Kulttuuri Riihimäki

Video: Tanssilattia jytisee Riihimäellä entistä jyhkeämmin, kun Etelä-Hämeen Tanssiopiston tuntimäärä laajenee

Opetus- ja kulttuuriministeriö laajensi Etelä-Hämeen Tanssiopiston laajan oppimäärän lupaa, mikä tuo lisää vipinää erityisesti Riihimäen-toimipisteeseen.
Jun Hyytiäinen tanssii pääroolin Etelä-Hämeen Tanssiopiston Pähkinänsärkijä-baletissa. Riihimäen teatterissa esitettävässä baletissa tanssivat opiston kaikki ryhmät. Kuva: Pekka Rautiainen
Jun Hyytiäinen tanssii pääroolin Etelä-Hämeen Tanssiopiston Pähkinänsärkijä-baletissa. Riihimäen teatterissa esitettävässä baletissa tanssivat opiston kaikki ryhmät. Kuva: Pekka Rautiainen

Tanssiopetuksen tahti vauhdittuu ensi vuonna Riihimäellä. Etelä-Hämeen Tanssiopisto haki opetus- ja kulttuuriministeriöltä laajennettua opetuslupaa ja sai sen.

Opiston opetustuntien määrä nousee laajennuksen ansiosta kaikkiaan 661 oppitunnilla. Opisto tarjoaa tämän jälkeen 2 254 tuettua tanssituntia vuodessa.

Etelä-Hämeen Tanssiopisto on ensi vuoden alusta yksi kolmesta Riihimäellä taiteen perusopetuksen laajaa oppimäärää tarjoavasta tahosta. Kaksi muuta ovat Riihimäen Nuorisoteatteri ja Riihimäen musiikkiopisto.

Eniten tuntien lisäys näkyy juuri Riihimäen-toimipisteessä, joka nousee samalla tanssiopiston toiseksi päätoimipisteeksi Lopen rinnalle. Sivutoimipisteet ovat Lopen Läyliäisissä ja Launosissa ja Hausjärven Ryttylässä.

– Lisätunnit tulevat nimenomaan Riihimäelle. Molemmissa päätoimipisteissä pidetään erityisesti syventävien opintojen tunnit, kertoo opiston rehtori Maiju Milad.

 

Katso video:

Kuvaaja: Lauri Seppänen

 

Opetusluvan päivitys lisää tuntivalikoimaa, ja uusia opettajiakin saatetaan palkata. Tällä hetkellä opistossa työskentelee kolme kuukausipalkkaista ja kolme tuntiopettajaa.

Uudet tunnit mahdollistavat myös oppilasmäärän kasvattamisen. Tällä hetkellä oppilaita on 270.

– Nyt saamme resursseja uusien lapsiryhmien perustamiseen, Milad kertoo.

Opiston kaksi pääainetta ovat baletti ja nykytanssi. Sivuaineena on voinut opiskella jazztanssia, ja lisäksi järjestetään esityksiin tähtääviä repertuaarikursseja. Ensi kevääksi on valmisteilla nykytanssiesitys.

 

Tanssi on suosittu harrastus sekä alueella että koko Suomessa. Miladin mukaan tämä on tullut toistuvasti esiin, kun opetushallitus on kerännyt tietoja taiteen perusopetuksen suosiosta.

Milad pitää harrastajien kannalta hyvänä, että Kanta-Hämeen alueella on paljon erilaisia tanssikouluja. Lajikirjo pysyy laajana, ja opiskelija voi päättää, miten intensiivistä opetusta tahtoo.

– Oppilaat siirtyvät tanssilajien ja opintojen laajuuksien perässä. Kaikille ei sovi usea viikkotunti, kun taas jotkut haluavat opiskella enemmän. Meille tulee oppilaita myös oman alueemme ulkopuolelta, kuten Hyvinkäältä ja Janakkalasta.

Tämän vuoden jättisatsaus on tänään ensi-iltansa saava, yhdessä Riihimäen teatterin kanssa toteutettava Pähkinänsärkijä-baletti. Siinä ovat mukana kaikki opiston oppilaat.

Sama baletti esitettiin myös viime vuonna, mutta koreografiaa ja osin miehitystäkin on muutettu. Joidenkin ryhmien harjoitukset alkoivat jo kesällä.

– Uudistuksia on tehty, koska harjoittelemisen pitää olla oppilaille mielekästä. Esitystä harjoitellessakin opitaan uutta. Esimerkiksi taistelukohtaus oli viime vuonna nykytanssia, mutta nyt balettia. HÄSA

Pähkinänsärkijä-baletin esitykset Riihimäen teatterissa 7.–18.12. Näytöksiä on yhteensä seitsemän.Videolla Etelä-Hämeen Tanssiopiston oppilaat tanssivat kenraaliharjoituksessa Riihimäen teatterissa.

 

Päivän lehti

19.1.2020