Kulttuuri Hämeenlinna

Yllättävä kaavamuutos tekeillä: Palanderin talo voi mennä mukana, kun kaupunki myy puutalojaan asunnoiksi

Käsityötalo Villa Vasken lisäksi myös kotimuseona toimiva Palanderin talo saattaa päätyä myyntiin ja asunnoiksi.
Maria Kaisa THst näkee, että samassa pihapiirissä sijaitsevat käsityötalo ja kotimuseo täydentävät toisiaan ja muodostavat säilyttämisen arvoisen nähtävyyden. Kuva: Pekka Rautiainen
Maria Kaisa Hast näkee, että samassa pihapiirissä sijaitsevat käsityötalo ja kotimuseo täydentävät toisiaan ja muodostavat säilyttämisen arvoisen nähtävyyden. Kuva: Pekka Rautiainen

Kaupunki aikoo mahdollistaa myös kotimuseo Palanderin talon myymisen asunnoiksi. Palanderin talo sekä muut korttelin rakennukset on lisätty viereisen Keskuskoulun korttelin kaavamuutosalueeseen.

Kaupungin tavoitteena on mahdollistaa Palanderin talon käyttö tulevaisuudessa myös muuna kuin museona. Kaupungin tämän vuoden talouden tasapainottamissuunnitelmassa mainitaan, että Keskuskoulun ja Palanderin talon korttelit on helpompi myydä valmiiksi kaavoitettuina, sillä ostajien intressit saattavat poiketa nykyisestä asemakaavasta.

Tällä hetkellä pihapiirin rakennuksista ainoastaan käsityötalo Villa Vaski on mahdollista myydä asuintalona.

Asemakaava-arkkitehti Jari Mettälä kertoo, että Palanderin talon kaavamerkintä on muuttumassa huomattavasti sallivammaksi.

– Käyttötarkoitus katsotaan kohtuullisen väljänä, jotta jos jotain muutoksia tapahtuu, se on helpommin otettavissa johonkin toiseen käyttöön.

Juttu jatkuu grafiikan jälkeen.

Suojelua tiukennetaan

Palanderin talo ja viereinen käsityötalo Villa Vaski on suojeltu jo nykyisessä asemakaavassa. Suojelumerkintojä on tarkoitus tarkentaa.

– Suojelumääräykset ovat nykyään vähän tiukempia kuin aikoinaan, jolloin niihin jäi tietty takaportti purkamisellekin. Nykymääräysten mukaan suojeltuja kohteita ei saa purkaa, Mettälä kertoo.

Hänen mukaansa koko tuleva asemakaava on ”puhtaasti säilyttävä” eli korttelista ei ole tarkoitus purkaa mitään. Myös viereinen kirjastotalo suojellaan samassa yhteydessä. Täysin uusia asuinrakennuksia mahtuisi ehkä korttelin pohjoispään rakentamattomalle tontille.

Mettälä arvioi asemakaavan valmistuvan aikaisintaan vuonna 2021.

– Toki jos kortteleille löytyy sitä ennen jokin käyttö, sitten asiaa pitää kiirehtiä, Mettälä kertoo.

Juttu jatkuu kuvien jälkeen.

Palanderin talo kiinnostaa kävijöitä aiempaa enemmän. Suosittuja tapahtumia ovat olleet Murhamysteeri-pelit sekä perinteinen talvirieha, joka järjestetään jälleen 7. maaliskuuta.

Kävijämäärät kovassa kasvussa

Tieto mahdollisista myyntiaikeista yllätti keskiviikkona Hämeenlinnan kaupunginmuseon johtajan Tuulia Tuomen.

– Kuulin tästä nyt ensimmäistä kertaa. Palanderin talo on yksi Suomen hienoimmista kotimuseoista, enkä näe sellaista tulevaisuutta, että talossa jotain muuta tapahtuisi kuin museotoimintaa, Tuomi kommentoi.

Hän muistuttaa, että viime vuosina Palanderin talon kävijämäärät ovat kasvaneet järjestelmällisen kehitystyön myötä. Viime vuonna museossa kävi 6083 vierasta, mikä on lähes 10 prosenttia edellisvuotta enemmän. Kymmenessä vuodessa kävijämäärä on kolminkertaistunut.

– Tällä hetkellä on jopa niin vilkasta, että rajat alkavat tulla vastaan. Talossa pystyy liikkumaan suhteellisen pienissä ryhmissä ja esimerkiksi wc-kapasiteetti alkaa olla täynnä.

Myös tontilla sijaitsevat varasto- ja konservointirakennukset ovat kaupunginmuseon käytössä. Niiden toiminta on parin vuoden kuluessa siirtymässä korjaamo- ja keskusvarasto Kokevalle.

Maria Kaisa Hast kertoo, että museoasiakkaat piipahtavat usein myös viereisen käsityötalon puolella kahvilla, galleriassa ja ostoksilla. Villa Vaski sijaitsee 160-vuotiaassa talossa, jonka kaupunki mielisi myydä asunnoiksi.

Villa Vaski ja museo tukevat toisiaan

Viereisen Villa Vasken väki on seurannut kaupungin suunnitelmia sivusta. Maria Kaisa Hast on yksi käsityötaloa ylläpitävän yhdistyksen Vaski ry:n aktiiveista.

Hän kertoo yhdistyksen tienneen jo heinäkuussa 2018 rakennukseen muuttaessaan, että toiminta voi jäädä väliaikaiseksi, jos rakennus myydään asuinkäyttöön.

Villa Vaski on kuitenkin muodostanut yhdessä Palanderin talon kanssa vetovoimaisen kohteen, jossa museokävijät voivat nauttia kahvit ja vierailla myös käsityömyymälässä ja galleriassa tutustumassa paikallisten tekijöiden töihin.

– Ajattelen, että meidän kahvila ja upea museo pihapiireineen olisivat säilyttämisen arvoinen kokonaisuus, Hast sanoo.

Hän muistuttaa, ettei mahdollinen muutto muualle olisi yhdistykselle kohtalokas.

– Tulevaisuutemme ei ole yhden rakennuksen varassa, mutta tämä aika, minkä olemme tässä saaneet olla, on osoittanut, että toiminnalle on tilausta. Turistit etsivät juuri tällaista paikallisuutta, mitä me yhdessä Palanderin talon kanssa olemme heille tarjonneet, Hast sanoo.HÄSA

Lue myös:

Hämeenlinna ajaa alas käsityökaupungin mainettaan, vaikka neljäsosa suomalaisista harrastaakin käsitöitä (29.1.2020)

Palanderin talossa alkaa murhaajan metsästys (26.10.2018)

Palanderin talo

Lukiokadulla sijaitseva kotimuseo esittelee hämeenlinnalaisen porvarisperheen elämää sata vuotta sitten.

1860-luvulla valmistunut rakennus toimi lehtori E. W. Palanderin perheen asuntona 1884–1904. Talossa sijaitsi tuohon aikaan myös Hämeen Sanomien kirjapaino.

Kotimuseo on tehnyt kävijäennätyksen viitenä vuotena peräkkäin. 2010-luvun alussa museossa kävi vuosittain alle 2000 vierasta. Viime vuonna kävijöitä oli 6083.

Kävijöitä ovat tuoneet mm. Murhamysteeri museossa -pelit sekä Palanderin talon talvirieha, joka järjestetään jälleen 7. maaliskuuta.

Päivän lehti

19.9.2020

Fingerpori

comic