fbpx
Mielipiteet

Dieselveturien meteli ja haju haittaavat Keinusaaren asukkaita

VR käyttää dieselvetureita muun muassa ratapihojen vaihtotöissä, tavarakuljetusten kuormaus- ja purkupaikoilla sekä sähköistämättömien rataosien junaliikenteessä. Kuva: Rauno Lahti
VR käyttää dieselvetureita muun muassa ratapihojen vaihtotöissä, tavarakuljetusten kuormaus- ja purkupaikoilla sekä sähköistämättömien rataosien junaliikenteessä. Kuva: Rauno Lahti, arkisto

Nyt pitäisi vihdoin tulla muutos dieselveturien melu- ja hajuhaittoihin. Keinusaaren asukkaat ovat kohta kymmenen vuotta kertoneet tästä ongelmasta, joka on todellinen haitta myös terveydelle.

Nämä talot ovat suurimmaksi osaksi valmistuneet ennen 2010-lukua, eikä silloin kyseiset veturit häirinneet asumistamme. Koemme, että meidät on petetty, kun 2013–2014 hankittiin kyseiset veturit hoitamaan Rautaruukin/SSAB:n kuljetuksia.

On tietysti hyvä meille hämeenlinnalaisille, että täällä on iso yritys työllistämässä väkeämme. Tämän siirtelyn voisi hoitaa kokonaan sähkövetureilla, mutta se vaatisi sähkötöitä sekä jonkin verran rahaa.

Sijoitus asukastyytyväisyyteen, ilmastoasioihin ja terveyteen ei ole kaupungin päättäjien mielessä ihan ensimmäisenä. Harmi.

Kaupunki ei reagoi

Asiasta on monesti kerrottu sekä VR:lle että Hämeenlinnan kaupungin asiasta vastaavalle henkilölle, mutta ongelmalle ei tule muutosta.

Saimme lukea Hämeen Sanomasta, että Asemanrannan alueelle on oikein valittu henkilö, joka huolehtii alueen hyvinvoinnista ja huolehtii, että Asemanranta on hiilineutraali alue.

Kysyessämme häneltä, voisiko Keinusaaren alue kuulua myös hänen toimialaansa, vastaus oli että ei kuulu hänelle. Meille on väkisinkin tullut mieleen, että keinusaarelaiset eivät ole kaupungin päättäjien mielestä yhtä arvokkaita.

Olemme lähettäneet useita dokumentteja, valokuvia ja videoita, joissa näkyy hirvittävä sininen savu sekä kova ääni veturien käydessä kerrostalojen edessä.

Ikkunoita ei voi pitää auki

Tällä alueella asuu paljon vanhuksia, jotka yrittävät tulla toimeen omissa asunnoissaan kuten myös Keinukamarin alueella asuvat vanhukset. On jo nyt havaittavissa terveydellisiä ongelmia, ihottumaa ja allergiaa.

Juuri kirjoittaessani on lämpötila ulkona melkein +30 astetta. Ikkunoita ei voi jättää yöksi auki, ja asunnon ilmastoinnin kanssa on oltava tarkka, voiko sen pitää päällä.

Jos tämä ongelma olisi vain joskus, voisimme vielä sinnitellä, mutta tämä on jokailtainen kärytys, alkaen hiukan ennen nukkumaan menoa. Hiljentyy puolen yön aikoihin, ei aina silloinkaan.

Hilpi Kummilantien päähään rakennettiin juuri valmistuneet uudet kerrostalot. Kun niitä vielä suunniteltiin, luimme lehdestä, kun joku kaupungin ”ammatti-ihminen” sanoi: teemme siihen muutaman talon meluvalliksi?

Menot