Mielipiteet

Mielipide: Halutaanko Hämeensaareen linnanmuureja?

Joulukuun alussa esitelty havainnekuva Hämeensaaresta, johon suunnitellaan muun muassa asuinkerrostaloja, joiden on määrä valmistua vuonna 2026. Taloista yhtä suunnitellaan 14-kerroksiseksi. Tasakattoinen areena näkyy matalimman kerrostalon takaa. Kuva: PES-Arkkitehdit Oy
Joulukuun alussa esitelty havainnekuva Hämeensaaresta, johon suunnitellaan muun muassa asuinkerrostaloja, joiden on määrä valmistua vuonna 2026. Taloista yhtä suunnitellaan 14-kerroksiseksi. Tasakattoinen areena näkyy matalimman kerrostalon takaa. Kuva: PES-Arkkitehdit Oy

Hämeensaaren alueen asemakaava-luonnos selostuksineen sisältää ylevää tekstiä, jossa korostetaan, että alue tulee toteuttaa arkkitehtonisesti korkeatasoisesti ja keskustamaiseksi.

Alueen pohjaolosuhteet ja kaavan erityisvaatimukset nostavat rakennuskustannukset tasolle, jossa kohtuuhintaisten vuokra-asuntojen tai vaikkapa vanhusten palvelutalojen toteuttaminen ei ole taloudellisesti mahdollista, vaikka se onkin asetettu kaavoituksen yhdeksi päätavoitteeksi.

Alueelle esitetään liike- ja toimistorakennusoikeutta reilusti yli 20 000 kerrosneliömetriä (Goodman, 26 000 kerrosneliötä ilman autopaikkoja).

Vastaavia tiloja on runsaasti vapaana

Kantakaupungissa on tälläkin hetkellä runsaasti vapaana vastaavia tiloja, minkä lisäksi muun muassa ykkös- ja kakkoskortteleiden aikomuksena on toteuttaa lisää uusia liike- ja toimistotiloja.

Rakennusoikeuden määrä Hämeensaaren alueella on siten valtavasti ylimitoitettu, jota pyritään paikkaamaan siirtämällä kaupungin omia ja seurakunnan toimintoja monitoimiareenan yhteyteen. Kaupunki on ainakin omalta osaltaan sitoutunut selvittämään tätä!

Hämeensaari ei ole ainoa paikka areenalle

Uskon, että niin jääkiekkoa kuin Verkatehtaan nykyistä toimintaa suurempia kulttuuritapahtumiakin käydään katsomassa varmasti yhtä paljon, sijaitsee areena sitten Rinkelinmäellä, Kantolassa, Kirstulassa tai Pullerin kentillä.

Areena ja sen viereinen pysäköintilaitos näyttävät ”ruostuneilta teräshalleilta”, jotka ikkunattomina entisaikojen linnanmuurien tapaan peittävät täysin näkymät moottoritieltä nykyisen keskustan suuntaan. Vanajaveden toisella puolella sijaitsevan Vanajanranta-alueen kaltaista väljyyttä ei Hämeensaaren näkymässä ole!

Viety eteenpäin ilman jatkoselvityksiä

Kaavaluonnokseen liittyvässä erillisessä ulkopuolisen asiantuntijan laatimassa selvityksessä todetaan, että alueen liikenne- ja pysäköintijärjestelyt eivät toimi ja, että niiden osalta tulee tehdä jatkoselvityksiä. Kaava on kuitenkin viety eteenpäin ilman jatkoselvityksiä!

Alueen toteuttamisen aikana tulevat entisestään korostumaan ympäristöystävälliset materiaalivalinnat ja rakenneratkaisut. Kaavan tulisi siksi ottaa rohkeasti askel kohti tulevaisuuden rakentamista, nykymuodossaan se ei sitä tee.

Kaava palvelee vain monitoimiareenaa

Hämeensaaren nyt nähtävänä olevaa kaavaa ei pidä hyväksyä, koska se palvelee vain ja ainoastaan monitoimiareenaa ja siihen liittyvää kokonaisuutta. Alueen kaavoitus tulee toteuttaa tarkemmin lainvoimaista yleiskaavaa noudattaen pienempinä asuinrakennuspainotteisina kokonaisuuksina.

Alueen rakentaminen kannattaisi toteuttaa tontinluovutuskilpailun kautta, kortteli- tai jopa tonttikohtaisesti, jolloin lähialueen omilla rakentajilla olisi parempi mahdollisuus osallistua alueen toteutukseen.

Lue myös:

Monitoimiareenan sisältävä Hämeensaaren hanke on pienentynyt – Areena valmistuisi vuonna 2025 (1.12.2020)

Hämeensaaren vaihtoehdot arvioitaviksi (mielipide, 8.12.2020)

Nämä asiat kiinnostivat Hämeensaaren suunnitelmissa eniten (15.12.2020)