fbpx
Mielipiteet

J. K. Rowling ei ole suinkaan ainoa noitavainon kohde

Harry Potter -kirjoistaan tunnettua J. K. Rowlingia ovat viime aikoina ahdistelleet sosiaalisen median lynkkausjoukot. Toimittajakin päätti tarttua verbaaliseen soihtuun ja talikkoon ja liittyä joukkoon (Häsa, alanurkka 10.6.). Mutta mistä noituudesta kirjailijaa syytetään?

Tässä vapaa suomennokseni tekstistä, jonka Rowling kirjoitti Twitteriin: ”Pukeudu kuten haluat. Kutsu itseäsi miksi haluat. Mene sänkyyn kenen tahansa suostuvainen aikuisen kanssa. Elä hyvä elämä rauhassa ja turvassa. Mutta älä aja naista pois työstään siksi, että hän sanoo sukupuolen olevan todellisuutta.” (Eräs Maya Forstater oli menettänyt työnsä, koska esitti, että transnainen, ts. mies, joka kokee olevansa nainen, ei ole sama asia kuin biologinen nainen.)

Ja vielä toinen: ”Jos sukupuoli ei ole faktaa, ei ole olemassa homoseksuaalisuuttakaan. Ja kaikkien maailman naisten kokemus mitätöityy. Tunnen transihmisiä ja rakastan heitä, mutta sukupuolen käsitteen häivyttäminen poistaa mahdollisuuden keskustella heidänkin elämästään mielekkäästi. Totuuden sanominen ei ole vihaamista.”

Älkää pelästykö outoa rahinaa

Arvoliberaalina tunnettu kirjailija, joka tahtoo, että jokainen saa elää tavallaan, kenenkään häiritsemättä, esittää, että biologinen sukupuoli on ylitsepääsemätön fakta. Että naiseksi itsensä kokeva mies ei ole tismalleen sama asia kuin nainen. Ja saa siksi ”valistuneet” kansalaiset ja toimittajat kimppuunsa. Ajatelkaapa sitä.

Rowlingin kriitikoihin liittyi äskettäin myös Harry Potter -elokuvien pääosan esittäjä. Hän ilmaisi asiansa sivistyneesti, mutta Rowling saa runsaasti myös sen sortin viestejä, joissa mm. transnaiset kehottavat häntä imemään peniksiään.

Kyllä, käsititte oikein: Miehet kertomassa naiselle, mitä naiseus on tai ei ole, ja jopa solvaamassa ahdistelemassa häntä – ja feministeiksi julistautuvat naiset hurraavat vieressä! Eikä Rowling suinkaan ole ainoa noitavainon kohde. Vihailijoita kai suututtaa erityisesti se, että hän on liian rikas ja suosittu; häntä ei voi pelkällä rähinällä ajaa pois työstään ja vaientaa.

Jos kuulette maan alta outoa rahinaa, älkää suotta pelästykö. Menneiden aikojen aidot naisasianaiset siellä vain pyörivät haudoissaan.

Menot