fbpx
Mielipiteet

Median velloma maskikeskustelu on ärsyttävää ja painostavaa

Hoitohenkiläkunnan ja kansalaisten suojavarusteista koronavirusta vastaan on keskusteltu koko kevät. Kuva: Tommi Anttonen
Hoitohenkiläkunnan ja kansalaisten suojavarusteista koronavirusta vastaan on keskusteltu koko kevät. Kuva: Tommi Anttonen

Hämeen Sanomien pääkirjoitus 2.6.2020 kirjoitti kasvomaskeista peräänkuuluttaen maalaisjärkeä ja terveydenhuollon mallia suojainten käytössä.

STM:n selvityksessä haettiin kasvomaskien tutkimusnäyttöä hyödystä tai haitoista. Vaikka maskeja on käytetty laajalti jo espanjantaudin aikoihin 100 vuotta sitten, selvää näyttöä hyödyistä ei ole. Olisi aika tehdä uutta tutkimusta juuri vaikutuksista infektioiden leviämiseen. Ilman selvää näyttöä ei koko väestöön kohdistuvia toimenpiteitä saisi tehdä.

Mediassa vellonut kinastelu suojaimista ja muun muassa TV-toimittajien tivaamiset siitä, miksi Suomi (ja muut pohjoismaat) eivät vieläkään määrää kasvosuojainten käyttöä pakolliseksi on ollut ärsyttävää, painostavaa. Kasvomaskit ovat alkaneet kattaa kaikki hengityssuojaimet ja monenkirjavat maskit ilman erottelua.

Käytäntöä ohjaa tutkimustieto

Terveydenhuollon vakiintuneet hengityssuojain- ja kasvomaskikäytännöt ovat muokkautuneet tarpeiden ja tutkimustiedon pohjalta.

Potilas- tai asiakaskontakteissa suojautumistarve on tilannekohtaista. Kirurginen maski suojaa toimenpiteessä lähinnä potilasta kirurgin suusta tai hengitysteistä lähteviltä pisaroilta, kirurgi saa taas vähän roiskesuojaa muttei suojaa esim. virustartunnalta. Maski onkin lähinnä ns. nuhamaski, kirurgisella maskilla on kuitenkin laatukriteerit.

Varsinaista hengityssuojainta tarvitaan suojautuessa pienhiukkasilta,kaasuilta tai aerosoleilta. Tällöin tarvitaan FFP2-3- tason suojaimet, jotka kyllä suojaavat työntekijää muttei potilasta. Jos tämäkin puoli pitäisi hoitaa, tarvitaan raitisilmakypärä. Terveydenhuollon käyttämät suojaimet ovat käytössä riskinarvion perusteella, tältä pohjalta ei voi esim. ulkona liikkuvan ihmisen maskinkäyttöä perustella.

“Toivottavasti ei tule pakkoa”

Julkisuuden ja median sekä poliittisen paineen alla jonkinlaiset suositukset maskien käytöstä ovat tulossa, toivottavasti ei pakkoa Suomen ja Kanta-Hämeen tilanteessa.

Maassamme koronatilanne Uudellamaalla tulisi saada parempaan hallintaan, tässä jäljitys ja eristys toivottavasti etenevät. Niukkuuden ja kurjuuden tasapuolista jakamista ihmettelen, kohdentaminen olisi tehokkaampaa ja halvempaa.

Asiantuntijapaneelien suositukset riippuvat asiantuntijoiden kannasta. Käyttö ns. julkisella paikalla on kovin epämääräinen ohje maassamme, tarkoittaako tämä myös tyhjää kylänraittia? Maskeilla maailmalla on yhteyksiä kulttuuriin, politiikkaan, hallitsemisen ja kontrollin tehostamiseen. Maski voi tuottaa jonkinlaista turvan tunnetta ja yksityisyyden suojaa.

Toivon tervettä järkeä myös pääkirjoituksiin entistä enemmän, vähemmän monenkirjavaa maskihössötystä käsitteitä sekoittaen ja kansaa pelotellen.

Menot