fbpx
Mielipiteet

Kiertokapulan vastaus kommentteihin jätehuollon perusmaksusta: "Tarkoitus on kehittää jätteiden vastaanottopalveluita"

Omakotiasujien perusmaksun suuruus perustuu siihen, että he tarvitsevat jäteasemapalveluja keskimäärin enemmän kuin taloyhtiöiden asukkaat. Kuva: Riku Hasari
Omakotiasujien perusmaksun suuruus perustuu siihen, että he tarvitsevat jäteasemapalveluja keskimäärin enemmän kuin taloyhtiöiden asukkaat. Kuva: Riku Hasari

Tässä vastauksia jätehuollon perusmaksuun liittyviin kommentteihin (HäSa 16.6.20).

Perusmaksun tarkoitus on nimenomaan kehittää jätteiden vastaanottopalveluita, sillä jätehuollon uusi palvelutaso hyväksyttiin jätelautakunnassa tammikuussa 2020. Se tarkoittaa uusien keräyspisteiden rakentamista lähemmäs asiakkaita ja ilmaisjakeiden määrän kasvattamista.

Asiakkaat ovat toivoneet muun muassa risu- ja puutarhajätteiden veloituksetonta vastaanottoa. Ilmaisjakeiden määrä nousisi 19 jätelajiin, kun nyt se on seitsemän.

Omakotiasujien perusmaksun suuruus perustuu siihen, että he tarvitsevat jäteasemapalveluja keskimäärin enemmän kuin taloyhtiöiden asukkaat. Omakotitaloasumisessa syntyy useasti runsaammin puutarhajätettä ja remonttijätettä.

Perusmaksun käyttöönotto vaikuttaa astioiden tyhjennyshintaan alentavasti, kun tyhjennyshinnasta voidaan ottaa pois juuri vaarallisten jätteiden käsittelykustannukset.

Omia jätekuluja voi alentaa entisestään sillä, että lajittelee hyötyjätteet tehokkaasti ja harventaa astian tyhjennysväliä.

Kiertokapula raportoi perusmaksun käytöstä vuosittain tilinpäätöksessään. Perusmaksun korotuksista päättää jätelautakunta.

Menot