fbpx
Mielipiteet

Missä on se porukka, joka tekisi Hämeenlinnasta jälleen koulu- ja opiskelijakaupungin?

Abiturientit Eevi Kajutti ja Knut Hiidenheimo valitsivat Lammin lukion lyhyen koulumatkan takia. Hiidenheimon koulumatka Hämeenkoskelta on 13 kilometriä, Kajutilla viisi minuuttia pyörällä. "Kun koulua on kahdeksasta puoli neljään, olisi raskasta käydä lukiota jossakin muualla, Kajutti sanoo. Kaksikon mielestä uusi painotuslinja saattaa houkutella uusia opiskelijoita Lammille. Kuva: Pekka Rautiainen

Lammin lukio teki kuulemma tappiota 300 000 euroa ( HaSa 21.09.2022 ). Mistä alkaen ja miten oppilaitosten kuluja ja tuottoja on alettu seurata kuin yrityksiä?

Ensinnäkin kaupunkiorganisaatioissa ei osata laskea eikä yleensä välitetä kustannuksista; tästä olen usein kirjoitellut.

Nyt lieneekin tarkoitus lopettaa ja keskittää kouluja ja siksipä on (vihdoin) kaivettu esiin jokin laskentamalli.

Koulujen lopetuksissa keskitytään kaikkiin muihin asioihin paitsi oppilaiden saavuttamiin tuloksiiin koulussa tai sen jälkeen. Arvosanojen tasoja ei lasketa eikä julkisteta selkeästi lukioista eikä varsinkaan yläasteilta.

Entä miten nuoret menestyvät yläasteen ja lukion jälkeen? Tai miten heidän elämä sujuu? Varmasti koululla ja koulun hengellä on tässä merkitystä. Toisaalta tätä voi myös mitata yksinkertaisilla mittareilla.

Kustannuksia ja ”tuloksia” ei seurata normaalina, toimintana, koska sitä ei siis osata ja siitä on liikaa vaivaa keskinkertaisille viranhaltijoille puhumattakaan yhtä keskinkertaisista luottamushenkilöistä.

Vasta sitten se kustannustietoisuuus löytyy ja jopa laadukkaita laskelmia (mahdollisesti kalliilta konsultilta tilattuna) tehdään ja julkistetaan, kun asukkaiden kannalta jotain hyvää pitää lopettaa.

Sote-uudistus antaa kunnille ja kaupungeile mahdollisuuden keskittyä lasten ja nuorten asioihin, mutta käytetäänkö sitä luovalla ja heidän kannalta hyvällä tavalla?

Missä on nyt se porukka, joka ajoi mahdottomia autokauppa- ja toriparkkisuunnitelmia? Miksi se sama porukka ei nyt aja sellaista projektia, että tehdään Hämeenlinnasta uudestaan koulu- ja opiskelukaupunki eikä (pelkästään) hyvätuloisten eläkeläisten nukkumalähiötä?

Menot