fbpx
Mielipiteet

Ehdokasmielipide: Lapset ovat maamme tulevaisuus

Hämeenlinnalaisen Tuomelan koulun lapsia Runebergin päivän tilaisuudessa vuoden 2018 helmikuussa. Kuva: Tomi Vesaharju
Hämeenlinnalaisen Tuomelan koulun lapsia Runebergin päivän tilaisuudessa vuoden 2018 helmikuussa. Kuva: Tomi Vesaharju

Elämäntyöni opettajan työtä tehneenä tiedän, mikä merkitys ryhmän koolla oppimisessa on. Mitä pienempi ryhmä, sitä suurempi on mahdollisuus oppilaan tukemiseen, ja mitä pienempi koulu, sitä suurempi mahdollisuus puuttua kiusaamistilanteisiin.

Todellisia huolenaiheita ovat tällä hetkellä myös esimerkiksi terveiden koulujen ylläpitäminen, henkilökunnan jaksaminen ja tuntikehys.

Se ihmetyttää, ettei kukaan tai mikään taho ole ilmaissut huolta maamme vuosisataisten kristillisten arvojemme puolesta. Ne ovat läsnä, mutta ne eivät nykyisin saa näkyä, eivätkä kuulua yhteiskunnassamme.

Voidaankin puhua sen sijaan esimerkiksi sivistyksellisistä arvoista.

Asiaa ei mitenkään auta myöskään 1.9.2018 ilmestynyt uusi varhaiskasvatuslaki, jonka mukaan uskontokasvatus on muutettu katsomuskasvatukseksi. Muutos on tehnyt perinteisen uskontokasvatuksen esillä pitämisen yhä vaikeammaksi varhaiskasvatuksessa.

Demokratiakaan ei toimi, jos vähemmistön tai suvaitsevaisuuden nimissä torpataan mahdollisuudet enemmistöltä.

Tänä päivänä elämme Euroopassa Suomi mukaan lukien uusien tuulten keskellä.

Pakolaisuuden myötä olemme monien uskontojen ja eri kulttuurien vaikutuksessa.

Maiden johtajista Saksan liittokansleri Angela Merkel, Unkarin pääministeri Viktor Orban ja Englannin pääministeri Theresa May ovat ottaneet kantaa Euroopan kristillisten arvojen puolesta.

Ajan muuttuessa tarvitaan viisautta ja kaukonäköisyyttä uusien haasteiden edessä. Edelleenkin tarvitaan pysyvyyttä, tarvitaan perinteitä. Muistan tuttavani ainokaisen pikkupojan, joka alaluokalle mennessä huolehti, että äidillä menisi kaikki hyvin siellä kotona.

Opettajan aloittaessa harmonilla joka-aamuisen virren laulamisen se rauhoitti ja antoi hänelle turvallisen olon äidin suhteen. Tämä kaunis asia muistuttaa, että lapsemme tarvitsevat edelleen turvallisuutta nykyajan tietoviidakon keskellä.

Esivanhempamme ovat kylväneet arvopohjan, jonka perustalle yhteiskuntamme on rakennettu. Se on näkynyt selkeästi myös koulumaailmassa. Olemme vastuussa sen näkymisestä myös tuleville sukupolville.

Menot