Kulttuuri

Tuore lasten- ja nuortenkirjailijoiden kollektiivi Valas sparraa, muttei itse kustanna

Uusi Vapaiden lasten- ja nuortenkirjailijoiden kollektiivi antaa jäsenilleen tukea ja toimitusapua ja kirjoille yhteisen leiman.
Kirjailija Sari Peltoniemi tunnetaan moni-ilmeisistä nuortenromaaneista. Kuva: Antti Tammela
Kirjailija Sari Peltoniemi tunnetaan moni-ilmeisistä nuortenromaaneista. Kuva: Antti Tammela

Nykyajan sanoihin kuuluu muun muassa ”monikanavaisuus”. Kirjallisuudessa tämä tarkoittaa esimerkiksi sitä, ettei kirjailija enää automaattisesti julkaise teoksiaan vain tietyn kustantamon kautta.

Samalla, kun suuret kustantamot ovat yhdistyneet, kirjallisuuskentälle on perustettu paljon uusia pienkustantamoja ja osuuskuntia. Uusin tulokas on lasten- ja nuortenkirjailijoiden kollektiivi Valas.

Valas-kollektiivi ei ole kustantamo, vaan kollegiaalista tukea tarjoava yhteisö. Eri julkaisukanavissa ilmestyvät teokset ”leimataan” sen omalla logolla.

– Olimme jo pitkään pohtineet osuuskunnan perustamista, mutta myös ymmärtäneet, ettei kukaan ehtisi ja jaksaisi pyörittää sellaista. Aloin miettiä, mikä ei olisi niin sitova, mutta antaisi silti tukea ja apua, kertoo lempääläläinen kirjailija Sari Peltoniemi.

Valas on lisäväylä

Kollektiivin nimi tulee sanoista ”vapaat lasten- ja nuortenkirjailijat”. Käytännössä vapaus tarkoittaa sitä, että kaikki jatkavat kirjoittamista tutuille kustantamoilleen, mutta Valas tarjoaa lisäväylän projekteille, jotka muuten saattaisivat jäädä julkaisematta.

Valas pystyy muun muassa kustannustoimittamaan kirjat pienen kustantamon puolesta.

Valas-leima on jo lyöty Peltoniemen 26-sivuiseen minikirjaan Joulupukki ja riekko ja tuoreeseen dystopiaromaaniin Täältä minä karkaan.

– Valas on lisäväylä, jonka avulla voidaan julkaista sellaisiakin teoksia, joita ei pidetä kaupallisesti tuottavina, Peltoniemi pohtii.

Hänen lisäkseen kollektiiviin kuuluvat kirjailijat Niina Hakalahti, Hannu Hirvonen, Anu Holopainen, Johanna Hulkko, Hannele Huovi, Markku Karpio, Eija Lappalainen, Anne Leinonen, Raili Mikkanen, Kirsi Pehkonen, Katariina Romppainen, Katri Tapola, Mimmu Tihinen, Esko-Pekka Tiitinen ja Marja-Leena Tiainen.

Kohderyhmiä on monenlaisia

Kirjallisuuden markkinoinnissa huumori ja seikkailullisuus usein korostuvat.

On kuitenkin monenlaisia kirjamakuja, ja monelle kaupallisesti epävarmana pidetylle teokselle voi löytyä isokin kohderyhmä. Valas keskittyy ennen kaikkea jälkimmäiseen.

Valas avaa väylän niin kuvakirjoille ja loruille kuin nuorten aikuisten kirjoillekin. Kollektiivin kirjoja on tänä vuonna tulossa muiden muassa Hannu Hirvoselta ja Anne Leinoselta.

Se, miten kirjat ja kohderyhmä kohtaavat, tuottaa päänvaivaa sekä isoille että pienille toimijoille. Peltoniemi on iloinen siitä, että uuden kollektiivin aikaansaannokset ovat kiinnostaneet sekä mediaa että esimerkiksi kirjastoja.

Vanhat yhteistyökuviot jatkuvat myös

Tammi on Peltoniemen pitkäaikainen kustantaja. Yhteistyö jatkuu edelleen, mutta Peltoniemi tarvitsi molemmille jo julkaistuille Valas-kirjoilleen toisen väylän. Vakiokustantamo ei ollut kiinnostunut Täältä minä karkaan -romaanin ensimmäisestä versiosta, mutta kirjailija jatkoi silti.

Dystooppinen tarina diktaattorin mullistamasta yhteiskunnasta eli kirjailijan mielessä niin sitkeästi, että se oli ”pakko saada ulos”.

– On joitain tarinoita, joista muodostuu itselle pakkomielle. Tämä tarina oli itselleni jäytävä ja tärkeä, Peltoniemi kuvailee.

Lastenkotiin joutuvan ja sieltä karkaamista suunnittelevan Leopolda-tytön tarinan kustannustoimitti Valas-yhteisö ja julkaisi Peltoniemen perheen oma Ranran-kustantamo.

Tuore romaani viittaa politiikkaan

Peltoniemi tunnetaan muun muassa intensiivisistä fantasiateoksista. Tuoreessa romaanissa on sekä vaihtoehtohistorian että scifin piirteitä. Teos viittaa keskieurooppalaiseen politiikkaan – ja myös Suomeen.

Lopetus antaisi mahdollisuuden jatko-osalle, mutta sellaista Peltoniemi ei ainakaan tällä hetkellä suunnittele. Lukija voi jatkaa tarinaa mielessään haluamaansa suuntaan.

– Se on avoimen lopun tuska ja hurmio, Peltoniemi nauraa.

Runsaan kirjallisuuskentän etu on se, että lukijatkin osaavat ottaa vastaan monenlaisia kirjoja. Mitä enemmän erilaisia tekstityyppejä tuntee, sitä enemmän vivahteista voi nauttia. HÄSA

Päivän lehti

15.7.2020