fbpx
Mielipiteet

Vanajaveden sairaalan hoitajat: Toisin kuin johtajat kertoivat, altistuneiden hoitajien oli jatkettava työtään

Arkistokuva: Lassi Puhtimäki

Vanajaveden sairaalan osasto 1:een siirrettiin taannoin kaksi potilasta erikoissairaanhoidosta. Viikonlopun ja alkuviikon ajan heitä hoiti toistakymmentä henkilökunnan jäsentä normaalien työnantajan suojausohjeiden mukaan, ilman koronapotilaan hoitoon vaadittavia suojauksia.

Positiiviset testitulokset tulivat siis kaikille yllätyksenä.

Kun selvisi, että toinen potilas on koronapositiivinen, järeämmät suojausvarustukset otettiin käyttöön välittömästi. Tietoa siitä, minkälainen suojausvarustus on riittävä tai tarpeen, päivitettiin usean päivän ajan.

Saman päivän aikana, kun ensimmäinen potilas todettiin koronapositiiviseksi, henkilökuntaa tiedotettiin karanteeninomaisuudesta.

Töissä käytiin normaalisti, kotona elettiin lähes karanteenissa

Karanteeninomaisuus tarkoitti sitä, että jos oli oireeton, töissä tuli käydä normaalisti. Lapsen sai viedä päivähoitoon, kunhan käytti hengityssuojainta. Muualle ei saanut mennä.

Koko henkilökunta jatkoi normaalisti töissä, kukaan altistunut ei saanut jäädä kotiin karanteeniin.

Ensimmäiset henkilökunnan testitulokset 20.10. ja 21.10. olivat negatiivisia. Sittemmin seuraavissa testeissä viisi osaston työntekijää sai positiivisen testituloksen ja heidät määrättiin asianmukaisesti kotieristykseen. Heidänkin altistamansa työtoverit jatkoivat työssä normaalisti.

Henkilökunta testattiin lopulta neljä kertaa ja karanteeninomaisuus jatkui kolme viikkoa.

“Sijaisia ei löytynyt”

Toisin, kuin terveysjohtaja Juha Tiainen ja avosairaanhoidon ylilääkäri Outi Hämäläinen kirjoittavat (HäSa 4.12.) vastauksessaan Tehyn ammattiosaston puheenjohtajalle (HäSa 2.12.), kaikki altistuneet henkilökunnan jäsenet jatkoivat työtään työnantajan velvoittamana vastoin tartuntatautilakia ja karanteenimääräystä.

Lue molemmat aiemmat kirjoitukset tästä linkistä

Mielipide: Hämeenlinnalaisten hoitajien hätä – Kolme saattaa tehdä terveysasemalla kahdeksan työt jaHämeenlinnan kaupungin vastaus: Karanteeniin tai eristykseen määrättyjä ei velvoiteta töihin

 

Osastolle velvoitettiin palaamaan myös lomalla ja vapaalla ollut henkilökunta, joka vielä ei ollut altistunut, mutta joka yhteisissä tiloissa osastolla altistui hyvin nopeasti.

Osaston omat työntekijät joustivat, vaihtoivat työvuoroja ja tekivät pitkiä työvuoroja osaston toiminnan turvaamiseksi. Sijaisia edes sairastuneen henkilökunnan tilalle ei tuolloin löytynyt.

 

Menot