fbpx
Mielipiteet

Lyseolaisen mielipide: Yrittäjyystaidoista on kaikille hyötyä

Hämeenlinnan lyseon luovan yrittäjyyden linjalla on jo perinteitä. Tom Ylenius (ylh.), Santeri Hiltunen (kesk.) ja Juho Tuominen esittelivät viime vuoden toukokuussa sisustikkaita valmistavaa yritystään. Kuva: Eelis Bjurström
Hämeenlinnan lyseon luovan yrittäjyyden linjalla on jo perinteitä. Tom Ylenius (ylh.), Santeri Hiltunen (kesk.) ja Juho Tuominen esittelivät viime vuoden toukokuussa sisustikkaita valmistavaa yritystään. Kuva: Eelis Bjurström

Muuttuva maailmamme vaatii meiltä muuntautumiskykyä. Yrittäjyystaidot antavat tulevaisuuden työelämän kannalta merkittäviä kykyjä, kuten johtamiskykyä, järjestelmällisyyttä ja luovaa ajattelukykyä.

Isoja pörssiyhtiöitä, valtavia tehtaita tupruttavine piippuineen, salkut kädessä rautatieasemalla kiitäviä pukumiehiä ja hämäriä hyvävelikerhosopimuksia – tätä kaikkea bisnes oli vielä pari vuosikymmentä sitten.

Sen jälkeen maailma on kuitenkin mullistunut moneen kertaan. Nyt suuren huomion kohteena on ilmastonmuutos.

Maailma muuttuu, kun sitä muutetaan

Kuinka voisimme tehdä bisnestä, joka ei kuluttaisi liiaksi luonnonvarojamme, ei rasittaisi ilmastoamme, ei syventäisi elintasokuiluja ja kuitenkin vastaisi yhteiskuntien muuttuviin tarpeisiin sekä valjastaisi teknologian rengikseen?

Maailma muuttuu, kun sitä muutetaan. Aloilleen asetettujen normien muuttaminen ei kuitenkaan tapahdu sormia napauttamalla. Muutokseen tarvitaan tietoa ja ymmärrystä menneestä sekä kykyä nähdä tulevaisuuteen.

Tietotaidon kartuttamiseen tarvitaan opiskelua. Kuten mitä tahansa muutakin asiaa matematiikasta tanssimiseen, voi myös bisnestaitoja harjoitella.

Kaikkien potentiaali käyttöön

Harjoittelu voi olla omatoimista, mutta jotta voitaisiin saada aikaan tilanne, jossa maailmantilaan pystyisi vaikuttamaan jokainen ja kaikkien potentiaali saataisiin käyttöön, ei voida luottaa vain asiasta etukäteen kiinnostuneiden aktiivisuuteen. Koska niin kauan kuin muutokseen pyrkivät ajattelevat samalla tavalla, ei muutosta synny.

Itse olen nyt lukion kolmannella ja opiskellut yrittäjyys- ja bisnestaitoja Hämeenlinnan lyseon lukion luovan yrittäjyyden linjalla viimeiset kaksi ja puoli vuotta.

Tavallisten lukio-opintojen kylkeen liitetyt yrittäjyyskasvatuskurssit ovat antaneet paljon. Olen muun muassa pyörittänyt kahta NY-yritystä, joista toinen toimi kansainvälisesti, päässyt matkustamaan, verkostoitunut uusien tuttujen kanssa ja ennen kaikkea saanut hyvät eväät tulevaisuuden työelämään.

Hyödyllisiä työkaluja tulevaisuuteen

En tiedä, tuleeko minusta yrittäjää, mutta sen tiedän, että taidot, kuten itsensä ja muiden johtamiskyky, järjestelmällisyys ja luova-ajattelukyky, tulevat varmasti olemaan hyödyllisiä työkaluja, mistä sitten ikinä itseni tulevaisuudessa löydän.

Useiden tulevaisuustutkijoiden mukaan työelämä tulee kokemaan entistäkin isomman muutoksen. Kouluttaudumme yhä useampiin ammatteihin työuriemme aikana ja työnteosta tulee projektiluontoisempaa.

Päihittääksemme tekoälyn meidän on erikoistuttava luovuutta ja inhimillisiä kohtaamisia vaativiin työtehtäviin. Yhä useampi tulee myös työllistämään itse itsensä, ainakin jossain vaiheessa työuraansa.

Yrittäjyystaidot ovat tarpeellisia

On tarpeellista, että nuoret oppivat kaiken muun tietotaitonsa rinnalle yrittäjyystaitoja. Näin he pääsevät hyödyntämään muuta oppimaansa ja politiikasta, yritysmaailmasta sekä työelämästä tulee meidän ja seuraavien sukupolvien näköinen.

Kehotan päättäjää miettimään, millaista yhteiskuntaa he haluavat olla mukana rakentamassa.

Itse näen, että parhaimmillaan maailmamme olisi sellainen, jossa nuoret, tytöt ja pojat, innovoisivat uusia ratkaisuja arkisiin haasteisiimme sekä löytäisivät keinot torjua globaaleja ongelmia, kuten ilmastonmuutosta ja poliittisia konflikteja.

Menot