fbpx
Mielipiteet

Mielipide: Eco Traffic Center olisi voinut onnistua – Avainkysymys on kestävä konsepti ykköskorttelissakin

Taidenäyttely Kuva: Pekka Rautiainen
Taidenäyttely entisessä Kauppakeskus Linnassa Hämeenlinnan keskustan ykköskorttelissa viime maaliskuussa. Kuva: Pekka Rautiainen

Entiseen kotikaupunkiin on hyvä tulla vieraan kanssa. Siellä on paljon hienoa nähtävää. Pitää vaan varoa sitä tiettyä korttelia. Se tahtoo viedä pohjan kaikelta muulta hyvältä.

Varsinkaan ei kannata sanoa, että tässä on kaupungin ykköskortteli. Ensimmäinen ajatus vieraan päässä on, että onko kyseessä vitsi. Siitä sitten joutuu pitkään selitykseen siitä kuinka 1970-luvulla…

Yksi startup – Sunny Car Center pilasi ilmapiirin

Kun viimeksi asuin Hämeenlinnassa oli pakko ihmetellä sitä, kuinka yhden startupin (toim. huom. Sunny Car Centerin) epäonnistuminen oli traumatisoinut kaupungin yrittävän ilmapiirin. Olisi luullut kyse olevan vähintään kaupungin ainoan tehtaan sulkemisen kokoisesta asiasta.

Kaupunki teki alussa aivan oikein lähtiessään startupin tueksi. Jatkosta on varmasti paljon opittu. Perusongelma oli se, että yrittäjä ei pystynyt ajoissa pivotoimaan. Silloin kun oli selvä, että konsepti ei vedä.

Eco Traffic Centeriä ei ole vieläkään

Jos teemaksi olisi vaihdettu vaikka Eco Traffic Center, niin nyt siellä pohjoispuolen pellolla olisi Suomen johtava ekologisen liikenteen esittely- ja kauppapaikka sähköpyöristä kaasubusseihin ja moottorirataa kiertäisivät sähköharrikat. Ei sellaista vieläkään ole!

Ykköskorttelissakin avainasia on kestävä konsepti. Ideoita varmasti on. Ne pitää konseptoida toteutettavissa olevaksi kokonaisuudeksi. Sen pitää olla haluttava ja vastata eri osapuolten vaatimuksiin.

Nyt ovat haastavat ajat. Suomi on kiinni ja yleinen ilmapiiri kaikkea uutta vieroksuva. Se on toisaalta myös mahdollisuus. Suomi ei ole niin pysähtynyt kuin julkisuudesta voisi päätellä. Monella taholla juuri konkretisoidaan aiempaa kehitystä.

Ykköskortteli voisi olla tämän ajan vireyttäjä

Minkälainen olisi nykyhetken ykköskortteli ei vain Hämeenlinnan, vaan Suomenkin tasolla?

Suomesta löytyy paljon toteutettavissa olevaa uutta jonka pohjalta edetä, unohtamatta kaupungin ominaispiirteitäkään.

Toivottavasti kaupungilla on vielä kunnianhimoa, ettei se päästä hanketta menemään sieltä missä aita on matalin. Kortteli voisi olla samanlainen keskustan vireyttäjä kuin silloin 70-luvulla.

suomeksi: pivotoida = yrityksen suunnan muuttamista, kun liikeidea on todettu kannattamattomaksi (lähde: Suomen Yrittäjät)

Menot