fbpx
Mielipiteet

Nuorisovaltuuston puheenjohtaja: Hattulassa kouluverkkoon ei investoida ja ongelmat kasaantuvat

Kuva: Terho Aalto
Parolan lukio toimii väistötiloissa arvioitua pidempään. Kuva: Terho Aalto

Keväällä 2020 Hattulassa käytiin keskustelua Parolan lukion väistötiloista. Yläasteelle haluttiin saada uusimmasta koulun siivestä, eli lukion tiloista yläasteen väistötiloja.

Kunnanvaltuusto päätti, että lukio siirtyy väistötiloihin Juteinitaloon ja taksiasemalle, jonka kunta osti. Taito- ja taideaineet, sekä ruokailu järjestetään nykyisissä tiloissa. Tämä oli Hattulan nuorisovaltuuston mielestä paras mahdollinen tilanne väistötilojen suhteen, mitä oli esitetty.

Suunnitelman piti mennä niin, että lukio siirtyy takaisin omiin tiloihinsa, kun uusi yläaste valmistuu. Kuitenkin alkuviikosta maanantaina alkoi tapahtua. Kunnanhallitus päätti, että lukio siirtyy väistötiloihin vielä pitkäksi aikaa.

Tämä johtuu siitä, että yläaste voisi tulevaisuudessa käyttää lukion siipeä, jotta uuteen yläasteeseen ei tarvitsisi rakentaa niin paljoa luokkia. Tämä ulostulo oli pöyristyttävä, sillä Hattulan nuoret tai kuntalaiset eivät ole saaneet tähän liittyen mitään tietoa.

Valmistelussa ei kysytty mielipidettä nuorisovaltuustolta, jonka tehtäviin kuuluu ajaa nuorten etuja. Päätös tehtiin kunnanhallituksessa, jossa nuorisovaltuustolla ei ole Hattulassa edustusta. Päätökset, jotka koskettavat nuoria olisi tärkeä saada heidän itsensä tietoon ja heidän äänestämilleen nuorisovaltuutetuille käsittelyyn.

Yläkoululaiset tulevat kärsimään sisäilmaoireista vielä pitkään, sillä vaikka uudet tilat rakennettaisiin nopeasti, niin monet luokat pysyvät vielä uuden siiven tiloissa. Kunnan osalta on vakuutettu, että uuden siiven tilat olisivat puhtaammat ja näin asia voikin olla. Kuitenkin tilat ovat sellaisessa kunnossa, että ne eivät kestä enää montaa vuotta.

Parolan lukion houkuttelevuus ja opetuksen taso tulevat kärsimään, kun lukio on hajautettu moneen osaan Parolassa. Syksyllä käyttöön otettavat väistötilat ovat liian pienet ja luokkien vajaus on kolme luokkaa nykyisiin tiloihin nähden.

Juteinitalon muut palvelut joutuvat osittain väistämään, joka ei sekään ole kuntalaisten kannalta ideaalitilanne.

Hattulassa uuden yläkoulu hankkeen tila on nyt kestämätön ja tulevaisuuteen ei haluta investoida. Nyt halutaan rakentaa mahdollisimman vähän, vaikka tarvetta uusille tiloille olisi. Parolan lukion uudet tilat jätettiin jo alkumetreillä pois ja vain yläkoululle oli tarkoitus rakentaa tilat.

Nyt ollaan ottamassa takapakkia ja edes koko yläkoulun tarpeisiin ei rakenneta uusia tiloja. Lähitulevaisuudessa Hattulan kouluverkko ikääntyy myös joidenkin alakoulujen osalta. Ongelmia on nyt kouluverkon suhteen ja niitä kasaantuu entisestään, jos nyt ei uskalleta toimia.

Menot