fbpx
Mielipiteet

Mielipide: Lukio Hattulassa taas vaakalaudalla

Parolan lukion rehtori Reijo Järvinen ja opiskelijoita viime marraskuun lopulla. Kuva: Pekka Rautiainen
Parolan lukion rehtori Reijo Järvinen ja opiskelijoita viime marraskuun lopulla. Kuva: Pekka Rautiainen

Viimevuotinen kiista Parolan lukion lakkauttamisesta on vielä tuoreena ainakin koululaisten ja opiskelijoiden mielessä.

Tänä vuonna kyseenalaistetaan taas lukion olemassaolo Hattulassa, kun sivistyslautakunta päätti kokouksessaan 15.1.2020, että Parolan yläkoulu siirtyy pakoon sisäilmaongelmia lukion tiloihin. Lukion väistötiloista ei saatu päätöstä aikaiseksi.

On kiistämättä hieno asia, että sisäilmaongelmiin reagoidaan ja sekä oppilaiden että henkilökunnan oireilut otetaan vakavasti. Olen kuitenkin sitä mieltä, että lukiolle pitää löytää väistötilat Hattulasta.

Monille Parolan lukio on ollut paras ratkaisu nimenomaan sen takia, että se on lähellä. Se voi myös olla useille ainoa julkisen liikenteen päässä sijaitseva lukio. Hattulan syrjäseuduilla asuville Hämeenlinnaan kulkeminen päivittäin edellyttäisi ajokortin.

Koulutuskuntayhtymä Tavastia on tarjonnut Parolan lukiolle väistötiloja Hattelmalantien kampusalueen K-rakennuksesta.

Rakennuksesta löytyy viisi isoa luokkatilaa ja kaksi pienryhmätilaa sekä opettajien työtilat ja kanslia. Musiikin ja kuvataiteen luokat sekä liikuntasali jouduttaisiiin jakamaan Lyseon lukion kanssa.

 

Minua kiinnostaa, miten noin 170 oppilaan lukio saataisiin mahtumaan viiteen luokkatilaan ilman, että se aiheuttaa opiskelulle haittaa esimerkiksi suuren ryhmäkoon takia.

Parolan lukio on tunnettu siitä, että ryhmäkoot ovat siellä huomattavasti pienempiä verrattuna Lyseon tai Kaurialan lukioihin, jolloin opettajilla on aikaa henkilökohtaisempaan opetukseen ja avunantoon. Olisiko tämä edelleen mahdollista, jos lukio siirtyisi väistöön Tavastialle?

Lisäksi kohu on valitettavasti ottanut taas paikkansa yhteishaun lähettyvillä, joka tekee nykyisten 9-luokkalaisten tilan tukalaksi.

On hankala tehdä päätöksiä jatko-opinnoista, kun ei voi tietää onko lähin lukio ensi lukuvuotena Hämeenlinnassa vai Hattulassa.

Lue lisää aiheesta: Parolan lukiossa on nyt kyse periaatteesta

Menot