Kulttuuri

Ystävästään Vexi Salmesta näytelmän kirjoittanut Heikki Paavilainen: "Olimme sielunveljiä, Vexillä oli kaunis asenne elämään"

Teatteriohjaaja ja käsikirjoittaja Heikki Paavilainen tutustui Vexi Salmeen kirjoittaessaan tästä näytelmää. Miesten välillä klikkasi heti. Uutinen ystävän äkillisestä kuolemasta tuli Paavilaiselle yllätyksenä.
Heikki Paavilainen ja Vexi Salmi kertoivat marraskuussa 2007 Villit vuodet -musikaalista, jonka Paavilainen kirjoitti Vexi Salmen ja Irwin Goodmanin nuoruusvuosista Hämeenlinnassa. Kuva: Markku Tanni
Heikki Paavilainen ja Vexi Salmi kertoivat marraskuussa 2007 Villit vuodet -musikaalista, jonka Paavilainen kirjoitti Vexi Salmen ja Irwin Goodmanin nuoruusvuosista Hämeenlinnassa. Kuva: MT markku tanni

Vexi Salmesta Villit vuodet -näytelmän kirjoittanut käsikirjoittaja ja ohjaaja Heikki Paavilainen ottaa vastaan uutisen ystävänsä kuolemasta yllättyneenä.

Hän kertoo puhuneensa Salmen kanssa pitkän puhelun viimeksi juhannuksen tienoilla.

– Silloin Vexi oli tosi pirteä, eikä minulla ollut mitään ennakkokäsitystä tällaisesta. Sairaus on ollut ilmeisen nopea, Paavilainen sanoo järkyttyneenä.

Hän tutustui Salmeen kirjoittaessaan näytelmää, joka sai ensi-iltansa Hämeenlinnan teatterissa vuonna 2008. Ensimmäisen kerran miehet kohtasivat HPK:n pelissä.

– Varsinaisesti kuitenkin tutustuimme, kun menin kylään Vexin ja Katrin (Wanner-Salmi) luo. Kävin heillä useamman kerran. Tunnelma heidän kodissaan oli aivan uskomattoman hieno. Siinä oli jotain niin suoraa ja sivistynyttä, ja Katri teki erittäin hyviä voileipiä, Paavilainen muistelee.

Hänen mukaansa miesten välillä klikkasi heti.

– Jos jonkun ihmisen kanssa heti löytää toisensa ja tulee sielunkumppanuus, niin minulla kyllä tuli Vexin kanssa. Opin häneltä ihan hirveästi. Vanhempana miehenä hän avasi minulle elämänasenteensa. Se oli opettavaisinta, mitä Vexi minulle antoi.

Juttu jatkuu kuvien jälkeen.

Vexi Salmi kirjoitti vuonna 2009 HPK:n 80-vuotisjuhlakirjan.Salmi on kertonut käyneensä ensimmäisen kerran Kerhon pelissä vuonna 1951, kun HPK taisteli Ilveksen kanssa mestaruudesta. "Ekat pelit kävin katsomassa Kuivansillan kentällä. Jääkiekosta piti siihen aikaan todella pitää, ei ollut kabinetteja, höyryäviä patoja eikä kiliseviä oluttuoppeja", Salmi muisteli. Kuva: MT = Markku Tanni
Vexi Salmi kirjoitti vuonna 2009 HPK:n 80-vuotisjuhlakirjan. Salmi kävi ensimmäisen kerran Kerhon pelissä vuonna 1951. ”Ekat pelit kävin katsomassa Kuivansillan kentällä. Jääkiekosta piti siihen aikaan todella pitää, ei ollut kabinetteja, höyryäviä patoja eikä kiliseviä oluttuoppeja”, Salmi muisteli. Kuva: Markku Tanni

”Hänen ei tarvinnut kumarrella”

Hämeenlinnassa vuonna 1942 syntynyt Vexi Salmi oli kaupungissa näkyvä ja värikäs hahmo jo nuoruusvuosinaan.

– 1960-luvulla hänet tunsi varmasti koko kaupunki. Kun teimme Villejä vuosia, niin melkein jokaisella torilla kohtaamallani iäkkäämmällä ihmisellä oli jokin tarina kerrottavana Vexistä ja Irwinistä.

