Mielipiteet

Mika Walkamon ehdokasmielipide: Stoppi viinarallille ja laivayhtiöiden hyysäämiselle

Tallinnan satamassa lastatattiin suomalaisiin autoihin edullista alkoholia myös marraskuussa vuonna 2011. Kuva: Arno Juutilainen
Tallinnan satamassa lastatattiin suomalaisiin autoihin edullista alkoholia myös marraskuussa vuonna 2011. Kuva: Arno Juutilainen

Meillä on yhteinen ongelma. Alkoholimyynnin verotuotot valuvat Viroon. Valtio on tässä ryhtynyt hölmöläisen touhuun: toisella kädellä se yrittää suitsia viinarallia ja toisella kädellä se roiskii avokätisiä yritystukia laivayhtiöille.

Toinen ongelma on se, että kodeissa juodaan yhä enemmän alkoholia. Viimeisen 20 vuoden aikana ravintolakäytön osuus on pudonnut alle kymmenesosaan kaikesta kulutetusta alkoholista.

On kuitenkin tutkittu fakta, että kotona nautittu alkoholi tuo maahamme vähemmän työtä, vähemmän verotuloja ja enemmän surua.

Sen sijaan ravintoloissa nautittu alkoholi käytetään vastuullisemmin, ja se tuottaa paremmin verotuloja – siis yhteistä hyvää meille kaikille.

On viisaampaa olla rikkaan ravintolakulttuurin maa kuin kivuliaan kotijuomisen maa.

Suomalaiset toivat Virosta syyskuun 2017 ja elokuun 2018 välisenä aikana yhteensä 32 miljoonaa litraa alkoholijuomia. Jos ostot olisi tehty Suomessa, niiden verotuotto olisi ollut 188 miljoonaa euroa.

Isot laivayhtiöt Viking Line, Tallink Silja ja Finnlines saivat suoria yritystukia vuosina 2015–2017 yhteensä 165 miljoonaa euroa. Valtio onkin valinnut linjakseen kalliin yritystukipolitiikan, joka pienentää verotuloja ja heikentää koko Suomen ravintola-alan työllisyyttä.

Suomen pitää tavoitella roolia merkittävänä matkailumaana, koska se tuo meille rahaa ja verotuloja maamme rajojen ulkopuolelta. Niinpä myös matkailualan aidon kilpailukyvyn ja kannattavuuden pitää olla kunnossa.

Tärkeä keino tähän on helpottaa ravintoloiden alkoholisääntelyä ja muuttaa alkoholin arvonlisäverokanta 14 prosenttiin. Tämä kaikki olisi omiaan lisäämään työllisyyttä, verotuloja ja valvotussa tilassa tapahtuvan kulutuksen osuutta.

Tavoitteenani on, että syntyy lisää upeita turistikohteita. Niitä saisimme nopeasti enemmän, jos alkoholilakia uudistettaisiin ja viinarallia rajoitettaisiin.

Olen varma siitä, että alalle syntyisi nopeasti upeita turisteja vetäviä Helsingin Löylyn ja Altaan kaltaisia paikkoja, myös tänne Hämeeseen.

Loogisesti kannatan myös Alkon monopoliaseman asteittaista purkamista ja kaikkien alkoholijuomien myynnin siirtämistä luvanvaraiseen vähittäismyyntiin.

Alkoholin vähittäismyynti alentaisi kilpailun myötä myös hintoja. Samalla kynnys lähteä hakemaan alkoholia ulkomailta nousisi selkeästi nykyisestä.

Kaikki nämä keinot yhdessä toisivat lisää työpaikkoja ja verotuloja nimenomaan Suomeen ja Hämeeseen, eivätkä Viroon.

Valtion pitää siirtyä alkoholipolitiikassaan kieltolain varjoista 2020-luvulle.

 

Vaalikeskustelun pelisäännöt Hämeen Sanomissa

Alkaneena keväänä järjestetään kahdet valtiolliset vaalit, eduskuntavaalit huhtikuun puolivälissä ja europarlamenttivaalit toukokuussa.

Vaalien lähestyessä Hämeen Sanomien mielipidepalsta on käytettävissä vaalikeskusteluun sekä tiedonvälittäjänä että kansanvaltaa kannattavana keskustelufoorumina ilman eri rajoituksia.

Osa mielipidekirjoituksista julkaistaan myös Hämeen Sanomien verkossa.

Vaalikeskustelussa on keskityttävä mahdollisimman tarkasti rajattuihin ja kantahämäläisiä koskettaviin asioihin ja mieluiten uusiin keskusteluavauksiin.

Henkilö- tai ryhmäesittelyt sekä yleiset vaaliohjelmajulistukset eivät ole toivottuja.

Kirjoituksia koskevat mielipidepalstan yleiset pelisäännöt. Niiden on oltava lyhyitä ja ytimekkäitä. Enimmäispituus on välilyönteineen noin 2000 merkkiä.

Kirjoitusten lopussa kirjoittajan on mainittava nimensä lisäksi mahdollinen ehdokkuutensa, puoluekantansa ja paikkakuntansa.

Kansanedustajaehdokkaiden lisäksi kirjoituksia julkaistaan luonnollisesti edelleen myös muilta kantahämäläisiltä ja myös vaaleihin liittymättömistä aiheista.

Mielipidepalstaa ei ole varattu pelkkään vaalikeskusteluun.

Kaikilta kirjoittajilta toivotaan avoimuutta ja esiintymistä omalla nimellään.

On ehdottoman tärkeää, että kirjoittajat kertovat toimituksen tietoon yhteystietonsa, joista etenkin paikkakunta on oleellinen.

Palstan sähköpostiosoite on mielipide@hameensanomat.fi
Osoitteessa ja puhelinnumerossa 03-6151 452 mahdollisiin tiedusteluihin vastaa pääkirjoitus- ja mielipidetoimittaja Rauno Lahti.