Kulttuuri Hämeenlinna

Sami Hedberg tekee Eddie Murphyt – Se mieletön remppa -elokuvassa onni ja elämä potkivat vuoronperään

Kiti Kokkonen ja Sami Hedberg tarttuvat työkaluihin monenlaisin seurauksin elokuvassa Se mieletön remppa. Kuva: Esko Tuovinen
Kiti Kokkonen ja Sami Hedberg tarttuvat työkaluihin monenlaisin seurauksin elokuvassa Se mieletön remppa. Kuva: Esko Tuovinen

Ei muuta kuin vasara kauniiseen käteen ja taloa remontoimaan. Ohjaaja-käsikirjoittaja Taneli Mustonen halusi tehdä elokuvan, joka käytännössä puhuttelee kaikkia. Heitä, jotka ovat tehneet pientä pintaremonttia tai ryhtyneet päättymättömään remppapainajaiseen.

Mustosen uutuuselokuva Se mieletön remppa on tarina Sami Hedbergin (Jalmari) ja Kiti Kokkosen (Maija) näyttelemästä pariskunnasta, joka perii unelmiensa talon ja joutuu keskelle kaikkien aikojen remonttisoppaa. Siinä onni ja elämä potkivat kaksikkoa vuoronperään.

– Nälkä oli kova komedialle. Sellaiselle, jossa päähenkilöiden vastassa tuntuvat olevan kaikki luonnonvoimat, kertoo Luokkakokous-menestyselokuvien suomalaiset versiot ohjannut Mustonen.

Itse elokuvassa pariskunnan tiimihenki on toden teolla koetuksella. Hedberg sanoo, että heti kuvausten alussa näyttelijäkaksikolla tuli pariskuntafiilis.

– Tulimme tänne haastatteluunkin eri autoilla, Kokkonen nauraa.

Hedberg vetää seitsemän eri roolia

Kokkosen näkemys on, että elokuva kertoo erityisesti Jalmarin kasvutarinan.

– Hän joutuu luopumaan omista unelmistaan ja taipumaan Maijan jyräämänä remonttitöihin. Maijalla on liian isot odotukset omista kyvyistään.

Yhden miehen komediatehdas Sami Hedberg taas on innoissaan, että pääsee elokuvassa näyttämään myös draamalliset kyntensä.

– Välillä mennään syvissä vesissä.

Hedbergille rooleja kertyy leffassa lopulta seitsemän. Hän kertoo, että on joskus salaa toivonutkin sitä nähtyään, kuinka Eddie Murphy revittelee useassa eri roolissa Pähkähullu professori -elokuvissa.

– Olin kaksi kuukautta kiinni rooleissa. Taneli järkyttyi, kuinka tarkasti olin suunnitellut hahmot. Minulla on ihmeelliset perfektionistiaivot, Hedberg naurahtaa.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Elokuvaohjaaja Taneli Mustonen tunnetaan Luokkakokouksesta, sen jatko-osasta ja kauhuleffasta Bodom. Kuva: Esko Tuovinen

Kasarikomedia ohjaajan vaikutteena

Mustosen viides elokuva on sovitus vuoden 1972 norjalaisesta elokuvasta Norske Byggeklosser.

Vuonna 1978 syntynyt Mustonen puolestaan on kasvanut komedioiden parissa ja niitä elokuvateollisuus puski varsin menestyksekkäästi ulos varsinkin 1980-luvulla. Mustosen remppaleffassa on ehtaa kasarikreisikomediaa.

– Halusin tehdä kevyttä viihdettä, jota voisi mennä katsomaan elokuviin vaikka työpäivän jälkeen.

Mustonen on käytännössä kasvanut elokuvateatterissa, hänen vanhempiensa omistamassa sellaisessa Outokummussa. Suomalaisista komedioista hän näki ensimmäisten joukossa niin Uunot kuin Vääpeli Körmyt.

Kurkkaa Se mieletön remppa -elokuvan kulisseihin. Juttu jatkuu videon jälkeen.

Komedia ja kauhu koukuttavat

Komedian rinnalle Mustonen nostaa myös kauhun – molemmat toimivat tehokkaasti leffateatterissa.

– Mikään ei ole niin hienoa kuin kuulla täyden salin nauravan tai kiljuvan.

Luokkakokousten (2015, 2016) jälkeen Mustonen ohjasi Bodom-järven surmiin perustuva elokuvan Bodom (2016), joka avasi hänelle oven Suomen ulkopuolelle.

– Pidän Bodomia virstanpylväänäni. Olen katsellut kauhuleffoja yläasteelta asti. Tulevana syksynä aloitan englanninkielisen The Twin -kauhuleffan kuvaukset. Vuoden päästä kesällä on tarkoituksena kuvata iso toimintaelokuva, joka kulkee vielä työnimellä ”Tunneli”.

– Koen, että viidennen elokuvani jälkeen minulla alkaa olla ohjaajana tarvittavat ammatilliset taidot kasassa.

Mistä klassikkoelokuvasta tekisit oman versiosi, jos saisit siihen mahdollisuuden, Taneli Mustonen?

– Westernit Hurja joukko (Sam Peckinpah, 1969) ja Rio Bravo (Howard Hawks, 1959) ovat kovia, mutta eihän niihin uskalla koskea. Ehkä se olisi trilleri Vertigo – Punainen kyynel (Alfred Hitchcock, 1958), se kummittelee mielessäni yhä uudestaan, Mustonen sanoo. HäSa

Se mieletön remppa

Rooleissa

Kiti Kokkonen ja Sami Hedberg.

Elokuvassa nähdään myös muun muassa Hannes Suominen, Rea Mauranen, Kari Ketonen, Hannu-Pekka Björkman.

Käsikirjoitus

Taneli Mustonen ja Aleksi Hyvärinen.

Perustuu Atle Antonsenin ja Arild Fröhlichin menestyskomediaan Norske Byggeklosser (1972).

Ohjaus

Taneli Mustonen

Tuotanto

Solar Films, Don Films

Ensi-ilta

19. helmikuuta 2020.

Päivän lehti

28.2.2020