Mielipiteet

Maria Ohisalo ja vihreiden ryhmyri: Vihreä elvytys auttaa Suomea nousemaan jaloilleen

Hämeenlinnan pitkään haudotut pyörätiesuunnitelmat odottavat toteutumistaan. Tämä pyörätiemaalaus on Vanajantien varressa. Kuva: Rauno Lahti
Hämeenlinnan pitkään haudotut pyörätiesuunnitelmat odottavat toteutumistaan. Tämä pyörätiemaalaus on Vanajantien varressa. Kuva: Rauno Lahti

Koronan jälkeen maailma ei tule olemaan ennallaan. Vihreä jälleenrakennus tähtää siihen, että yhteiskuntamme on jatkossa ympäristölle ja ihmisille kestävä. Se auttaisi kohtaamaan myös tulevia kriisejä.

Vihreä jälleenrakennus nojaa elvytyksessä isoihin ilmastoinvestointeihin, päästöttömään liikenteeseen ja puhtaaseen energiaan.

Myös ihmisten koulutukseen ja osaamiseen on panostettava. Samalla luodaan työtä ja toimeentuloa pitkälle tulevaisuuteen ja eri puolille maata.

Esimerkiksi kansainvälinen työjärjestö ILO on arvioinut, että ilmastotoimet synnyttävät uusia työpaikkoja.

Useita mahdollisia vihreitä elvytystoimia

Hyviä esimerkkejä mahdollisista elvyttävistä ilmastotoimista ovat kiinteistöjen päästöjä pienentävät energiaremontit, Suomen rataverkon kehittäminen sekä pyöräily- ja kävelyinfrastruktuurin rakentaminen.

Näistä esimerkiksi pyöräily- ja kävelyinfrastruktuurin kehittämisessä on se hyvä puoli, että hankkeet ovat nopeita käynnistää kunnissa, eivätkä ne tarvitse vuosien suunnittelutyötä.

Pyöräbaanaverkosto koko maahan

Valtakunnallinen pyöräbaanaverkosto voisi ulottua koko maahan. Kävelyn ja pyöräilyn verkoston kehittäminen tukee ihmisten liikkumista ja matkailusektoria, ja myös valtaosa laadukkaammista pyörätelineistä valmistetaan suomalaisilla metallipajoilla.

Hämeenlinnan keskustan halkova uusi pyörätie on jo suunniteltu ja se on mahdollista toteuttaa ilman P-toriakin.

Päätös tarvitaan pikaisesti käsittelyyn, jotta saamme keskustaa viihtyisämmäksi kaikille kulkumuodoille ja ihmisille.

Ilmastoimista ei voi tinkiä

Osasta puolueista on kuulunut äänenpainoja, että ilmastoteoista pitäisi tinkiä vaikean taloustilanteen vuoksi. Ajatus on nurinkurinen.

Olemme juuri oppineet, että jos kriiseihin ei valmistaudu ennakolta ja jos niitä ei torju ajoissa, ne voivat tulla inhimillisesti ja taloudellisesti kalliiksi.

Jos ilmastokriisiin ei puututa ajoissa, sen vaikutukset tulevat olemaan monta kertaa koronapandemiaa pahemmat.

Nyt ei ole leikkauslistojen aika, vaan aika rakentaa hiilineutraalia Suomea.

Päivän lehti

6.7.2020