fbpx
Mielipiteet

Mielipide: Häirintä vaientaa tyttöjen äänen

Sunnuntai 11. lokakuuta on kansainvälinen tyttöjen päivä, jota on vietetty vuodesta 2011 YK:n yleiskokouksen julistuksen nojalla. Kuvan koulutyttö on kuvattu saman vuoden helmikuussa Tansaniassa. Kuva: Terho Aalto
Sunnuntai 11. lokakuuta on kansainvälinen tyttöjen päivä, jota on vietetty vuodesta 2011 YK:n yleiskokouksen julistuksen nojalla. Kuvan koulutyttö on kuvattu saman vuoden helmikuussa Tansaniassa. Kuva: Terho Aalto

Jopa 42 prosenttia suomalaistytöistä on joutunut verkkohäirinnän uhriksi. Vähemmistöryhmiin kuuluvat tytöt kokevat häirintää puolitoistakertaisesti muihin verrattuna.

Tämä selviää lastenoikeusjärjestö Plan International Suomen tuoreesta tutkimuksesta, joka käsittelee tyttöjen ja nuorten naisten kokemuksia verkkohäirinnästä.

Häirinnän yleisyys on todella huolestuttavaa, sillä häirintä rajoittaa meidän tyttöjen vapautta tuoda esiin itsellemme tärkeitä asioita ja mielipiteitämme.

Kiusaamista ja seksuaalista häirintää

Nettihäirintään sisältyy muun muassa kiusaamista, rasistista kommentointia, seksuaalista häirintää sekä ulkonäön pilkkausta.

Joka seitsemäs tyttö on häirinnän takia jopa lopettanut jonkin sosiaalisen median alustan käytön.

Se on väärin. Ongelma ei ole meissä tytöissä vaan häiriköissä ja häirinnän hiljaisessa hyväksymisessä.

Tytöt käyttävät nettiä enemmän kuin koskaan, ja some on tärkeä osa elämäämme. Somen tulisi olla mukava alusta, jossa voi rauhassa ilmaista itseään ja mielipiteitään.

Tyttöjen ääni ja mielipiteet ovat korvaamaton osa parempaa tulevaisuutta. Vaadimme tasa-arvoa ja ympäristötoimia. Ilmaisemme omaa luovuuttamme ja näytämme taitojamme.

Se, että tuota kaikkea voi tehdä vain häirinnän uhalla, on todella vahingollista. Siinä kärsivät sekä tyttöjen itsetunto että hyvinvointi, ja lopulta myös koko muu maailma.

Raportointikeinoja tehostettava

Hätä on todellinen, ja se vaatii konkreettisia toimia. Sosiaalisen median alustojen on tehostettava raportointikeinojaan, jotta mahdollisimman suuri osa häirinnästä tulisi julki ja estettäisiin.

Ihmiset pitää saada tietoisiksi ongelmasta, sillä silloin jokainen netinkäyttäjä voi omalta osaltaan vastata turvallisemman ilmapiirin luomisesta ja puuttua häirintään sitä nähdessään.

Me tytöt olemme tärkeitä ja arvokkaita. Meidän äänemme pitää saada kuulua.

Lue myös: Yksi kaikkien ja kaikki tyttöjen puolesta (alanurkka 9.10.2020)

Menot