fbpx
Mielipiteet

Antti Leinikka: "Luottamus on kaiken yhteistyön perusta"

Kuva: Pekka Rautiainen
Kuva: Pekka Rautiainen

Kaupungin talouden korjaamisen yhteydessä on entistä vahvemmin törmätty horjuvaan – ja ehkä aiheetta horjutettuunkin luottamukseen.

Teppo Turjan kanssa olen siinäkin samaa mieltä, että ei voi vaatia luottamaan, ellei kohde ole toiminnallaan osoittanut olevansa luottamuksen arvoinen.

Kaupungin johtavien virkamiesten toimet on viime vuosina läpivalaistu niin moneen kertaan, että he tuomioistuinten ratkaisuilla ovat osoittaneet toimivansa luottamuksen arvoisesti. Siitä huolimatta tehdään kanteluja, valituksia, oikaisupyyntöjä ja selvityspyyntöjä. Heitellään kovin kevyesti julki epäilyjä korruptiosta tai muista arveluttavista kytköksistä.

Vaikka nämä osoittautuvat aiheettomiksi, maine on tahrattu, mutta epäilyksen varjon heittäjät eivät taida edes anteeksi pyytää. Jos saamme aikaan ne eettiset ohjeet, tämäkin näkökulma on mahdollista ottaa tarkasteluun.

Demokratia ei tanssi yhden pillin mukaan

Luottamusta ei rakenneta myöskään sellaisilla kirjoituksilla kuin Lulu Ranne Kaupunkiuutisissa aiemmin keväällä: Miksi totuutta on niin vaikea myöntää.

Pienen valtuustoryhmän edustajana ei kai minun tulisi Lulun syyttämiä suuria puolueita puolustaa. Teen sen kumminkin. Sen verran Lulun tyyli risoo ja on minulle vieras.

Kun lukee kaupunginhallituksen ja valtuuston päätöksiä, voi vakuuttua siitä, että ”totuudesta” ovat kaikki samaa mieltä: Kaupungin talous on huonossa kunnossa. Korjaustoimiin on ryhdytty yksimielisesti – lukuun ottamatta ehkä Lulun jättämiä eriäviä mielipiteitä.

Sivumennen sanottuna hän on noita eriäviä mielipiteitä jättänyt kahden viimeisen vuoden aikana liki 40. Mihinkään ne eivät ole johtaneet. En tiedä, mihin hän niitä kerää. Demokratian orkesteri ei tanssi yhden pillin mukaan, on soitto miten lumoavaa tahansa.

Kaupungin talous notkahti pahemman kerran jo yli kymmenen vuotta sitten Lehman-Brothersin asuntokuplan puhjettua USA:ssa. Sen seurauksena kaupunki käytti toistaiseksi järeimpiä keinoja talouden oikaisemiseksi. Se toteutti laajamittaiset henkilökunnan lomautukset.

Olikohan silloin vielä yhtään perussuomalaista valtuustossa varoittelemassa? Lulun kirjoituksen mukaan he ”varoittivat” talouden ongelmista jo vuonna 2013. Sanoisin, että muutaman vuoden myöhässä.

Kuka on aina oikeassa?

Yhteisten asioiden hoito demokratian lakien mukaan on siitä harmillista, että yksin oman mielen mukaisia päätöksiä ei voi saada. Eikä se ole tarkoituskaan.

Paavo Väyrynen on tähän asti ollut ainoa tuntemani henkilö, jonka sanotaan olevan aina oikeassa. Nyt heitä taitaa olla kaksi.

Kaupunginhallituksen työn itsearvioinnin yhteydessä esiintyi yksi kommentti, jonka mukaan yksin ei saa mitään rakentavaa ja myönteistä aikaan. Se on helppo uskoa. Lulun pitkä eriävien mielipiteiden lista osoittaa sen todeksi.

Menot