Kulttuuri Hämeenlinna

Kestävässä taiteessa huomioidaan ympäristöasiat – Vuoden tekstiilitaiteilija Raija Jokinen: "En halua luoda lisäongelmia maailmaan"

Raija Jokinen haluaa haastaa katsojan pohtimaan kulutuskäyttäytymistä ja ilmastollisia asioita. Teoksissaan hän käyttää luonnonmateriaalia.
Raija Jokisen taide syntyy pellavakuidusta. Hänen työnsä ovat myös veistoksellisia. Kyseessä on optinen harha. Kuvassa teos nimeltä Auttaja. Kuva: ©Raija Jokinen
Raija Jokisen taide syntyy pellavakuidusta. Hänen työnsä ovat myös veistoksellisia. Kyseessä on optinen harha. Kuvassa teos nimeltä Auttaja. Kuva: Raija Jokinen

Miten taidetta voi hävittää, saako niin edes tehdä? Siinä kysymys, jonka esittäminen saa monen niskavillat pystyyn.

Joissakin museoissa kokoelmat ovat niin täynnä, että taidetta joudutaan varastoimaan, eikä se tee teoksille välttämättä kovin hyvää.

Vuosien saatossa taide voi kärsiä varastoinnista. Pystytäänkö taidetta konservoimaan vai pitääkö se tuhota? Jos pitää, niin miten se tapahtuu?

Vuoden tekstiilitaiteilija Raija Jokinen on ottanut kysymyksen huomioon omassa taiteessaan. Hänen taiteensa rakentuu luonnonmateriaalista.

Periaatteessa sitä voi kompostoida, mutta se ei ole Jokisen tarkoitus, vaan hän ottaa ympäristöasiat huomioon jo suunnitteluvaiheessa.

Jokinen käyttää töissään pellavakuitua, joka on kehruuprosessista syntyvää jätettä.

– Materiaalina se on myös kestävää. Maailman vanhimmat sidotut kirjat on tehty pellavasta. Samaa materiaalia käytettiin rahaseteleissä vielä 1960-luvulla, Jokinen kertoo.

Piirroksiaan Jokinen ompelee pellavakuidun päälle. Ompelulanka on polyesteriä. Se tosin ei kompostoidu, siksi Jokinen käyttää sitä niin vähän kuin mahdollista.

– En halua luoda lisäongelmia maailmaan. Kiinnitän huomiota materiaaleihin, että ilmastolliset asiat tulisivat huomioiduksi. Haluan haastaa myös katsojan pohtimaan kulutuskäyttäytymistään.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Raija Jokinen piirsi paljon jo lapsena viettäessään kesälomiaan mummolassa Hattelmalassa Hämeenlinnassa. Kuva: Raija Jokinen
Raija Jokinen piirsi paljon jo lapsena viettäessään kesälomiaan mummolassa Hattelmalassa Hämeenlinnassa. Kuva: A. Hedvall

Raija Jokinen tunnetaan omaperäisestä tekstiilitekniikasta ja kuvailmaisusta, jossa ihmisen fyysisestä olemuksesta muistuttavat muodot sulautuvat luonnonmuotoihin.

Esimerkiksi Voipaalan taidekeskuksessa Valkeakoskella esillä olevat Jokisen teokset näyttävät veistoksilta, mutta ne ovat litteitä, joissa pelataan myös valaistuksen kanssa.

Varjot luovat teoksiin optisen harhan: ihan kuin ne olisivat osa teosta.

– On kiinnostavaa leikkiä 2–3-ulotteisuuden välillä. Osa töistä on aika piirrosmaisia. Ne voivat muistuttaa puiden oksia tai ihmisen hermostoa olematta kumpaakaan niistä.

Jokinen piirsi jo lapsena paljon viettäessään kesälomiaan mummolassa, samalla kun mummo kutoi, Hämeenlinnassa Hattelmalassa.

– Hauholta kotoisin oleva isomummuni on esikuvani. Minulla on edelleen säilössä hänen vuonna 1922 kotiteollisuuskisoista voittamansa palkintodiplomi.

Marginaalitaidetta, joka kiinnostaa ulkomailla

Tämän vuoden tekstiilitaiteilija Raija Jokinen on otettu saamastaan huomionosoituksesta. Tekstiilitaide on Suomessa marginaalitaidetta.

– Tuntuu, että ulkomailla ihmiset ostavat taidetta taiteen vuoksi, kun taas Suomessa taiteilijan nimi vaikuttaa ehkä enemmän.

Ulkomailla on myös enemmän näyttelyitä, joihin omia töitä voi tarjota.

– Lähetin töitäni ulkomaille näyttelyihin jo 1990-luvun alussa urani alkutaipaleella.

Onko taidenäyttelystä pakko ostaa taidetta, Raija Jokinen?

– Näyttelystä ei tarvitse ostaa mitään. Kaikilla on oikeus katsoa taidetta, eli ei muuta kuin ennakkoluulottomasti gallerian ovesta sisään, mutta mieluiten aukioloaikana, Jokinen hymyilee. HäSa

Raija Jokinen

Vuoden 2020 tekstiilitaiteilija.

Syntynyt vuonna 1960. Asuu ja työskentelee Sipoossa ja Helsingissä. Suku lähtöisin Hämeenlinnasta.

Taiteen maisteri 1990 (Taik, nykyinen Aalto-yliopisto).

Teoksia ollut esillä yli 200 yhteisnäyttelyssä, 23 yksityisnäyttelyä Suomessa ja ulkomailla.

Useita palkintoja.

Juhlanäyttelyt

Juhlistaa 30-vuotistaiteilija-uraansa näyttelyillä 2020.

Voipaalan Taidekeskus, Valkeakoski (19.4.2020 saakka).

R-Space Gallery, Lisburn, Pohjois-Irlanti (1.8.–19.9.2020).

Galerie L’entrée Des Artistes, 75004 Pariisi, Ranska (lokakuu 2020).

Höyry-galleria, Korpilahti (7.11–29.11.2020).

Päivän lehti

9.7.2020