Kulttuuri

Vexi Salmi oli herkkävaistoinen kuvataiteen kerääjä, joka lahjoitti 700 teoksen kokoelmansa Hämeenlinnan taidemuseolle: "Hänen syvä taiteen tuntemuksensa teki vaikutuksen"

77-vuotiaana kuollut sanoittaja Vexi Salmi keräsi kuvataidetta nuoruusvuosistaan lähtien. Noin 700 teoksen lahjoituskokoelma on nyt hänen synnyinkaupunkinsa Hämeenlinnan taidemuseossa. Yhteystyö museon ja Salmen välillä alkoi Viron laivaterminaalista keväällä 1996. Amanuenssi Päivi Viherluoto ihailee Salmen syvällistä perehtyneisyyttä taiteen historiaan.
Marjatta Tapiola ja Vexi Salmi kuvattuina Tapiolan maalaaman muotokuvan julkistustilaisuudessa Hämeenlinnan taidemuseossa. Kuva: Terho Aalto
Marjatta Tapiola ja Vexi Salmi kuvattuina Tapiolan maalaaman muotokuvan julkistustilaisuudessa Hämeenlinnan taidemuseossa. Kuva: Terho Aalto

Tiistaina kuollut sanoittaja Vexi Salmi ei ollut ainoastaan sanankäytön mestari, vaan hän oli nuoruusvuosistaan lähtien kiinnostunut myös kuvataiteista. Salmi ja hänen puolisonsa Katri Wanner-Salmi lahjoittivat nykytaidekokoelmansa Hämeenlinnan taidemuseoon vuonna 2010.

Amanuenssi Päivi Viherluoto sanoo, että Salmen kokoelma on kerääjänsä näköinen: rosoinen, herkkä, monisärmäinen ja rikas.

– Yhteistyö hänen kanssaan on ollut ammatillisesti rikastuttavaa ja hedelmällistä, hän sanoo.

Hän arvostaa erityisesti Salmen syvää taiteen tuntemusta ja perehtyneisyyttä taidehistoriaan sekä keräämiensä teosten taustoihin. Useisiin taiteilijoihin Salmella oli henkilökohtainen suhde, ja hän osasi valita heiltä näyttävien teosten lisäksi kiinnostavia piirustuksia ja luonnoksia.

– Hän oli taiteen suhteen herkkävaistoinen. Hänellä oli myös visuaalista silmää, mikä tuli esiin esimerkiksi näyttelyitä ripustettaessa, Viherluoto sanoo.

Marjatta Tapiolan maalaama muotokuva sanoittaja Vexi Salmesta. Kuva: Hämeenlinnan taidemuseo
Marjatta Tapiolan maalaama muotokuva sanoittaja Vexi Salmesta. Kuva: Hämeenlinnan taidemuseo

Näyttely toteutui kymmenen vuoden suunnittelun jälkeen

Hämeenlinnan taidemuseon ja Vexi Salmen yhteistyö alkoi keväällä 1996, kun museon henkilökunta oli lähdössä työmatkalle Tarttoon. Helsingissä laivaterminaalissa he huomasivat Vexi Salmen ja Katri Wanner-Salmen.

– Museonjohtajamme Taina Lammassaari tiesi, että Salmi on taiteenkerääjä. Hän päätti esittäytyä Salmelle, ja pian oli jo sovittu tapaaminen heidän kotiinsa, Viherluoto muistelee.

Lopulta lähes kymmenen vuoden suunnittelun jälkeen Salmen taidekokoelmasta toteutettiin Hämeenlinnan taidemuseoon näyttely Intohimona taide. Sen teoksista osa jäi talletuksena museoon, ja lahjoitusta jatkettiin vuosittain.

Vuonna 2010 Salmi ja Wanner-Salmi lahjoittivat talletuskokoelmansa lopullisesti Hämeenlinnan kaupungille.

Lahjoituskokoelman teoksia on ollut esillä useissa teemanäyttelyissä, myös parhaillaan esillä olevassa Kasari – taiteen 80-luku -näyttelyssä.

Salmi oli syntynyt Hämeenlinnassa vuonna 1942. Hän on pitänyt yhteyttä syntymäkaupunkiinsa ja kirjoittanut muun muassa kirjan Minun Hämeenlinnani (2008–2009).

Lue myös: Takahuoneessa oli draamaa, kun Beach Boys villitsi Parolan juhannusjuhlissa – Vexi Salmi: ”Ei Irwin mulle mitään mahtanut”

Lahjoitetussa kokoelmassa noin 700 teosta

Hämeenlinnan taidemuseoon lahjoitetussa kokoelmassa on noin 700 teosta. Pääosa on suomalaista ja virolaista nykytaidetta: maalauksia, grafiikkaa, valokuvia, piirroksia ja jonkin verran veistoksia.

Taiteilijanimiä ovat esimerkiksi Jorma Hautala, Marjatta Tapiola, Pekka Kauhanen, Juhani Harri, Marianna Uutinen, Henni Alftan ja Pertti Kekarainen.

Useita teoksia on muun muassa virolaiselta nykytaiteilijalta Leonhard Lapinilta. Salmella oli myös erikoinen kokoelma saksalaista ekspressionistista tyylisuuntaa edustavaa grafiikkaa sotienväliseltä ajalta.

Amanuenssi Päivi Viherluoto kuvailee Vexi Salmen taiteenkeräilyä vaistonvaraiseksi ja sisäsyntyiseksi. Salmi itse on kuvannut keräilyä kuin sairaudeksi: Kun jokin teos alkoi kiinnostaa, siitä ei päässyt eroon ennen kuin se oli hankittu.

Lue myös: Ystävästään Vexi Salmesta näytelmän kirjoittanut Heikki Paavilainen: ”Olimme sielunveljiä, Vexillä oli kaunis asenne elämään”

Vesa-Matti Loiri muistelee Vexi Salmea lämmöllä: ”Tiukka, mutta armollinen – minulle hyvin rakas ihminen”

 

Juttua on päivitetty klo 14.40. Korjattu musikaalin nimeksi Villit vuodet.

Päivän lehti

27.9.2020

Fingerpori

comic