fbpx
Mielipiteet

Lulu Ranteen (ps.) mielipide: EU toimii kuin piru, joka vie lopulta koko käden

Euroopan komission keskiviikkoisessa tiedotustilaisuudessa julkaistiin niin sanottu ilmastopaketti, jonka tavoitteena on EU-alueen kasvihuonekaasupäästöjen vähentäminen ainakin 55 prosenttia vuoden 1990 tasosta vuoteen 2030 mennessä. Kuva: epa09343986
Euroopan komission keskiviikkoisessa tiedotustilaisuudessa julkaistiin niin sanottu ilmastopaketti, jonka tavoitteena on EU-alueen kasvihuonekaasupäästöjen vähentäminen ainakin 55 prosenttia vuoden 1990 tasosta vuoteen 2030 mennessä. Kuva: EPA

Euroopan komissio julkaisi 14.7. mammuttimaisen ilmastopaketin. Kyse on valtavasta nipusta lakialoitteita, jotka toteutuessaan nostaisivat monien perusasioiden kuten autoilun, sähkön, asumisen ja välttämättömien kulutustavaroiden hintoja.

Osana pakettia komissio haluaa vallan kaikkien EU:n metsien käyttöön. Suomen metsät valjastettaisiin nielemään muiden maiden tupruttelut. Emme voisi päättää metsiemme hyötykäytön tavoista ja määristä enää itse. Tähän ja suomalaisten elinkustannusten nousuun Suomi ei saisi suostua missään määrin tai muodossa.

Komission ilmastopaketin vastustamisessa ei ole kyse ympäristönsuojelun vastustamisesta. EU:n oman selvityksen mukaan 59 prosenttia EU:n tiukimman suojelukategorian metsistä sijaitsee Suomessa. Osaamme suojella metsiämme riittävästi aivan itse.

“Komissio haluaa päättää”

Ilmastopaketin vastustamisessa on kyse kamppailusta kestävän suomalaisen elämäntavan puolesta.

Euroopan komissio esittää, että se haluaa muuttaa taloutemme ja yhteiskuntamme perustavaa laatua olevalla tavalla reiluksi, vihreäksi ja hyvinvoivaksi. Muutos olisi kyllä perustavaa laatua, sillä todellisuudessa komissio haluaa päättää millä ajat, mitä syöt, miten asut, mitä kulutat, ja ennen kaikkea, mitä ajattelet.

Autoilu, sähkö, asuminen, ruoka ja moni kulutustavara ovat välttämättömyyshyödykkeitä. Kehitys, jossa suomalaiset joutuisivat väkisin maksamaan entistä enemmän samasta tai pienemmästä määrästä näitä hyödykkeitä, on kansantaloudellisesti kestämätön. Tällä polulla emme saa ottaa enää yhtään askelta.

On esitetty, että 1,5 asteen tavoite edellyttää suomalaisten pienentävän hiilidioksidipäästöjään 90 % eli yhteen kymmenesosaan nykyisestä. Suomalaisen hiilijalanjälki saisi siten olla noin puolet pohjoiskorealaisen jäljestä.

Kyse ei ole kestävästä kasvusta, vaan kansantaloutemme ja elämäntapamme alasajosta.

“Malliesimerkki massiivisesta, jauhavasta päätöksenteosta”

Arvostettu lehti The Economist kirjoitti jo pari vuosikymmentä sitten, että EU hukuttaa liittovaltiokehityksen vastustajat valtavaan määrään teknisiä yksityiskohtia, kyllästyttäen ihmiset, kunnes he alistuvat.

Ilmastopaketti on malliesimerkki tällaisesta massiivisesta, jauhavasta päätöksenteosta. EU syö hivuttaen, siivu siivulta jäsenmaidensa kansoille kuuluvaa itsemääräämisoikeutta. Hivuttaminen on mahdollista, koska EU:ssa tehdään hulluimmistakin esityksistä aina kompromissi.

Esimerkiksi, Euroopan metsänomistajat ovat vaatineet koko metsästrategiaesityksen kirjoittamista alusta loppuun uudestaan. Itävallan mukaan komissiolla ei ole ilmeisesti ollut käytössään lainkaan metsäalan asiantuntemusta ehdotusta kirjoittaessaan.

Tekotomerista puheenvuoroista huolimatta Suomen hallitus haluaa vain ”vaikuttaa” paketin sisältöön.

“Paljonko Suomi tällä kertaa luopuu eduistaan”

Vanhan sananlaskun mukaan, jos antaa pirulle pikkusormen, se vie koko käden. EU toimii niin, että se pyytää koko kättä tai jalkaa, kuten nyt ilmastopaketissa. Ja kun Suomen edustajat palaavat neuvotteluista, he esiintyvät voittajina, jos ei mennyt kuin sormet tai jäi edes polvi.

Joten jos luulette, että pääministeri Sanna Marin (sd.), maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä (kesk.) ja Eurooppa- ja omistajaohjausministeri Tytti Tuppurainen (sd.) puolustavat Suomen etuja Brysselissä, olette valitettavan väärässä.

He ovat siellä vain neuvottelemassa kompromissia, paljonko Suomi tällä kertaa luopuu eduistaan ja itsemääräämisoikeudestaan.

Lopputulos on ennen pitkää sama – lopulta se piru vie koko käden, pala kerrallaan.

Lulu Ranne

kansanedustaja (ps.)

Hämeenlinna

Menot