Mielipiteet

Janakkalassa etsitään ja etsitään, mutta mitään ei tapahdu

Kirjoittaja toivoo, että Janakkalassa ymmärretään sijoitukset kauniiseen ja hoidettuun ympäristöön. Kuva: Ville-Veikko Kaakinen
Kirjoittaja toivoo, että Janakkalassa ymmärretään sijoitukset kauniiseen ja hoidettuun ympäristöön. Kuva: Ville-Veikko Kaakinen

Janakkalassa on vaikka mitä, todistelevat Janakkalan kunnan johtokolmikko, kunnanvaltuuston pj. Merja Taponen, hallituksen pj. Pirjo Alijärvi sekä kunnanjohtaja Tanja Matikainen kirjoituksessaan (HäSa 21.8.), eivätkä ihan väärässä olleetkaan. Kirjoituksessa oli suuri määrä asioita, joihin Janakkalassa voidaan olla tyytyväisiä.

Samalla kolmikko harmittelee Kari Marttisen Janakkalasta maalaamaa lohdutonta kuvaa tämän mielipidekirjoituksessa ”Janakkalassa odotetaan ihmettä”. (HäSa 19.8.)

Johtokolmikko kertoo Marttisen mainitsemien epäkohtien olevan hyvin tiedossa ja niihin etsittävän jatkuvasti ratkaisua. Tässä on juuri asian ydin. Epäkohdat ovat tiedossa ja ratkaisun jatkuva etsintä on päällä. Etsitään, etsitään – etsitään vuositolkulla, mutta mitään ei tapahdu.

Ei ole tapahtunut 12 vuoteen – niin kauanhan ovat kunnan asukkaat mm. silmiinpistävimmistä ympäristön epäkohdista viranhaltijoita ja päättäjiä informoineet ja parannusta vaatineet.

Päätöksiä ja syitä epäkohtien korjaamatta jättämiseen lienee aihetta tutkia tarkemminkin vaikka pöytäkirjoista ja talousarvioiden perusteluista 12 viimevuoden ajalta.

Onko niissä tuotu esille kuntalaisten vaatimukset? Entä näkökohta hoidetun ympäristön merkityksestä kunnan pysyvänä, hyvänä mainoksena? Ymmärtäminen, että sijoittaminen kauniiseen ja hoidettuun ympäristöön on paitsi kunnan velvollisuus asukkaitaan kohtaan myös sijoitus tulevaisuuteen?

Mahdollisuus osoittaa kunnassa vieraileville, mahdollisille uudisasukkaille, että täällä asiat ovat hoidossa, tervetuloa Janakkalaan!

Millä perusteella hallintokeskuksemme pääväylät ja lähiympäristö kasvavat tänäkin päivänä pujoa, nokkosia ja muita rikkaruohoja? Mikä mättää?

Marttisen saamat vastaukset vastuullisilta viranhaltijoilta syistä ympäristönhoidon surkeaan tilaan ovat tyypillistä virkamieskieltä.

Vaikka puut tienvarsilla voivat olla Elyn puita, vaikka väylähallinto hallinnoi muita asioita, vaikka VR päättää radanvarsista ja asema-alueesta, eikä kunnan budjetissa ole rahaa, on selviö, että kaikkien mainittujen instanssien tavoite ja etu on kaunis Suomi.

Kun liikkeelle lähdetään yhteisestä tavoitteesta on myös yhteinen sävel tilanteen korjaamiseksi varmasti löydettävissä.

Ja – kuten olemme nähneet, kunnan budjetistakin on aina löytynyt rahaa niihin hankkeisiin, joita pidetään tärkeinä.

Missään tapauksessa ei voi veronmaksajana hyväksyä, että kunnan imagoon, kehittymiseen ja monessa tapauksessa ratkaisevasti uusien asukkaiden muuttohalukkuuteen vaikuttavaa asiaa ei haluta korjata ja tehdä Janakkalaa arvoisekseen viehättäväksi asuinkunnaksi.

Eli, niin kuin nimimerkki Mitä välii -mentaliteettiin kyllästynet asukkaat aiemmin mielipidekirjoituksessaan totesi: Jos on näkemystä, tahtoa, ja neuvottelutaitoa, niin asiat kyllä hoituvat.

Päivän lehti

16.2.2020