Mielipiteet

Entisten oppilaiden mielipide: On järjetöntä esittää Myllymäen lakkauttamista

Mäkiautokisa on yksi Myllymäen koulun ja koko kulmakunnan riemukkaimmista perinteistä. Tässä huristelee vesisateessa eläkkeelle koulun rehtori Mikko Moisio vuonna 2006. Kuva: TA
Mäkiautokisa on yksi Myllymäen koulun ja koko kulmakunnan riemukkaimmista perinteistä. Tässä huristelee vesisateessa eläkkeelle koulun rehtori Mikko Moisio vuonna 2006. Kuva: TA

Hämeenlinna haluaa olla kaupunki, jossa jokaisen lapsen ja nuoren on hyvä kasvaa ja elää. Toivomme, että meidän Hämeenlinna tunnetaan jatkossa suurenmoisesta lasten ja nuorten näkökulman huomioimisesta, ei moisista suurista kouluista, joita nyt kaavaillaan.

Myllymäki on erittäin suosittu koulu, emmekä me vanhoina oppilaina ihmettele sitä. Myllymäen alakoulu on mielestämme todella hyvä, turvallinen ja aktiivinen koulu, jossa kaikki tuntevat toisensa ja opettajat tuntevat oikeasti oppilaat. Tämä mahdollistaa myös sen, että mahdollisiin kiusaamistilanteisiin voidaan puuttua herkemmin.

Opetus on monipuolista, yksilöllistä ja uskaltaisimme sanoa jopa laadukasta. Myllymäestä löytyy tietenkin myös kaikki nykyajan opetukseen jo luonnollisenakin osana kuuluva digitekniikka, joilla joskus perustellaan modernien oppimisympäristöjen erinomaisuutta.

Ainutlaatuinen yhteishenki

Lukuisat koulun perinteiksi muodostuneet tapahtumat ja luokkien välinen yhteistoiminta sitovat aina koko koulun yhteen ainutlaatuisella tavalla. Tämäkin on kokemus, jota osaamme arvostaa nyt varsinkin, kun tiedämme, että se ei ole itsestäänselvyys.

Koulun yli satavuotias historia vaikuttaa Myllymäen hengessä ja siitä mekin omalla alakouluajallamme ammensimme. On upeaa kuulua tuohon jatkumoon! Juuri tätä on meidän mielestämme aidoimmillaan ja parhaimmillaan tuo kaupungin peräänkuuluttama kulttuuristen arvojen vaaliminen. Vai pitäisikö sen olla jotakin muuta? Ehkä emme ole riittäviä sitä määrittelemään

Hämmentyneinä olemme lukeneet kaupungin hallinnon toiminnasta liittyen Seminaarin koulun vuokra-asioihin.

Miksi kaupunki hakee säästöjä lakkauttamalla hyväkuntoisia ja toimivia kouluja? Onko tehty huono sopimus, jossa on jäänyt tyhjää tilaa ja se täytettäisiin nyt vanhalla koulullamme? Yli tuhannen oppilaan alakoulu? Oikeasti?

Asian ympärillä oleva epämääräisyys ja jopa rikostutkinta ihmetyttää. Onhan tämä nyt aika noloa. Tällaistako on Hämeenlinnan politiikka?

Otimme jo voimakkaasti kantaa

Myllymäen koulua yritettiin lakkauttaa pariinkin kertaan myös meidän alakouluaikanamme. Otimme voimakkaasti kantaa säilyttämisen puolesta ja haluaisimme uskoa, että meidänkin äänemme tuolloin huomioitiin. Koulun säilyttämisen eteen tehtiin paljon töitä.

Meille on kerrottu, että Hämeenlinnassa lapsilla ja nuorilla on mahdollisuus vaikuttaa heitä koskeviin asioihin. Olemme kuitenkin nämä vuodet lähinnä lukeneet lehdestä koulumme lakkauttamista koskevista asioista. Eli hetkinen, mitäs sanavaltaa meillä tässä asiassa nyt olikaan?

Meistä näyttää siltä, että Myllymäen oppilaiden ja opettajien työrauhaa rikotaan säännöllisin väliajoin.

Kuunnellaanko lapsia ja nuoria?

Hämeenlinna kuuntelee lapsia ja nuoria, mainostaa Unicef-kaupunkimme. Niin, siis millä tavalla kuunnellaan ja missä asioissa? Emme tiedä ketään, joka haluaisi opiskelemaan jättikouluun. Lapset ja nuoret haluavat sopivan kokoisia lähikouluja. Uskokaa meitä.

Olemme huolestuneina kuulleet isojen koulujen ongelmista kavereiltamme, jotka käyvät Nummen yhtenäiskoulua. Näistä ongelmista on kirjoitettu myös lehdissä ja esimerkiksi melu- ja keskittymisongelmat ovat todellakin yleisesti tiedossa nuorten keskuudessa. Tunnilla ei suomeksi sanottuna välillä kuule eikä tehtäviä pysty tekemään. Ei siis pysty oppimaan.

Ja mikäs se koulun tarkoitus nyt olikaan?

Samassa koulussa olevien alakoululaisten kohtalo säälittää. Meidän mielestä alakoulussa tarvitaan turvallisuutta, tuttuja naamoja ja selkeitä koulupäiviä. Ei kaaosta, vaihtuvuutta ja vaeltamista.

”Olkaa onnellisia, että teillä on luokka ja pulpetit…”

Mieleen on jäänyt erään viidesluokkalaisen toteamus: Olkaa onnellisia, että teillä Myllymäessä on luokka ja pulpetit. Nummen uusi innovaatio eli seinät on aiheuttanut muutamat huutonaurut. Olisimme me nuoretkin voineet kertoa jo etukäteen, että…

Emme halua Myllymäen katoavan Seminaarin suureen suuhun, ja tämä kaikella rakkaudella Seminaaria kohtaan.

Myllymäki on muiden koulujen rinnalla paikkansa ansainnut, nyt ja jatkossa. Se on koulu, johon on tulijoita jatkossakin. Lapsiperheet eivät varmasti tule katoamaan Myllymäen, Kankaantaan ja Nuppolan alueelta. Niin, paitsi jos koulua ei enää olisi.

Me entiset oppilaat seisomme vahvasti Myllymäen puolella. Ja meitä on paljon.