fbpx
Mielipiteet

Hämeenlinnan tehyläisten mielipide: Työ on selviytymistä päivästä toiseen – Myös hoitajilla on oikeus omaan elämään

Kuvituskuvassa sairaanhoitaja ja potilas Keski-Pohjanmaan keskussairaalassa Kokkolassa joulukuussa vuonna 2018. Kuva: Tomi Hirvinen
Kuvituskuvassa sairaanhoitaja ja potilas Keski-Pohjanmaan keskussairaalassa Kokkolassa joulukuussa vuonna 2018. Kuva: Tomi Hirvinen

Olemme huolissamme hoitajapulasta johtuvasta potilasturvallisuuden vaarantumisesta. Hämeenlinnan perusterveydenhuoltoon ei ole saatu kesäksi riittävää määrää sijaisia, pulaa hoitajista on erityisesti ikäihmisten hoivassa, kotihoidossa, avoterveydenhuollossa terveyskeskuksissa ja ennaltaehkäisevissä palveluissa kuten neuvoloissa.

Edes vakituisiin paikkoihin tai pitkiin sijaisuuksiin ei tunnu löytyvän hakijoita. Hämeenlinnan kaupungilla on tällä hetkellä valtava määrä avoimia sairaanhoitajan, lähihoitajan ja muun hoitohenkilöstön työpaikkailmoituksia, joihin ei saada hakijoita.

Myös vakituiset olisivat bonuksensa ansainneet

Hyvä asia tietysti on, että kesäsijaisille tarjotaan porkkanana bonuksena 200 euroa kuukausipalkkaan. Mutta myös vakituinen henkilöstö olisi bonuksensa ansainnut. Arvostamme sijaisia työkavereina, ja pitovoimaa täytyy lisätä myöntämällä vastaavat bonukset myös vakituiselle henkilöstölle.

Tällä hetkellä suuntaus on se, että kaupungin hoitajat hakeutuvat keikkatyöhön sen houkuttelevuuden vuoksi. Keikkatyöstä maksetaan paremmin ja työvuoronsa voi valita itse. Vakituiselle henkilöstölle jää vastuu työn kehittämisestä ja pitkän aikavälin hoidon suunnittelusta.

Hoitajat eivät ole tällä hetkellä lakossa, vaan tekevät etukäteen sovitut työvuorot. Ylityö- ja vuoronvaihtokiellon vuoksi ylitöitä ei voi tehdä ja hoitajat saavat pitää suunnitellut vapaansa.

Myös hoitajilla on oikeus omaan elämään ja mahdollisuuteen suunnitella arkensa aikatauluja. Hoitajat kokevat nyt vahvaa syyllistämistä niin asiakkaiden, yhteiskunnan kuin päättäjienkin taholta.

Työ on selviytymistä päivästä toiseen

Kuormitus ja eettinen stressi on jatkuvasti läsnä, eikä asiaa auta se, että työtä tehdään vajaalla miehityksellä. Joka päivä vuoroista puuttuu hoitajia ja työ on selviytymistä päivästä toiseen, hoitajat tekevät parhaansa, jotta potilasturvallisuus ei vaarannu.

Hoitoalan oppilaitoksiin hakijat ovat vähentyneet ja pako alalta on suurta, sen osoittaa jo työvoimatoimiston ammattibarometrikin, jonka mukaan esimerkiksi Hämeenlinnassa lähihoitajista, sairaanhoitajista ja terveydenhoitajista on paljon pulaa seuraavan puolen vuoden aikana.

Nyt on aika maksaa vaativasta hoitotyöstä kunnon korvaus ja raha on se, jolla hoitotyön arvostus tuodaan näkyväksi.

Henkilöstöpula ratkeaa nyt rahalla.

Menot