fbpx
Mielipiteet

Mielipide: Hallituksen käytettävä itsenäistä harkintaa ja tervettä järkeä

Tiesulkua rakennettiin moottoritiellä Kanta-Hämeen ja Uudenmaan eli Riihimäen ja Hyvinkään rajalle 28. maaliskuuta. Kuva: Pekka Rautiainen
Tiesulkua rakennettiin moottoritiellä Kanta-Hämeen ja Uudenmaan eli Riihimäen ja Hyvinkään rajalle 28. maaliskuuta. Kuva: Pekka Rautiainen

Koronakeskustelussa hallitus on turvautunut THL:n ja STM:n asiantuntijoihin. Terveysviranomaisten lausunnot ovat usein keskenään ristiriitaisia ja niissä on selittelyn ja peittelyn makua.

Päätöksentekijöiden tulee ymmärtää tilanne ja käyttää omaa harkintaa. Onneksi pääministeri näyttää ajattelevan loogisesti.

Koronan tartuttavuusluvusta hallitus ei halua antaa mitään tarkkaa arvoa. Ei sen tarvitsekaan antaa. Terve järki sanoo, että luku on pidettävä selvästi alle yhden eli ydintekniikan termein alikriittisenä.

Jos tartuntaluku on yli yhden, tilanne on vaarallisesti ylikriittinen, jolloin tauti helposti räjähtää käsiin kuten Tshernobylin ydinreaktori tai atomipommi.

Olisi käytettävä tervettä järkeä

Kasvomaskeista Suomessa on jatkuva juupas, eipäs -väittely. Asiantuntijoilta jokainen saa mieleisensä lausunnon. Tässäkin tulee käyttää tervettä järkeä.

Maskit pienentävät aina tartuttavuuslukua ja estävät samalla muidenkin tautien kuten influenssan leviämistä. Siksi julkisiin tiloihin, kauppoihin ja joukkoliikenteeseen tulee määrätä maskipakko tai vähintään visiiripakko.

Metsurien käyttämä kasvot peittävä kevyt muovinen visiirikin on varsin käyttökelpoinen pienentämään tartuttavuuslukua. Visiirin kanssa on helppo hengittää ja puhua.

Visiiri toimii kuin pleksilevyt kauppojen kassoilla ja vähentää oman yskimisen ja puhumisen aiheuttamien pisaroiden suoran roiskumisen naapurin kasvoille ja päinvastoin. Se estää myös kasvojen vaistomaisen hieromisen käsillä ja suojaa silmiä mitä hengitysmaski ei tee.

Koronapesä on pääkaupunkiseudulla

Helsingin seutu on edelleen Suomen pahin koronapesäke. Uudenmaan eristyksen nopea purkaminen oli virhe. Muualla Suomessa tautitilanne oli jo sen verran pieni että siellä ravintolat ja isommatkin tilaisuudet olisi voitu sallia.

Nyt Helsingin seudun asukkaat pääsevät vapaasti muualle Suomeen tautia levittämään eikä muuallakaan voida nopeasti höllentää rajoituksia. Yökerhotoimintaa ei Suomessa missään tule sallia ennen kuin tautia vastaan on saatu toimiva rokote.

Vanhusten eristäminen oli perusoikeuksien ja tasa-arvon loukkaus. Jos ihmisiä eristetään koronataudin vaarallisuuteen vedoten iän perusteella, tulee heitä eristää myös muiden ominaisuuksien perusteella. Esimerkiksi kaikki sokeritautiin ja hengityselinten sekä verenkierron vajaatoimintaan sairastuneet pitäisi samalla logiikalla eristää karanteeniin.

Viruksesta ei päästä kuin rokotteella

Maailma ei pääse eroon koronaviruksesta ennen kuin on saatu toimiva rokote. Siihen voi mennä monta vuotta. Tilanne on samankaltainen kuin HIV:n kanssa, eli tauti kytee, mutta ei sammu.

Tauti ryöpsähtää silloin tällöin uudelleen varsinkin jos lentoliikenne on yhtä vapaata kuin mihin olemme tottuneet. Globalisaatio ja vapaa matkustaminen on nykyisessä muodossaan tullut tiensä päähän.

Koronaviruksen taloudelliset seuraukset ovat Suomelle järkyttävän suuret. Onneksemme muutkin valtiot ovat samassa kurimuksessa. Tämän johdosta voimme ottaa paljon totuttua enemmän lisää velkaa, kunhan emme suhteellisesti ylitä muiden valtioiden velkaantumisastetta.

Valtioiden velat hoidetaan samoin kuin viime maailmansodan jälkeen eli reippaalla maailmanlaajuisella inflaatiolla.

On syytä varautua isoihin muutoksiin. Kun pöly koronaepidemian jälkeen on laskeutunut, huomaamme, että monet alat kuten lentoliikenne ja turismi ovat enää vain varjo entisestään.

Todennäköisesti maailmantaloudessa Kiina on kiilannut USA:n ohi, EU heikentynyt lisää ja Venäjä köyhtynyt vallankumoukselliseen tilaan.

Menot