Kulttuuri Hämeenlinna

A cappella elää ja voi hyvin, Verkatehtaalla esiintyvä Take 6 on viihtynyt lavoilla jo lähes neljä vuosikymmentä

USA:ssa suosittu tv-show ja elokuvat ovat nostattaneet entisestään säestyksettömän laulun suosiota.
Yhdysvaltalainen a cappella -lauluyhtye Take 6 esiintyy tiistaina Verkatehtaalla. Yhtyeen perustaja Claude McKnight (oik.) kertoo, että luvassa on tuttuja joululauluja ja kappaleita yhtyeen uusimmalta levyltä. Kuva: John Shyloski
Yhdysvaltalainen a cappella -lauluyhtye Take 6 esiintyy tiistaina Verkatehtaalla. Yhtyeen perustaja Claude McKnight (oik.) kertoo, että luvassa on tuttuja joululauluja ja kappaleita yhtyeen uusimmalta levyltä. Kuva: John Shyloski

Yksi kaikkien aikojen menestyneimmistä a cappella -lauluyhtyeistä, Take 6, nousee tiistaina Verkatehtaan Vanaja-salin lavalle.

Yhdysvaltalainen kuusikko on Suomessa tiiviillä, viiden päivän ja viiden konsertin mittaisella kiertueella. Yhtyeen perustaja Claude McKnight kertoo, että konsertissa kuullaan kaikkien tuntemia joululauluja sekä kappaleita yhtyeen tuoreimmalta Iconic-levyltä.

Take 6:n alkunuotit kajautettiin vuonna 1980 Alabamassa. Tuolloin Claude McKnight kokosi nelimiehisen yhtyeen, joka esiintyi nimellä The Gentleman’s Estates Quartet. Porukka kasvoi pian sekstetiksi, ja samalla nimi muutettiin Allianceksi.

Ensimmäinen levytyssopimus vuonna 1987 toi pulman, sillä silloin huomattiin, että Alliance-nimi oli jo käytössä toisaalla. Yhtyeen kotisivuilla kerrotaan, että aivoriihessä heiteltiin nimiehdotuksia, ja Take 6 sai eniten kannatusta.

– Se on leikittelyä Take 5 -jazzstandardilla ja sillä tosiasialla, että meitä on kuusi miestä lavalla, Claude McKnight kertoo.

Elokuvat ja tv lisänneet suosiota

McKnightin mukaan a cappella -laulu on voimissaan etenkin Yhdysvalloissa. Ryhmiä on ollut olemassa aina, mutta säestyksetön laulu on noussut vielä entistä laajemman yleisön tietoisuuteen muun muassa Pitch Perfect -elokuvien ansiosta.

Elokuvissa a cappella -lauluryhmät kilpailevat paremmuudesta. Sama idea on ollut myös suositussa tv-sarjassa The Sing-Off, jossa tosielämän a cappella -kokoonpanot kilpailevat keskenään.

– Näiden ansiosta a cappella -laulu on noussut enemmän valtavirtaan. Se on vaatinut myös meitä skarppaamaan, kun paljon uusia ryhmiä on noussut esiin.

Take 6:n miehet ovat esiintyneet pääosin samalla kokoonpanolla kohta 40 vuotta. McKnight sanoo porukan pysyneen yhdessä siksi, että esiintyminen tuottaa edelleen iloa heille kaikille.

– Vuodet ovat kuluneet kuin huomaamatta.

Kuusikko harjoittelee yhä tiiviisti

Kuusikko harjoittele McKnightin mukaan edelleen tiiviisti, sillä pelkät esiintymiset eivät riitä pitämään laulukuntoa yllä.

– Ohjelmistoon tulee koko ajan uusia kappaleita, joita harjoittelemme, ja vanhojen sovituksia muutetaan aina silloin tällöin. Ääntä pitää harjoittaa koko ajan, ei se muuten pysy kunnossa.

McKnightin mukaan uusien kappaleiden ottaminen ohjelmistoon vaatii tasapainoilua.

– Yleisö haluaa kuulla vanhat suosikkinsa, mutta samalla pitää myös uudistua.

Hän uskoo, että Verkatehtaan yleisö tuntee suuren osa ohjelmiston joululauluista. Omaksi suosikikseen hän nimeää Bing Crosbyn alunperin levyttämän I´ll be home for Christmas -kappaleen.

Entä mikä on ollut Take 6:n ikimuistoisin keikka?

– Niitä on monta. Mutta ehkä ensimmäinen esiintymisemme Grammy-palkintojenjakotilaisuudessa oli sellainen. Olimme ehdolla kolmessa palkintokategoriassa ja voitimme niistä kaksi. Samalla esiinnyimme siihen asti suurimmalle yleisöllemme. HÄSA

 

A cappella

A cappella tarkoittaa soitinsäestyksetöntä laulumusiikkia.

Termi juontaa juurensa kirkkomusiikkiin, sillä sivukirkkoina toimivissa kappeleissa ei ollut urkuja, joilla olisi voitu säestää laulua.

Nykyisin a cappella -kokoonpanot esittävät kaikenlaista musiikkia mukaanlukien uusimmat pop- ja rock-kappaleet.

Take 6

Yhtyeen muodostavat Claude McKnight, Mark Kibble, Joel Kibble, Dave Thomas, Alvin Chea ja Khristian Dentley.

Take 6 yhdistelee musiikissaan vaikutteita muun muassa gopelista, jazzista, R&B:stä ja pop-musiikistakin

Suomessa Take 6 on esiintynyt aiemmin useita kertoja ja myös yhdessä Lauluyhtye Rajattoman kanssa.

Take 6 on voittanut uransa ainana 10 Grammy-palkintoa ja lukuisia muita huomionosoituksia.

Päivän lehti

29.1.2020