 2000.

Asuu ja työskentelee Billnäsissä Raaseporissa.

Galleria Koneessa avautuva näyttely on hänen 14. yksityisnäyttelynsä.

Edellisen kerran hänen töitään on nähty Hämeenlinnassa vuonna 2002.

Loppuvuodesta hänen ja Helmi Remeksen teoksia on tulossa esille Riihimäen lasimuseon Ikävän anatomia -näyttelyyn, joka avautuu 6.11.

Ruotsalon teoksia on useissa kokoelmissa, muun muassa Kansallisgalleriassa, Wihurin rahastolla ja Paulon säätiöllä.

Päivän lehti

9.8.2020