Vanhemmiten Vexi Salmella oli Paavilaisen mukaan kaunis asenne elämään: konstailematon ja suora.

– Vexi itse sanoi, että hän on jo sen ikäinen, että voi sanoa mitä vaan kenelle vaan. Hänen ei tarvinnut kumarrella mihinkään suuntaan. Hän oli saavuttanut sen omalla työllään ja kasvattamalla itsensä siihen.

Kokenut sanoittaja, levytuottaja ja taiteilijasielu ei ollut kuitenkaan ylimielinen.

– Ei koskaan, ei ikinä. Hän oli hyvin tasapainoinen, suora ja nöyrä elämää kohtaan, Paavilainen kuvailee.

2000-luvulla Vexi Salmi julkaisi muistelmansa lapsuus- ja nuoruusvuosiltaan Hämeenlinnassa. Tämä kuva on Rinkelikadun Pojat 2 -teoksen ilmestymisvuodelta 2011. Kuva: Katariina Filppula
2000-luvulla Vexi Salmi julkaisi muistelmansa lapsuus- ja nuoruusvuosiltaan Hämeenlinnassa. Tämä kuva on Rinkelikadun Pojat 2 -teoksen ilmestymisvuodelta 2011. Kuva: Katariina Filppula

Sanoittajavelho vailla vertaa

Sanoittajavelhona Salmi oli suvereeni. Paavilainen arvioi, ettei suuri yleisö varmasti osaa edes aavistaa, mitkä kaikki radiohitit ovat Salmen kynästä.

– Hämmästyn vieläkin, kun kuuntelen joitakin hänen sanoituksiaan. Mistä hän on taikonut nuo sanat? Hittilista on käsittämättömän suuri, ja kaikista biiseistä paistaa elämän ymmärtäminen.

Jos hänen sanoituksistaan pitäisi nostaa esiin joku, joka on sinulle tällä hetkellä tärkeä, niin mikä se olisi?

– Tällaisena herkkänä hetkenä tulee ensimmäisenä mieleen Sydämeeni joulun teen. Mutta listahan on valtavan pitkä, Paavilainen vastaa.

Vexi Salmi saksalaisen ekspressionismin Rappiotaide-näyttelyn avajaisissa vuonna 2017. Näyttelyn teokset oli poimittu Salmen omasta taidekokoelmasta. Kuva: Pekka Rautiainen
Vexi Salmi saksalaisen ekspressionismin Rappiotaide-näyttelyn avajaisissa vuonna 2017. Näyttelyn teokset oli poimittu Salmen omasta taidekokoelmasta. Kuva: Pekka Rautiainen

Yksi projekti jäi kesken

Salmi oli myös merkittävä taidekeräilijä. Hän lahjoitti Hämeenlinnan taidemuseon kokoelmiin yli 300 teosta ja tuli palkituksi taidemesenaattityöstään vuonna 2017 Hämeenlinna-Seuran Kotiseututeko-palkinnolla.

– Hänen kokoelmansa oli aivan käsittämättömän huikea, Paavilainen kommentoi.

Hän harmittelee 77-vuotiaan ystävänsä varhaista poismenoa. Miehiltä jäi kesken yksi projekti.

– Olen tekemässä Hämeenlinnan kaupunginmuseolle käsikirjoitusta yhteen näyttelyyn talvelle 2022. Vexikin tiesi tästä 1960-luvun Hämeenlinnaan liittyvästä näyttelystä, ja tarkoitukseni oli mennä tapaamaan häntä ja kysellä häneltä muistoja siltä ajalta. Se jää nyt tekemättä.

Paavilainen kertoo jäävänsä kaipaamaan hienoa ihmistä.

– Nyt minua harmittaa ihan hirveästi, ettei pääse enää tapaamaan. Osa minustakin lähti nyt irti.

Lue myös:

Näytelmä tallensi kahden musiikkimiehen ystävyyden ja heidän aikansa Hämeenlinnan (HäSa 16.7.2020)

Sanoittaja Vexi Salmi on kuollut (HäSa 8.9.)

Päivän lehti

24.9.2020

Fingerpori

comic