Mielipiteet

Hattulan Yrittäjät: Nyt ryhtiä ja asiallisuutta peliin – Vakava huoli Hattulan kehityksestä

Hattulan valtuusto koolla kesäkuussa Juteinitalossa. Kuva: Tomi Vesaharju
Hattulan valtuusto koolla kesäkuussa Juteinitalossa. Kuva: Tomi Vesaharju

Hattulan Yrittäjät on vuosia yrittänyt kehittää ja rakentaa elinkeinopolitiikkaa ja yrittäjyyttä yhdessä Hattulan kunnan kanssa.

Nykytilanteessa Hattulan Yrittäjät ry esittää vakavan huolensa kunnan elinkeinopolitiikan ja päätöksenteon ilmapiiristä ja julkisuuskuvasta.

Tämänhetkinen tilanne ei tue Hattulan elinvoiman kehittymistä. Tilanne saattaa aiheuttaa tulevaisuudessa kauaskantoisia lisääntyviä ongelmia muun muassa työvoiman saatavuudessa ja nykyisen yrityskannan säilymisessä kunnassa sekä uusien yritysten sijoittumisessa.

Kuluneen kevään aikana Suomessa toteutettiin mittava kuntabarometrikysely. Siinä paikalliset yrittäjät antoivat palautetta ja arvioivat oman kuntansa toimintaa.

Elinkeinopolitiikan yleisarvosana Suomessa (kaikki kunnat ja kaikkien yrittäjien vastaukset) oli 2,97. Vastaava keskiarvo Kanta-Hämeessä oli 2,76. Hattulan tulos oli koko maakunnan heikoin. Maakunnan toiseksi heikoin tulos oli Tammelassa, mutta selvästi korkeammalla tuloksella.

Riidat näkyvät arvioinneissa

Jatkuvat julkisuudessakin käsiteltävät kunnan sisäiset ristiriidat näkyvät yrittäjien arvioinneissa. Edellä mainittujen kohtien lisäksi kriittiset arvioinnit ovat kohdistuneet kilpailukyvylle tärkeissä teknisen, ja rakennuspuolen lupa- ja kaavoitusasioissa.

Hattulan yrittäjiltä sekä kuntalaisilta on tullut runsaasti palautetta teknisen- ja rakennuspuolen kohtuuttomiksi venyneistä käsittelyajoista sekä välinpitämättömyydestä liittyen yhteydenpitoon ja asiakaspalveluun (esim. puhelinpalvelut).

Hattulan Yrittäjien hallitus esittää vakavan huolensa myös Hattulan kunnallishallinnon osaamisesta. Yrittäjäjärjestö hämmästelee julkisuudessa esiin nostettuja, päätöksentekoon liittyviä, väitettyjä virheitä.

Mitkä ovatkaan kunnallishallinnon tehtävät?

Hallitus esittää kysymykset: mitkä ovatkaan kunnanhallinnon tehtävät ja mikä on osaamisen taso?

Järjestö ihmettelee, miksi nämä julkisuudessa esiin tulleet ristiriidat eivät tule esiin kokouksen aikana, vaan asiat viedään suoraan hallinto-oikeuteen.

Näin ollen asioiden käsittely ja toimeenpano viivästyvät tarpeettomasti. Onko virkamiesten ja kokouskäytäntöjen osaaminen riittävällä tasolla?

Hattulan Yrittäjät ry hallitus toivoo pikaista ryhtiliikettä ja asiallisuutta päätöksentekoon sekä panostusta Hattulan kunnan elinkeinopolitiikkaan.

Hattulan Yrittäjien hallituksen kuuluvat: Petteri Pullola (puheenjohtaja), Miro Parjanen, Meiju Honkavuori, Arja Viitaniemi, Minna Mantila, Jiri Kattelus, Piia Parri, Mikko Mansikka ja Mirka Kaukonen.

Menot