Meidän huvit

Metsänomistajat tutustuivat biotuotetehtaaseen

Kuva: -
Kuva: -

Koska tapahtuma oli ja missä? 20. maaliskuuta Metsä Groupin Äänekosken biotuotetehtaalla.

Mitä oli ohjelmassa? Metsänhoitoyhdistys Kanta-Häme järjesti alueen metsänomistajille opintoretken. Yli 40 metsänomistajaa osallistui retkelle. Itse tuotantolaitoksen sisälle ei pääse ulkopuoliset. Tehdas onkin rakentanut esittelykeskuksen Pro Nemuksen, jossa pääsee tutustumaan tehtaan toimintaan.

Oliko huvia ja hyötyä ja miksi? Metsää omistavina osallistujat olivat tietenkin kiinnostuneita puun käytöstä tehtaalla. Puuta biotuotetehdas käyttää noin 22 000 kuutiometriä joka päivä. Puuta tuodaan tehtaalle joko junavaunuissa tai puutavara-autoilla tehtaan ympärillä oleville terminaaleille. Junavaunuja tulee tehtaalle vuorokaudessa 70 sekä puutavara-autoja 240. Terminaaleja on yhteensä 15.

Kaksi yrittäjää syöttää tehdasta koko ajan näistä terminaaleista. Lisäksi käytetään purua. Puuta ja purua toimitetaan tehtaalle pääosin 150 kilometrin säteeltä. Kanta-Hämeestä toimitetaan etupäässä koivukuitupuuta tehtaalle junalla. Tältä alueelta toimitetaan kuitupuuta myös Joutsenoon. Tehtaan pinta-ala on noin 180 hehtaaria.

Äänekoski, kuten muutkin biotuotetehtaat, käyttävät puuraaka-aineen tarkkaan hyödyksi. Kuorimolta tullut kuori poltetaan ja käytetään sähköntuotantoon. Tehdas onkin omavarainen sähkön suhteen 240-prosenttisesti. Ylimääräinen sähkö myydään. Tehtaalla ei käytetä fossiilisia polttoaineita.

Tehdasta kutsutaan biotuotetehtaaksi, koska se valmistaa sellun lisäksi erilaisia biotuotteita sekä tuottaa bioenergiaa. Muita valmistettavia tuotteita on mäntyöljy, tärpätti, tuotekaasu ja rikkihappo. Tehtaan alueella on rakenteilla uusi laitos, jossa tulevaisuudessa valmistetaan muun muassa sellupohjaisia tekstiilikuituja.

Metsänomistajien mielestä retki oli antoisa ja kiinnostava. Vastoinkäymisiäkin ilmaantui. Kotimatkalla ennen Kuhmoista hajosi linja-autosta vaihdelaatikko, ja siinä sitten kelikameran edessä odotimme toista linja-autoa. Kiitos kaikille osallistujille pitkähermoisuudesta ja ymmärtäväisyydestä. Suuret kiitokset myös Mikko-kuskille, joka luotsasi meidät turvallisesti kotipysäkille.

 

Asiasanat