fbpx
Mielipiteet

Mielipide: Ajotapa vaikuttaa päästöihin – Polttoainetta säästävät kuljettajat pitäisi palkita bonuksilla

Myös raskaan liikenteen päästöjä olisi tarpeellista vähentää. Tukkirekka vesisateessa viime heinäkuussa 10-tiellä Forssassa. Kuva: Lassi Puhtimäki / FL
Myös raskaan liikenteen päästöjä olisi tarpeellista vähentää. Tukkirekka vesisateessa viime heinäkuussa 10-tiellä Forssassa. Kuva: Lassi Puhtimäki / FL

Meidän jokaisen tulee osallistua tavalla tai toisella ilmastotalkoisiin. On helppoa penätä toisten vastuusta – ja sitä minäkin esitän.

Jokainen liikenteessä oleva huomaa helposti raskaan liikenteen valtaisan määrän teillämme. Tavara liikkuu ja kansatalous toimii, mutta päästöjähän tuosta liikenteestä syntyy ja on vaikea uskoa esimerkiksi sähköistettyyn raskaaseen liikenteeseen.

Yksi pieni ratkaisu olisi tarjolla heti

Jotain muuta on löydettävä? Ehkä pieni ratkaisu olisi jopa helposti toteutettavissa.

Nojaan ajatukseni hyvän ystäväni, raskasta rekkaa ajavan käytännön kokemuksiin.

Pääsääntöisesti täysperävaunullinen kuorma-auto kuluttaa noin 40 litraa dieseliä sadalla kilometrillä, tietenkin autolla, lastilla ja kaikella muullakin on vaikutusta kulutukseen. Kuitenkin kuljettajan ajotapa vaikuttaa todella suuresti kulutukseen.

Kaverini onnistuu pääsääntöisesti ajamaan sadan kilometrin matkan esimerkiksi 32–33 litran kulutuksella, eli lähes 20 prosenttia vähemmällä kuin yleisesti päästään.

Ajotapa lähtee ratin ja selkänojan välistä

Ratkaisu on tietenkin ajotapa, eli miten siellä ratin ja selkänojan välissä toimitaan, siis kaikki perustuu ennakoivaan ajotapaan ja jalan herkkään toimintaan, ei vakionopeuden säätäjään tai rajoitinta vastaan turvautuvaan ajotapaan. Se on hänen periaatteensa.

Ja jos rekalla ajetaan esimerkiksi 3 000 kilometriä viikossa, niin polttoainetta säätyy viikon aikana noin 210 litraa ja se on taloudellisesti paljon, mutta päästöjen määrässä se on jopa todella paljon.

Koulutususkovaisena esitän tietenkin lisää koulutusta ja ehkä kuljetusalan yrityksiltä bonuksia kuskeille syntyneestä säästöstä. Eihän tämä koko maailmaa paranna, mutta on pienenä parannukseen tähtäävänä tekona muiden joukossa.

Menot