fbpx
Mielipiteet

Mielipide: Asumisen uudistamisella lisätään hyvinvointia – Ikäihmisillä on oikeus kohtuuhintaisiin uusin asuntoihin

Hämeenlinnassa on viime vuosina rakennettu keskustan liepeille suhteellisen paljon pieniä ja pienehköjä asuntoja. Kuva on vuoden takaa Myllymäestä. Kuva: Riku Hasari
Hämeenlinnassa on viime vuosina rakennettu keskustan liepeille suhteellisen paljon pieniä ja pienehköjä asuntoja. Kuva on vuoden takaa Myllymäestä. Kuva: Riku Hasari

Ikäihmisten joukko kasvaa vauhdilla. Ikääntymisen myötä erilaisten asumiseen liittyvien palveluiden tarve lisääntyy. Hoiva-asumisen yksikköjä Janakkalassa on yhteensä kymmenen, joista 3 on yksityisiä ja 7 kunnan omistuksessa.

Hoiva-asuminen on välttämätöntä aina silloin, kun henkilö ei pärjää kotonaan yksin. Kotona asumista helpottamaan on järjestetty kotiin tuotavia palveluja ja kotihoidon tukea. Eri puolilla kuntaa kotona asuvien väliset etäisyydet ja kotihoitajien rajallinen määrä rajoittavat toiminnan laajentamista.

Ympärivuorokautisesta hoiva-asumisesta ryhtyy vastaamaan ensi vuoden alussa maakuntahallinto.

Joka neljäs janakkalalainen on täyttänyt 60 vuotta

Tällä hetkellä joka neljäs janakkalalainen on täyttänyt 60 vuotta. Siinä iässä useimmat pystyvät hyvin pihatöihin kesäisin ja lumenluontiin talvisin. Tilanne saattaa ajan oloon muuttua, jos puoliso kuolee viereltä tai omat voimat vähenevät. Silloin tulee ajankohtaiseksi asumisen muutosjärjestelyjen pohtiminen.

Tähän on joissakin kunnissa reagoitu, kuten esimerkiksi Hausjärvellä, missä 55 vuotta täyttäneille on rakennettu 33 kerrostaloasuntoa Oitin keskustaan.

Useimmat sinne vuokralle muuttaneista kokevat eri syistä uuden asunnon ja uudet naapurit mieluisiksi. Viihtyisä asuminen on keskeinen osa ihmisen hyvinvointia.

Hämeenlinnassa tarjolla paljon pieniä vuokra-asuntoja

Hämeenlinnassa heikä asuu missä haluu, koska siellä on käynnissä ”Meikä asuu, missä haluu”-kampanja ikäihmisille. Osaksi se lienee mahdollista siksi, että kaupungissa on pienten vuokra-asuntojen ylitarjonta-tilanne.

Asuminen laajan kaupungin missä tahansa kolkassa ei liene kuitenkaan kaikille ikääntyneille hyvä ratkaisu. Selvää on, että jokaiselle sopivaa yhtä ratkaisua ei myöskään ole olemassa.

Helsingissä omistus-asuntojen hinnat ja vuokra-asuntojen vuokrat ovat jo monen kaupunkilaisen tavoittamattomissa.

Perustetaan asukasyhteisöjä ja rakennetaan asuntoja

Voidaan ajatella, että ikääntyneet asuvat Janakkalassa rintamamiestaloissa, tilavissa omakotitaloissa, iäkkäissä rivitaloissa tai hissittömissä kerrostaloissa. Olisiko mahdollista parantaa tilannetta jollain tavoin?

Yksi oivallus on, että perustetaan asukasyhteisöjä, suunnitellaan ja rakennetaan tarpeisiin perustuvia uusia kerrostaloasuntoja ikäihmisille ja rivitaloasuntoja lapsiperheille.

Ne, joilla muuttotarvetta uuteen asuntoon on tiedossa, voisivat päästä osallistumaan tulevan asuntonsa suunnitteluun jo alkuvaiheessa.

Silloin uusi asunto vastaa parhaalla tavalla tulevia tarpeita. Pitäisi olla niin, ettei väliä ole sillä, toteutetaanko omistus- vai vuokralla asumista.

Usein uusi asunto on ollut monelle saavuttamaton unelma

On mahdollista rakentaa Janakkalaan uusia asuntoja, joihin ikääntyvät kuntalaiset voivat muuttaa ollessaan vielä toimintakuntoisia. Tällöin myöhemmin lisääntyvä palveluiden tarve voidaan täyttää ilman isoja kustannuksia. Usein uusi asunto on ollut monelle kuntalaiselle saavuttamaton unelma.

Toteuttamalla kohtuuhintaisia vuokra- ja omistusasuntoja on mahdollista vastata asumistarpeiden muutoksiin ja ehkäistä ennalta yksinäisyyttä sekä lisätä elämäniloa uuden asunnon kokemuksilla. Samalla on todennäköistä, että henkilökohtaiset tarpeet hoiva-asumiseen siirtyvät useilla vuosilla tai poistuvat kokonaan.

Kuntaan tyytyväisyyttä, pito- ja vetovoimaa

Toinen oivallus on, että järjestämällä uusia asuntoja kuntalaisille saadaan aikaan tyytyväisyyttä, pitovoimaa ikääntyvien kuntalaisten keskuudessa ja vetovoimaa ympäristössä. Onhan nimittäin niin, että eri kylissä sijaitsevat omakotitalot, joista ikäihmiset luopuvat, saattavat kiinnostaa hyvinkin muualta tulevaa nuorta polvea. Asunnon vaihtoon tarvitaan joskus tukea ja sitä on mahdollista järjestää.

Jokainen asuu jo jossain, mutta kohtuuhintaisten uusien asuntojen järjestäminen erityisesti ikäihmisille on väistämätöntä niin inhimilliseltä, eettiseltä kuin ekologiseltakin kannalta.

Käsitykseni on, että Janakkalassa ymmärretään hyvinvoinnin lisäämisen olevan jokaisen kuntalaisen yhteisen edun mukaista.

Menot