fbpx
Kulttuuri

Tuntematon sotilas ei päässyt mitaleille – Kriitikot valitsivat 2010-luvun parhaat kotimaiset elokuvat

Myös päättyvän vuosikymmenen merkittävimmät suomalaiset rock-albumit on listattu.
Vuosikymmenen parasta elokuvaa ei ohjannut Aki Kaurismäki eikä Aku Louhimies. Kriitikoiden ja toimittajien mielestä sen teki Juho Kuosmanen. Kuva: Joel Maisalmi
Vuosikymmenen parasta elokuvaa ei ohjannut Aki Kaurismäki eikä Aku Louhimies. Kriitikoiden ja toimittajien mielestä sen teki Juho Kuosmanen. Kuva: Joel Maisalmi

Näinä päivinä eletään niitä aikoja, jolloin listataan päättyvän vuosikymmenen merkkitekoja: parhaita niitä ja näitä. Elokuvakriitikot ja elokuvatoimittajat ovat esimerkiksi valinneet Ylen kyselyssä 2010-luvun parhaan kotimaisen fiktioelokuvan.

Se ei ole yleisön suosikki Tuntematon sotilas vaan Juho Kuosmasen Hymyilevä mies. Vuonna 2016 ensi-iltaan tullut elokuva kertoo tarinan nyrkkeilijä Olli Mäen elämästä.

Kakkoseksi 34 kriitikon raati nosti Miia Tervon tänä vuonna valmistuneen Auroran ja kolmoseksi Aleksi SalmenperänJättiläisen vuodelta 2016.

Sen paremmin Aku Louhimiehen Tuntematon sotilas (2017) kuin Aki KaurismäenLe Havre (2011) tai Toivon tuolla puolen (2017) eivät yltäneet mitalisijoille.

PMMP oli ykkönen albumeissa

Vuosikymmen tärkeimmät kotimaiset rock- ja pop-albumit listattiin jo marraskuussa Soundi-lehden äänestyksessä. Valinnoista vastasi 60 musiikkitoimittajaa.

Kärkeen nousivat PMMP:n Kovemmat kädet (2005), Liekin Korppi (2003) ja Riston Aurinko aurinko plaa plaa plaa (2006).

Perässä seurasivat Pepe WillberginPepe & Saimaa, Litku KlemetinJuna Kainuuseen, Jukka NousiaisenEi enää kylmää eikä pimeää, Pää Kiin Pää Kii, J. KarjalaisenEt ole yksin, Radiopuhelimien Oulu on kaupungin nimi ja Disco Ensemblen First Aid Kit.

 

Juttua muokattu 20.12.2019 kello 13.21: Lisätty Yle-siteeraus.

Menot