Kulttuuri

Kirja-arvio: Nuoren arkeologin käsikirja vie tutkimusmatkalle käymälään

Ilari Aalto ja Elina Helkala: Jatulintarhoja ja hiidenkiukaita. Nuoren arkeologin käsikirja. Atena 2019. 96 s.
Elina Helkala ja Ilari Aalto ovat tehneet yhdessä lapsille ja nuorille tarkoitetun kirjan arkeologiasta. Kuva: Terho Aalto

Hämeenlinnalaislähtöinen Ilari Aalto tekee tärkeää työtä kirjoittamalla selkeästi ja ymmärrettävästi historiasta.

Uusimmassa, nuorille suunnatussa kirjassaan, hän avaa arkeologien salapoliisityötä ja neuvoo kädestä pitäen, kuinka jokainen meistä voi olla oman elämänsä arkeologi ja matkata ajassa tuhansia vuosia taaksepäin. Kirjassa matkataan historiallisesta ajasta kivikaudelle esimerkkien kautta.

Kuva: Muu

Erityisesti kirjan ote viehättää. Se on kirjoitettu kepeästi, muttei kuitenkaan liian lapsekkaasti. Mukana on salapoliisitehtäviä, ja puhu kuin arkeologi -pätkät neuvovat käyttämään oikeita termejä.

Vai tiesitkö, mitä on koproliitti? Se on tietenkin muinaista kakkaa, ja muinainen uloste kertoo historiasta enemmän kuin kultakolikko.

Aallon ja Elina Helkalan yhteistyö on saumatonta. Kirjan kuvittajana Helkalan kädenjälki tukee tekstiä ja johdattaa lukijan oikealle aikakaudelle uskottavasti.

Kirja on mukavaa lapsiperheen yhteistä lukemista, aikuinenkin oppii uutta, lapsesta puhumattakaan. Kirja toimisi hyvin myös historian opetuksessa.