Kulttuuri

Ukkosvaroitus säikäytti Iittala Ukulele -festivaali sisätiloihin

Iittalan Lasimäellä järjestettiin lauantaina 8. kesäkuuta ensimmäinen Iittala Ukulele -festivaali, jossa esiintyivät muun muassa Mariska ja Tampereen Ukuleleorkesteri.
Ukulele-festivaalin työpajoihin voi osallistua myös ilman soitinta, koska paikalla on lainasoittimia. Kuvassa vasemmalla Lottonen Guitarsin valmistamat Eero Aarnion Copacabana-kitaralta muotonsa lainaava baritoniukulele CopaUke ja Laulu-niminen sopraanoukulele. Kuva: Riku Hasari
Ukulele on maailman suosituin harrastesoitin. Sen suosio on kasvanut viime vuosina myös Suomessa. Kuva: Riku Hasari

Miten festivaali sujui Iittala Ukulelen järjestäjä Jarmo Julkunen?

– Oli kiva päivä. Ainoa hankaluus oli, että koko lauantaille oli päällä ukkosvaroitus. Pelotti, että mitä sieltä tulee. Festivaali oli tarkoitus järjestää ulkona, mutta onneksi Iittala on pieni ja tiivis yhteisö, ja pääsimme nopealla varoituksella Iittala-saliin. Lopulta mitään isoa ukkosta ei tullut, joten ulkonakin olisi voinut olla, mutta siinä oli vaara, että tapahtuma olisi voinut mennä pieleen.

Paljonko tapahtumassa oli yleisöä?

– Arvioisin että yleisöä oli 150–200, mikä oli yllättävän hyvin, kun tapahtumapaikkakin jouduttiin viime hetkellä muuttamaan. Myös työpajoissa oli osallistujia, etenkin perheille tarkoitetussa työpajassa oli hyvin porukkaa.

Jäikö jokin asia mieleen festivaalin kohokohtana?

– No tietenkin pääesiintyjä Mariska, jota oli parhaimmillaan lavalla säestämässä 30–40 ukulelen soittajaa. Oli ylipäätään hienoa, että ei sattunut mitään kommelluksia, vaikka festivaali järjestettiin tässä laajuudessa ensimmäistä kertaa.

Nähdäänkö ukulelet Iittalassa myös ensi kesänä?

– Työryhmän alkuperäinen ajatus ja toive oli nitoa ukuleletapahtuma Hämeenlinnan taiteiden yöhön. Kun huomattiin, että tällaiseen toimintaan ei yhteistyökumppaneita löydy siirtyi kokonaisuus Iittalaan Naivistit Iittalassa asiamiehen Ulla Heinosen ehdotuksesta. Rahoitusten haut jäivät muuttuneiden suunnitelmien johdosta viime tinkaan ja tämä luonnollisesti aina aiheuttaa haasteita järjestelyissä.

– Ensi vuoden tapahtuman suhteen ollaan kuitenkin nyt ajoissa liikenteessä ja toivotaan – kuten toki moni muukin vastaava tapahtuma – että saadaan uusia ja hyviä yhteistyökumppaneita lisää mukaan ja pystytään kehittämään konseptia. Onnistuneella ajankohdalla on nyt ainakin osoitettu se, että kokonaisuus kiinnostaa ihmisiä. HÄSA

Päivän lehti

25.1.2020