fbpx
Mielipiteet

Kriittisen nuoren mielipide: Ahneus vie uskon maatalouteen

Luomutilallinen viljelyksellään Evijärvellä Etelä-Pohjanmaalla elokuussa vuonna 2015. Kuva: Teresa Nurmioja
Luomutilallinen viljelyksellään Evijärvellä Etelä-Pohjanmaalla elokuussa vuonna 2015. Kuva: Teresa Nurmioja

Meillä Suomessa vallitsee keskustapuolueen eturyhmäpolitiikan rakentama kuplautunut käsitys maataloudesta.

Ravitsemustiedettä ja jopa ilmastonmuutoskeskustelun perusteita muovannut uskottelu suomalaisen lihan ja kasvisten tuotannon ylivoimaisuudesta on saanut monen näkemään suomalaisen maatalouden pörröisinä lampaina, pieninä idyllisinä maataloina ja tuhatpäisinä lehmälaumoina, joiden jokaisen ammujan nimi osataan tilalla ulkoa.

Tätä hattaramaista pilvilinnaa vastuullisesta maatalouden harjoittamisesta on perusteltu monilla tavoilla, viime aikoina muun muassa omavaraisuuden ja huoltovarmuuden vahvistajana.

Onko tässä kaikessa mitään mieltä?

Kun kokonainen ala tuntuu ajautuvan kriisiin välittömästi, kun huoli ulkomaalaisen halpatyövoiman saamattomuudesta alkaa poltella, herää kysymys: onko tässä kaikessa mitään mieltä?

Suuret plantaasiluokan tilojen viljelijät yrittävät kaikin keinoin saada järjestettyä itämaiden toverit tänne työhön, joka olisi keskivertosuomalaiselle ilmeisesti liian haastavaa?

Haluttomuutta käyttää suomalaista työvoimaa on perusteltu suomalaisten tehottomuudella poimintatyössä, mutta varmasti suurempana tekijänä ulkomaisen työvoiman käytössä on oman lompakon paksuntaminen – suomalaisten verorahoilla.

Onko maataloustukia järkevää maksaa, jos niillä ei saada taattua edes kriisitilanteessa vaadittavaa solidaarisuutta suomalaista yhteiskuntaa ja työttömäksi jääneitä työnhakijoita kohtaan?

Onneksi on myös vastuullista maataloutta

Onneksi meillä kuitenkin harjoitetaan myös hyvää ja vastuullista maataloutta.

Huhupuheet punaisilla maataloilla ja leppoisilla isäntäpariskunnilla varustetuista luomutiloista eivät ole pelkkää keskustalaista fantasiaa.

Luonnollisen ruuan tuotanto on muotia ja joka puolelta Suomea löytyy sen hallitsevia pientiloja.

Näiltä tiloilta löytyy halua olla luomassa maahamme uutta, parempaa maatalouskulttuuria, jonka avulla voimme myös hillitä ilmastonmuutosta. Näitä tiloja meidän täytyy kriisin keskellä tukea.

Menot