Mielipiteet

Demarimielipide: Verkatehtaan ja teatterin yhtiöiden yhdistymiseen tarvitaan aikalisä

Näkymä Verkatehtaan sisäpihalta, vasemmalla Teatteri Verstas. Kuva: Riku Hasari
Näkymä Verkatehtaan sisäpihalta, vasemmalla Teatteri Verstas. Kuva: Riku Hasari

Hämeenlinnan kaupunginhallitus päätti 31.5.2021 Verkatehdas oy:n ja Hämeenlinnan Kaupungin Teatteri oy:n yhdistämisestä 1.1.2022 alkaen.

Me demarit esitimme, että asian valmistelulle varattaisiin lisäaikaa ja yhdistyminen toteutettaisiin aikaisintaan 1.1.2024.

Päätöksenteossa asioita tulee tarkastella kokonaisuudet huomioiden mahdollisimman laaja-alaisesti.

Teatterin uudistukset ovat kesken

Teatterilla on menossa tuotantotalon mukainen rakenneuudistus, jonka toteuttaminen on koronasta johtuen kesken ja Verkatehtaan toiminta on koronasta johtuen sekin pysähdyksissä.

Yhtiöt eivät siis ole aiemmin sovitusti pystyneet tiivistämään yhteistyötään. Tapahtumien jälleen käynnistyessä teatteri ja Verkatehdas olisivat voineet tiivistää yhteistyötä ilman yhdistymistä emo- ja tytäryhtiöksi.

Ei muutoksia vain muutosten vuoksi

Emme vastusta järkeviä rakenneuudistuksia, mutta muutoksia ei kannata tehdä vain muutoksen vuoksi. Aiempien päätösten vaikutuksia tulee arvioida riittävän pitkällä aikavälillä ennen uusia päätöksiä.

Siksi aikalisä olisi mielestämme ollut järkevä ratkaisu, varsinkin, kun teatterin toiminnassa aiemmin havaitut epäkohdat olivat kääntymässä voitoksi. Usein maltti on valtti päätöksenteossakin. Päätöksen muista kohdista olimme samaa mieltä.