Meidän huvit

Vesi ja luonto - projekti vastavierailulla Ranskassa

Koska tapahtuma oli ja missä? Vesi ja luonto -projekti oli vastavierailulla Ingréssä Ranskassa 11.–18.10.

Mitä juhlitte? Luonto antoi oman panoksensa Koulutuskuntayhtymä Tavastian lukioiden ja ranskalaisen Lycée Maurice Genevoix -lukion Vesi ja luonto -projektiin. Huhtikuun loppupuolella ranskalaisten vieraillessa Hämeenlinnassa satoi lunta, ja nyt lokakuussa, Kaurialan ja Hämeenlinnan lyseon yhteensä 26 opiskelijan vieraillessa Ranskassa, sää oli lähes koko viikon helteinen.

Mitä oli ohjelmassa? Tällä projektiviikolla oli suomalaisten opiskelijoiden vuoro esittää englanninkieliset projektityönsä ranskalaisille ystävilleen lehtori Hanni Halosen rohkaisemina. Töiden aiheita olivat juomakelpoisen veden valmistaminen, vesijalanjälki, veteen liittyvät myytit ja legendat, veden merkitys taiteessa jne.

Ranskalaisten ystävien kanssa vierailtiin vedenpuhdistamolla ja soudeltiin kanooteilla Loire-joella. Vierailu Chambordin linnassa ja ihastuttavassa Blois’n kaupungissa jäi ikuisesti mieleen.

Oliko huvia vai hyötyä ja miksi? Kansainvälisiset projektit ovat loistava tapa toteuttaa oppiainerajat ylittävää ilmiö-pohjaista opiskelua. Tutkielmien ja suullisten esitysten tekeminen englanniksi kohensi kielitaitoa ja antoi rohkeutta käyttää vierasta kieltä. Vieraan maan kuttuuri tuli tutuksi opiskelijoiden majoittuessa ulkomaisen ystävänsä kotona.

Vierailun yhteydessä tutustuttiin maan historiaan, kieleen ja taiteeseen. Useita kulttuurierojakin havaittiin: ranskalaisten poskisuudelmat olivat aluksi pidättyväisille suomalaisille outoja ja erilaiset ruokailutottumukset vaativat totuttelua.

Eroavaisuuksista huolimatta tärkein havainto oli se, että vaikka tavat ja kulttuurit ovat erilaisia, siitä huolimatta olemme enemmän samanlaisia kuin erilaisia. Ja mikä parasta, saimme vieraasta maasta elinikäisiä ystäviä.

Kuka lähetti jutun ja kuka otti kuvan? Jutun lähetti ja kuvan otti lehtori Paula Perkkalainen.

Keitä on kuvassa? Vesi ja luonto -projektilaisia syventymässä projektiaiheeseen Loire-joella.

Päivän lehti

25.11.2020

Fingerpori

comic