fbpx
Mielipiteet

Hämeenlinnan demarit vastaavat kritiikkiin: Yhteistyöllä kestäviin ratkaisuihin

Hämeenlinnan kaupunginvaltuusto viime syyskuun kokouksessaan. Etualalla demareiden valtuustoryhmää. Kuva: Tomi Vesaharju
Hämeenlinnan kaupunginvaltuusto viime syyskuun kokouksessaan. Etualalla demareiden valtuustoryhmää. Kuva: Tomi Vesaharju

Hämeenlinnan sosiaalidemokraateilla on pitkä historia kuntapolitiikan vastuunkantajana.

Toimintaamme ovat aina ohjanneet arvot: solidaarisuus, tasa-arvo ja oikeudenmukaisuus. Ne kaikki pitävät sisällään ajatuksen epäitsekkyydestä. Demari pystyy asettumaan toisen ihmisen osaan ja antamaan omastaan.

Simo Leivo väitti mielipidekirjoituksessaan (HäSa 21.11.), ettei Hämeenlinnan demareilla olisi mitään omaa visiota ja näkemystä kaupungin kehittämisestä.

Väite ei tietenkään pidä paikkaansa, sillä meillä on tuore kaupunkipoliittinen ohjelma “Uusi Hämeenlinna – asukkaiden kaupunki”.

Ohjelmat ohjaavat päätöksentekoamme

Ohjelman pääkohdat ovat eriarvoisuuden pysäyttäminen, kaupunkirakenteen kehittäminen, kestävä kehitys ja tavoite Hämeenlinnasta elinvoimaisena asumiskaupunkina.

Tämä ohjelma kuten myös kuntavaaliohjelmamme 2017–2021 ohjaavat päätöksentekoamme. Niiden mukaisesti olemme kehittäneet yhdessä muiden puolueiden kanssa Hämeenlinnan visiota ja tavoitteita. Molemmat ohjelmat ovat luettavissa www.hameenlinnasdp.fi -sivulta.

Talouden tasapainottamista tarvitaan

Hämeenlinnan talous on tiukilla, kuten monen muunkin kunnan ja kaupungin. Nyt tarvitaan monenlaisia tekoja, joilla taloutta tasapainotetaan. Rakenteelliset muutokset ovat välttämättömiä, mutta ne on tehtävä viisaasti ja kestävästi. Lisäksi menoja pitää karsia, ja valitettavasti Hämeenlinnan joutui myös korottamaan veroja.

Pitkä kokemuksemme kuntapolitiikan johtavana puolueena on osoittanut meille, että kestävimmät, viisaimmat ja vastuullisimmat päätökset, ne kipeätkin, syntyvät yhteistyössä muiden puolueiden kanssa ja kompromissien kautta. Kompromissit eivät ole kenenkään, eikä minkään puolueen hännystelyä.

Yhdessä tekeminen sopii demareille

Hämeenlinnan sosiaalidemokraatit uskovat, että niin paras budjetti kuin myös säästöohjelma tulevat yhdessä tehden. Tänä vuonna kaupungin budjettia valmisteltiin pitkään yhteistyössä eri toimijoiden, virkamiesten ja poliittisten ryhmien, kesken. Demareille tämä toimintatapa sopii.

Vaikeina taloudellisina aikoina yhteistyö on välttämätöntä ja silloin syntyvät ne viisaat, rohkeat ja vastuulliset päätökset, joita nyt tarvitaan.

Ajat muuttuvat ja niin myös politiikan tekemisen tyyli. Yhä useammassa poliittisessa ryhmässä on toiminnan painopiste yhteistyössä.

Tarvitaan yhteistä keskustelua yhtenäisen tavoitteen saamiseksi sekä sopimista yhteisistä toimintatavoista. Yhdessä tekemisen aika on nyt!

Sosialidemokraattisen valtuustoryhmän puolesta:

 

 

Simo Leivon aikaisempi mielipidekirjoitus (HäSa 21.11.2019):

Kuka johtaa demareita ja mihin?

Olen ollut demareiden jäsen 1980-luvun alkupuolelta 2000-luvun ensimmäisen vuosikymmenen puoleenväliin.

Aatteeni alkoi hiipua, kun vuorineuvoksilta poistettiin puolueen siunauksella vuonna 2006 varallisuusvero, jotta saatiin aikaan tupo-sopimus. Kiitokseksi moni heistä siirsi kirjansa Portugaliin, jossa miljoonaomaisuudesta ja tuloista ei tarvinnut maksaa mitään veroja. Tehtiin huono kauppa.

