fbpx
Mielipiteet

Mielipide: Energiapuun hintataso oli iso pettymys: Mistä riittää tuleviksi talviksi kuivaa energiapuuta lämpölaitoksille?

Energiapuun korjuunäytös menossa Juankoskella 5. elokuuta. Kuva: Niilo Hartikainen

Olen luonteeltani realisti sekä optimisti. Jo alkukesästä, ennen lomaani, ottivat metsänomistajat minuun yhteyttä ja halusivat tehdä energiapuuleimikoita. Sanoin silloin, että odotetaan syksyyn. Nyt kun energiapuusta on pulaa, niin kyllä hinnat nousevat.

Suunnittelin näitä leimikoita useammankin ja laitoin myyntiin. Aikaa tarjousten antamiseen annoin runsaasti, että varmasti kaikki mahdolliset toimijat ehtisivät reagoida.

Odotin malttamattomasti viimeistä tarjouspäivää. Sen jälkeen olisin verrannut ensiharvennuksilla hintaa joko energiapuuksi tai harvennusta normaalisti kuitupuuksi eli kumpi olisi ollut metsänomistajalle edullisempi.

Jos metsä hakataan tai harvennetaan energiapuuksi, niin metsänomistaja voittaa normaaliin kuitupuuharvennuksiin verrattuna.

Kaikki puulajit käyvät energiapuuksi

Energiapuu hakataan 2–3 sentin läpimittaan verrattuna esimerkiksi koivukuituun, joka katkotaan minimissään kuuden sentin läpimittaan. Eli energiapuuhakkuissa saanto on 10–15 prosenttia suurempi kuin normaaleissa kuitupuuharvennuksissa. Energiapuuksi soveltuvat lisäksi kaikki puulajit, pihlajapensaita myöten.

Jos metsä hakataan energiapuuksi niin sanotusti giljotiinilla, niin ennakkoraivauksessa metsuri raivaa pois vain peukalonmittaiset pienet rungot, jotka tukkivat giljotiinikouran.

Jos metsä hakataan normaaliksi kuitupuuksi, niin ennakkoraivauksessa metsurin täytyy poistaa kaikki ne rungot, jotka eivät täytä kuitupuun minimiläpimittaa. Ja tämä on kalliimpi kustannus metsänomistajalle verrattuna energiapuuharvennusten ennakkoraivauksiin.

Ja juuri tätä vertailua olisin halunnut tehdä näiden tarjouspyyntöjen kautta. Eli mikä on tänä päivänä alueellani (Hausjärvi–Riihimäki) toimivien energiapuufirmojen hintataso. Ja mikä on taloudellisesti kannattavaa metsänomistajalle.

En nyt tässä ota esille Kemera-tukea, joka on veronalaista tuloa metsänomistajalle. Siitä sitten myöhemmin.

Kaikille kohteille ei edes tarjousta

Tarjoukset olivat suuri pettymys. Ihan hyville kohteille ei annettu edes tarjousta.

Ne tarjoukset, jotka saatiin eivät todellakaan ole vertailukelpoisia normaaleihin ensiharvennuksiin, eivät edes, vaikka huomioon otetaan kalliimmat raivauskustannukset.

Biowatti, Tikanoja ja Neova-Group ovat nykyisin Laania. No, edistääkö tämä kilpailua vai ei? Ei ainakaan minun alueellani.

Tätä kirjoittaessani en oikein tiedä, mitä miettiä. Täksi talveksi ei ole tarpeeksi kuivaa energiapuuta lämpölaitosten tarpeisiin. Miten on seuraava talvi?

Eli tämä minun optimismisuuteni energiapuun hintaan romahti kyllä täysin. Mutta realistisuuteni ei hävinnyt mihinkään.

Marja Tolonen

Hausjärvi

Menot