Mielipiteet

"Ennen pilasin lomani juomalla" – Auttaminen päihdehoitoon on parasta, mitä voit alkoholistille antaa

Alkoholismi on sairaus, joka vaikuttaa aina suuresti myös läheisiin. Kuva: Esko Tuovinen
Alkoholismi on sairaus, joka vaikuttaa aina suuresti myös läheisiin. Kuva: Esko Tuovinen

Istuessani työmaalla ja miettiessäni mennyttä kahta viikkoa, jonka sain viettää ansaitsemaani lomaa, täyttää mieleni kiitollisuus siitä, mitä minulla tänään on.

Ennen pelkäsin jäädä lomille ja palata lomilta takaisin työhöni. Syykin oli selvä: olin lomillani ollut kaikkea muuta kuin selvä.

Lomat menivät aikanaan hyvin alkoholipainotteisissa merkeissä, juominen alkoi ja loppua ei näkynyt. Tarkoitukseni ei ollut käyttää lomaani juomiseen, vaan olla läheisteni seurana.

Todellisuus tässäkin oli toisenlainen. Samalla kun pilasin oman lomani, tein myös läheisteni lomista todella painajaismaisia.

Viimeiset vuodet juodessani en koskaan uskaltanut pitää kesälomaa kuin korkeintaan kaksi viikkoa kerrallaan, neljän viikon ”lomaa” en todennäköisesti olisi kestänyt.

Koko loma ja kaikki, mitä sinä aikana yritin tehdä, pyöri alkoholin ehdoilla. Yleensä en paljoakaan sovituista asioista saanut tehdyksi, vaan juominen vei voiton kaikesta.

Nyt lomani toteutui, kuten sen olin vamoni kanssa suunnitellut, ei edes helle huolettanut. Olen saanut nyt elää seitsemäntoista vuotta raittiina ja nauttia jokaisesta viettämästäni lomasta niin Suomessa kuin ulkomaillakin.

Raittiuden myötä olen antanut saman mahdollisuuden myös läheisilleni. Enää ei heidän tarvitse olla huolissaan ja pelätä, mitä loma tuo tullessaan.

Alkoholismi on sairaus, joka vaikuttaa aina suuresti myös läheisiin.

Kiitollisuutta tuntien ja hyvää kesää kaikille toivottaen palasin lomalta töihin, pelkäämättä ja tuntematta ahdistusta siitä, mitä seuraavat päivät toisivat tullessaan tai huomaako työkaverit hieman kulahtaneen habitukseni. Nautin kesästä, muut saavat nauttia alkoholista, ne keille se ei tuo elämään vaikeuksia.

Mikäli tunnet läheisen ihmisen, jolle alkoholi tuo vaikeuksia elämään, hän todennäköisesti sairastaa alkoholismia. Älä ehdota hänelle juomisen vähentämistä, koska hän ei siihen enää kykene.

Sen sijaan auta häntä hakeutumaan päihdehoitoon. Se on parasta mitä voit hänelle antaa.

 

Menot