fbpx
Mielipiteet

Janakkala tarvitsee kirjastoauton

Kirjastoa pidetään tärkeänä palveluna. Arkistokuva.

Janakkalan kuntalaisten keskuudessa liikkuu ikäviä huhuja, että kunta olisi säästötoimena luopumassa kirjastoautosta.

Kirjastoautolla tehdään 60 000–70 000 lainauskertaa vuodessa. Se vastannee Tervakosken kirjaston lainauskertoja.

Missään tapauksessa ei saisi lopettaa kirjastoautoa eikä Tervakosken kirjastoa. Lisäksi kirjastoauton ajoaika on vuodessa nytkin vain noin 10 kuukautta.

Säästönä tämä koskisi jälleen kerran vanhempaa ja heikko-osaisempaa väestöä, joka ei pääse lähes hävinneiden bussiyhteyksien vuoksi edes kunnan taajamiin. Kulttuuri kuuluu kaikille myös vanhuksille, lapsille, sairauden tai vamman vuoksi liikuntakyvyttömälle. Monesti kirjastoauton käynti kerran viikossa saattaa olla viikon ainoa kohokohta ihmiselle.

Kirjastoauto käy myös kouluilla, päiväkodeilla ja palvelutaloilla. Yksi auto mahdollistaa sivistyksen perille tulon kaiken ikäisille. Jos säästöjä haetaan, on ne haettava muualta kuin kulttuurista, sivistyksestä, koulutuksesta tai terveydenhoidosta.

Tietenkin kehittämisen arvoinen idea saattaisi olla kirjastoautoon sijoitettavien muiden palveluiden liikkuminen auton mukana kylille ja kouluille. Esimerkiksi terveyspalvelut, pieni apteekki, tilattu kauppakassi tai muu vastaava. Kulkisi varmasti mukana, samalla täydentäen palvelua. Kiitos ei kirjastoauton lopettamiselle.

Menot