Näkemys kaupungin kehittämisestä puuttuu

Hämeenlinnan demareilla ei ole mitään omaa visiota tai näkemystä kaupungin kehittämisestä. En ole sellaisesta kuullut tai sitä nähnyt. Ei ole myöskään näkemystä siitä miten kaupungin talous pannaan kuntoon muuten kuin veroja nostamalla.

Kokoomus päättää kehittämisestä. Onko taas tehty kauppa, että henkilöstöön ei kajota – ei edes hallintoon ja kokoomus saa rakentaa kaupungin keskustan miten haluaa?

Kokoomuskin on alkanut rakastaa verotusta, kun voi jakaa rahaa yrityksille elinvoiman nimissä? Pelkään, että nytkin on työn alla huono kauppa, kun keskustavisiota toteutetaan. Sitä rakennetaan haahuilemalla ihan sivuraiteilla.

Toriparkki on keppihevonen, jolla haetaan huomattavaa rakennusoikeuden lisäämistä ydinkeskustaan rakennusyhtiöiden ehdolla. Kaupungin johto kuvittelee, että yksityinen pääoma hoitaa kaupungin ongelmat.

Kuntalaiset joutuvat aina maksumiehiksi

Varoittava esimerkki on sähköverkkoyhtiö Elenia. Jotain kautta kuntalaiset joutuvat aina maksumiehiksi. Kun keskusta syntyy pienistä palasista, kiinteistöyhtiökohtaisista rakennusoikeuksien lisäämisestä, ei synny hyvää kaupunkia, vain kalliiksi käyviä tyhjiä asuntoja. Ei nuorilla ole varaa ostaa niitä.

Kun on saatu kaupungin kehittämisjuna liikkeelle, istutaan ykkösluokassa kuin yksi suuri perhe ja lauletaan hämäläisten laulua ja vahditaan, ettei kukaan esitä omia ajatuksia.

Kritiikki kuitataan mustamaalaukseksi

Jos visio ei toimi, keksitään uusi visio. Jos joku kritisoi menoa, kunnan johdon mukaan mustamaalaa kuntaa, vedetään hätäjarrusta ja nakataan radan varteen.

Ei synny kovin hedelmällistä vaihtoehtokeskustelua tai riskien arviointia, ehkei sitä halutakaan. Kun kaupungin johto esittelee samalla viikolla hienoja visioita, jotka muka pelastavat kaupungin ja säästöjä, jotka kohdistuvat suoraan asukkaisiin ja nostaa veroja, tavallinen ihminen ihmettelee, että mitä ne taas puuhaa. Kun tulee vastustusta, johto sanoo, että on viestintäongelma.

Kokoomus halaa yrittäjät kuoliaiksi

Kokoomuslaiset poliitikot ovat hyvin koulutettuja, positiivisia, käyvät kirkossa ja vaalivat vapaussodan henkeä sekä Mannerheimin muistoa. Ollaan niin yritysystävällisiä, että kunniallista yrittäjääkin hävettää.

Demareita ohjailevat kunnan työntekijät. Kun monessa kunnassa käydään yt:t työvoiman vähentämisestä, Hämeenlinnassa väki kitisee, kun ei saakaan enää omaa ilmaista sairaanhoitoa työterveydenhuollosta, pitäisi käyttää terveysasemaa niin kuin muutkin kuntalaiset.

Yritykset tarvitsevat tukea ja kunnan työntekijät työhyvinvointia sekä irtisanomisten välttämistä. Koettakaa nyt siellä kunnan johdossa kuitenkin säilyttää jokin kohtuus ja tolkku rahan käytössä ja kuntalaisten kiusaamisessa jatkuvilla höttövisioilla.

Demarit irti kokoomuksen liekanarusta

Asukkaiden on helpompi ymmärtää muutoksia, jos näkevät, että ne on pakko tehdä, eivätkä ne johdu kunnan johdon omista virhearvioista.

Demareiden pitäisi irrottautua kokoomuksen liekanarusta. Se ei ole hyvää yhteistoimintaa vastaan, tai riitelyä, vaan kuntademokratiaa, jossa erilaisille näkemyksille on tilaa.

Simo Leivo

Iittala

Menot