Mielipiteet

Maalaislääkäri Kiminkisen mielipide: hoivakohussa käsien pesemistä ja ajojahtia

Kuva: Pekka Rautiainen
Maalaislääkäri Tapani Kiminkinen puhumassa seniorimessuilla Hämeenlinnassa marraskuussa vuonna 2017. Kuva: Pekka Rautiainen

Hoivakohu on poikinut käsien pesijöiden armeijan. Muutaman yksikön sairaanhoidosta vastaavana lääkärinä tunnen tilanteen.

Hoivayhtiöillä on ollut käytäntö, jossa niiden työntekijä tarkistaa hoivakodin esimiehen laatimat työvuorolistat. Niistä on napsittu surutta tunteja pois. Kun esimies yrittää perustella, vastaus on saattanut kääntyä aggressiiviseksi. Esimiehen asema todentuu mahdottomaksi: alaiset tai omaiset käyvät kimppuun eikä omaa esimiestä vastaan voi liikaa rettelöidä – se on irtisanomisperuste.

Nyt hoivayhtiöiden väliporras sysääkin käsiään levitellen vastuuta mitoituksesta alaisilleen hoivakotien esimiehille. Samalla tarkastajat ovat rynnänneet kentälle. Heilläkin on tarve pestä kätensä.

Olen ollut keikkalääkärifirmojen ylilyönneistä lähtien hoivabisneksen kritisoija. Oikeudenmukainen pitää kuitenkin olla.

Nyt tilanne näyttäytyy vastuullisten osalta paitsi käsien pesemiseltä myös suoranaiselta ajojahdilta yksityisiä hoivakoteja kohtaan, vaikka samoja ongelmia esiintyy julkisissakin yksiköissä.

Tarkastusten ja niistä uutisoimisen tulee sujua tasapuolisesti. Esimiehiä ei pidä syyllistää silloin, kun vika ei ole heissä.

Päivystyslääkkeiden säilyttämistä ei sallita hoivakodeissa, mikä vaarantaa haja-asutusalueilla potilasturvallisuutta, sillä apteekki voi olla päiväkausia kiinni. Lääkäri saa näytelääkkeitä.

Tarvitsen yksiköissäni 3–4 antibiootin aloituspakkauksia, joita säilytän lukitusti. Järjestely on sopinut sairaanhoitopiirin farmaseutille. Toivon sen sopivan avillekin, vaikka se ei vielä sisälly säädöksiin. Muistan jarruvaloista sakotetun, ja jo kohta niitä suositettiin.

Kysymäni perusteella avi sallii samaan huoneeseen sijoitettavan vain pariskunnan tai lähisukulaiset. Mummot ovat usein pelokkaita ja toivovat kaveria. Mielestäni ei ole järkevää estää yhteiseloa, jos molemmat sitä tahtovat ja se sopii myös omaisille.

Mihin perustuvat avin tarkastuskäynneillään määräämät odottamattomat mitoituksen kertoimet?

Suosituksissa on 0,5 (5 hoitajaa 10 asukasta kohden) ja tarkastuksissa voidaan käyttää jopa kerrointa 0,8, mikä ylittää usein luvissa olevan henkilökuntamäärän ja on jo mittava kustannustekijä. Kuka kertoimen laskee ja millä perusteella? Toki toivon lakiin perälaudaksi 0,7:n mitoitusta ja yksiselitteistä laskukaavaa.

Edellytän tarkastajilta kuumentuneessa tilanteessa asiallisen avointa, oikeudenmukaista ja maalaisjärkistä toimintaa sekä hoivan laadun kokonaisvaltaista arviointia.

Viestinviejät on tapana ampua. Jos sellaista suunnittelette, toivon säällistä etumatkaa.