fbpx
Mielipiteet

Mielipide: Äänestäjien aliarvioimista?

Kirjoittajaa huolestuttaa se, ettei euroehdokkaista saa tietoa kuin verkosta. Kuva Kaurialan koululta edellisistä EU-vaaleista. Kuva: Juhani Salo
Kirjoittajaa huolestuttaa se, ettei euroehdokkaista saa tietoa kuin verkosta. Kuva Kaurialan koululta edellisistä EU-vaaleista. Kuva: Juhani Salo

Ennakkoäänestys eurovaaleissa päättyi ja varsinainen vaalipäivä on su 26.5.

Yleisesti ja toistuvasti kannetaan huolta eurovaalien äänestysprosentista, juurikin sen huolestuttavasta alhaisuudesta. Kysytään, eivätkö eurovaalit kiinnosta kansalaisia.

Mutta miten saada tietoa eurovaaliehdokkaista, jota pitäisin ensiarvoisen tärkeänä asiana?

Äänestäjiä ohjataan käyttämään vaalikonetta. Oletetaanko, että kaikki äänestäjät voisivat ja osaisivat etsiä oman euroehdokkaansa vaalikoneelta?

Ainoana (paperiversio-) uutisointina eurovaalien ehdokaslista oli luettavissa paikallislehti Hämeen Sanomissa ja vasta ensimmäisenä ennakkoäänestyspäivänä.

Luettavissa oli ehdokkaan numero, nimi, ammatti ja paikkakunta. Ei mitään muuta. Ja tämän luettuaan pitäisi valita ehdokas ja äänestää.

Miten ehdokkaista saavat tietoa he, joille ei tule Hämeen Sanomia, joilla ei ole nettiä tai jotka eivät osaa sitä käyttää?

Tämä koskee varmaan paljolti juuri iäkkäämpiä äänestäjiä, jotka olisivat varmaan halukkaita äänestämään. Nyt ääni voi jäädä käyttämättä.

Tämän tasoinen tiedotus ehdokkaista tuskin nostaa toivottua äänestysprosenttia.

Puolueiden vaalitavoitteet käyvät selville seuraamalla tv:n vaalikeskusteluja, joissa valitettavasti kaikki osallistujat huutavat kilpaa ja puhuvat päälle yhtä aikaa.

Ymmärrän, että ensisijaisesti puolueiden tehtävä on mainostaa ehdokkaitaan ja ohjelmiaan. Mutta kun eurovaaliehdokkaista valitaan edustajat, mepit, edustamaan koko Suomea, luulisi olevan valtakunnallisesti merkittävää ja tärkeää, että informaatio ehdokkaista tavoittaisi kaikki äänestäjät.

Tämä on tärkeä asia koko Suomelle. Olisi vähintään suotavaa, että äänestäjille toimitetaan ajoissa jossain muodossa tietoa ehdokkaista. Nyt näin ei tapahtunut. Valitettavasti sen voi tulkita äänestäjien aliarvioimiseksi.

Menot