Mielipiteet

Lyhyesti lukijoilta: Juttua piisaa niin, ettei viitsitä väistää

Kävely on erinomaista liikuntaa, mutta tartuntariskin vuoksi reilummin välein kuin kuvassa, joka on muutaman vuoden takaa Tammelan maastoista. Kuva: Seppo Pessinen
Hämeenlinnassa on kampanjan aikana mahdollisuus kiertää kahdeksan eri reittiä. Arkistokuva: Seppo Pessinen / HäSa

Nimim. Vastaantulija, ei pidä paikkaansa väitteesi. Olemme pariskunta, joka siirtyy kävelemään peräkkäin, kun vastaantulija kohtaa meidät. Olemme ottaneet siis tuon kehotuksen koronaviruksesta lenkkipoluilla tosissamme. Toisin on, kun vastaan tulee kaksi lenkkeilevää naista, miestä tai kaksi naista lastenvaunujen kanssa, juttua piisaa niin, ettei muusta maailmasta tiedetä mitään tai edes viitsittäisiinkään väistää! Nyt koronaviruksen aikaan kaikki pariskunnat, ystävättäret, ystävät ja kylänmiehet, riittävä turvaväli tai sitten mieluummin jonossa kohtaamaan vastaantulijat.

Korona kuriin

Kohtuu edesvastuutonta, että ihmiset tungeksivat tällaisena aikana kuntosaleilla.

Ulkona on tilaa

Kyllä sen sormenpäiden kastamisen kielellä täytyy olla syvälle iskostunut tapa. Nyt voisi yrittää päästä siitä eroon. Kyllä ne muovipussit ja lottolaput toisistaan irtoaa ilman kostutusta. Sormet pois suusta, aikanaan opettivat.

Etoo

Kotiin saa tilata ruokaa – hienoa – mutta parasta ennen -päivämäärät ovat seuraavana päivänä monessa tuoretuotteessa. Olemme tilanneet nyt neljä kertaa. Kauppias ja toimittaja ovat löytäneet kivan kanavan poistotuotteille ja vielä korkeaan hintaan. Hävetkää, pilaatte hyvän asian. Toisen hätä on teille tulonlähde.

Magdalena

Nimimerkki Laillisuutta kysyi, missä muualla on tulkittu virheellisesti tartuntatautilakia kuin Kanta-Hämeessä. Sairaanhoitopiirin johtajan tekemän selvityksen mukaan nyt jo korjattu käytäntömme vastasi mm. Helsingin kaupungin asiakasmaksuohjetta (31.7.2018): ”Käytännössä käyntimaksut jätetään perimättä potilaan tulosyystä riippumatta aina, kun lääkäri epäilee oireiden syyksi ko. tautia ja tutkimuksia tehdään ensisijaisesti ko. taudinsyyn varmentamiseksi. Mikäli myöhemmin ilmenee, ettei kyseessä ollutkaan maksuttomaan hoitoon ja tutkimukseen oikeuttava tarttuva tauti, laskutetaan käyntimaksut jälkikäteen.”

Iisakki Kiemunki viestintäjohtaja, KHSHP

Hei aamu-uniset. Ette taida ymmärtää, että aamulla kauppa on siivouksen jäljiltä puhdas. Ei sitä illalla teitä varten erikseen siivota.

Pessimisti

Tänä tautisena aikana, sitä voisi joutessaan laittaa kätöset sormet lomittain yhteen ja kiittää menneistä ajoista ja pyytää korkeimman varjelusta tuleviin päiviin itselle, ystäville ja kaikille, jotka tämän tautiuhan alla elävät tai työtä tekevät. Paljon voimme eristyksissä olevia muistaa ja pelkoa poistaa puhelimen välityksellä tai postita vaikka kortti. Rauno Lahti (HäSa 3.4.) voit ajatella ja ottaa vastaan kiitokset siitä, miten usein olet ilahduttanut lukijakuntaa tervehenkisillä pihkan ja savun tuoksuisilla kirjoituksillasi. Voin vain lohduttaa sinua ja meitä kaikkia, vielä se päivä paistaa risukasaankin ja saamme kesäisessä luonnossa kirmata kuin varsat laitumella. Sitä aikaa kärsivällisesti odotellen.

Kotini on linnani, majani armahin

Mielikuva koronatestauksesta ja siihen pääsystä, muodostuu helposti suurelle yleisölle vääräksi, kun media jatkuvasti kertoo, että ”kaikkia lieväoireisia ja oireettomia ei testata. ” THL:n viestinnässä ei puhuta lieväoireisista mitään, vaan todetaan, että sairaalahoitoa tarvitsevat testataan. Kokemuksesta voin sanoa, että sairastava voi kokea itsensä kaikkea muuta kuin lievästi sairaaksi, mutta koska lääkärin mukaan selviää vielä kotihoidossa, ei myöskään testiin ole oikeutta. Suosittelenkin että jatkuvasti toistettu lause muutettaisiin muotoon: Tartuntojen todellinen määrä Suomessa on todennäköisesti ilmoitettua suurempi, koska oireettomia ei testata ja oirehtivista vain sairaalahoitoa vaativat testataan.

Ei testiä

Pahoittelen virhettä kirjoituksessani (HäSa 1.4.). Lyhyesti kyse on siitä, että tilintarkastajan valintaa ei valmistele kaupunginhallitus, vaan tarkastustoimi. Valtuusto päättää valinnasta tarkastuslautakunnan esityksestä. Kirjoitukseni pääsisältö käsitteli räikeää vallan keskittymisessä.

Teppo Turja (ps.)

Kiitos Susanna Lähdekorpi jutusta, kiitos iloa siivittävästä toiminnasta Janakkalan kunta, tuosta mennään suon yli että heilahtaa todistaa kuvassa Kaisa Rokkanenkin!

Hyvämieli

Toinen toistaan parempia kirjoituksia torinalusparkkia vastustavilta, esimerkiksi (HäSa 3.4.). Kyllä kannattaisi nyt viimeistään lopettaa vouhotus siitä. Keskustalon pihalle rakennettakoon seitsemänkerroksinen talo. Alakerran voi tehdä parkkiluolaksi. Ei siihen(kään) tarvita veronmaksajien kustantamaa torinalusparkkia.

Uusia tuulia

Osallistu lyhyesti lukijoilta -keskusteluun:

Lähetä tekstiviesti: 045-739 602 80

Viestin alkuun: HS (väliyönti) kerro mielipiteesi, aina nimesi ja nimimerkkiä käyttäessäsi nimimerkkisi sekä lyhyesti yhteystietosi

Sähköposti: mielipide@hameensanomat.fi

Kerro mielipiteesi, nimesi ja nimimerkkiä käyttäessäsi nimimerkkisi sekä yhteystietosi. Muista myös paikkakunta.