fbpx
Mielipiteet

Mielipide: Ainutlaatuisia asioita kannattaa korostaa – Sibeliuksen arvo unohtuu usein

Sibeliuspatsas sai taas nimikkopuistossaan lakkinsa vapunaattona. Kuva: Pekka Rautiainen
Sibeliuspatsas sai taas nimikkopuistossaan lakkinsa vapunaattona. Kuva: Pekka Rautiainen

Kiitos Helena Lehkoselle ja Seppo Saariselle ajatuksia herättävästä kirjoituksesta “Puukortteli Sibeliuskodin ympärille” (HäSa 4.5).

Hämeenlinna on pikkukaupunki, jonka houkuttimia kävijöille ovat muiden muassa sijainti, luonnonläheisyys, turvallisuus ja kulttuuri, etunenässä Sibelius.

Me täällä asuvat usein unohdamme säveltäjämestarin arvon kaupungillemme.

 

Maailmalla kiinnostus vierasta kohtaan herää heti, kun kertoo tulevansa Sibeliuksen syntymäkaupungista.

Kimmo Kautio toi Hämeenlinnan valtteja hyvin esille kirjoituksessaan “Hämeenlinnan brändi on kunnossa, mutta sitä pilataan riitelyllä älyttömyyshankkeista” (HäSa 21.4).

Kautio ehdotti muun muassa sitä, että kaupungin rajalla pitäisi olla kyltti: “Hämeenlinna, the World Capital of Sibelius… Nyt se näkyy lähinnä kaivonkansissa”.

 

Sibeliusta verrataan usein säveltäjänä maailmanlaajuisesti muun muassa Beethoveniin. Tämä on arvo, jota pitäisi osata käyttää hyväksi, mikäli halutaan saada Hämeenlinnaan vierailijoita ja ehkä muuttajiakin.

Kannattaa korostaa Hämeenlinnan ainutlaatuisia asioita. Ne ovat muuta kuin korkeat kerrostalokorttelit, areenat, toriparkki ynnä muut sellaiset.

Jos moottorina ovat pelkät taloudelliset syyt, niin silloin voidaan peruuttamattomasti tuhota jotain arvokasta. Esimerkiksi kirjailija Victor Hugolle on Pariisissa omistettu kokonainen keskustan kortteli.

Menot