fbpx
Mielipiteet

Mielipide: Hämeen visio löydettävissä – Onnistuminen uusista edustajistamme ja itsestämme kiinni

Maansiirtotyöt menossa Hämeenlinnan Moreenissa syksyllä 2010. Kuva: Terho Aalto
Maansiirtotyöt menossa Hämeenlinnan Moreenissa syksyllä 2010. Kuva: Terho Aalto, arkisto

Ministeri Sanni Grahn-Laasonen (kok.) kirjoitti Hämeen tulevaisuusvisiosta (HäSa 30.3.). Tulevaisuusvisio varmasti tarvitaan, mutta visiotakin enemmän tarvitaan välittömiä toimenpiteitä seutukunnan tilanteen parantamiseksi.

Päättyvällä hallituskaudella vain Päivi Räsänen (kd.) ja Timo Heinonen (kok.) ovat aktiivisesti vaikuttaneet hämäläisten asioiden edistämiseen.

Tulevilta kansanedustajilta odotetaan selkeää, aktiivista ja ryhmänä yhtenäistä vaikuttamista ihan jokaiselta edustajalta puoluekannasta riippumatta. Jos joku lupaaja edustajaksi pääsee, on lupaus myös pidettävä!

Tärkeimmät asiat Hämeessä ovat Moreeni-Rastikankaan moottoritieliittymä ja junayhteyksien kehittäminen sekä uusien työpaikkojen edellytysten parantaminen.

Näihin vaikuttamalla luodaan mahdollisuuksia myönteiselle väestökehitykselle, koska vain siten löytyy perusteltuja syitä paikkakunnalle muuttoon.

Pelkästään luonnon ja maisemien vuoksi eivät ihmiset eläkeläisiä lukuun ottamatta Hämeeseen sijoitu.

Hämeenlinnassa vaikuttaa siltä, että suurimmaksi asiaksi muodostunut autojen pysäköinti ratkaisemalla saataisiin kaupunki lentoon. Näin ei valitettavasti ole, koska pysäköintitarve on ainoastaan autoilun seuraus.

Pysäköintipaikat eivät lisää kaupungin elinvoiman kasvua millään tavoin. Ne voidaan lukea ainoastaan olemassa olevan väestön mukavuustekijäksi. Uusia työpaikkoja ne eivät lisää.

Työpaikkoja voidaan saada Hamkin entistä tiiviimmällä yhteistyöllä yritysten kanssa, yrittäjäkoulutusta lisäämällä ja oppisopimuskäytäntöä kehittämällä.

Kuulin äskettäin lounaalla huimaavan keskustelun. Viereisessä pöydässä vähän yli parikymppiset naiset vaihtoivat kuulumisia. Toisella oli kaksi lasta parin vuoden ikäerolla. Hän totesi, että haluaa vielä kolmannen lapsen ennen kuin täyttää kolmekymmentä. Sitten tulisi työuran vuoro.

Esteenä oli enää puolison ylipuhuminen. Puoliso kun piti kolmannen lapsen hankkimista liian kalliina operaationa. Tässä on jotain mykistävää, vaikka en välttämättä ministerin tavoin pelkkiin vauvatalkoisiin uskokaan.

Nuorten lapsiperheiden toimeentulon ja työssä käynnin edellytyksiä on parannettava!

Tehdään se tosiaan yhdessä. Aloitetaan esikoulusta, toteutetaan homevapaa yhtenäiskoulu, laitetaan puolet vuotuisesta ikäluokasta Tavastiaan ja Hamkiin. Toisesta puolikkaasta osa jatkaa Aalto-yliopistoon ja loput Tampereen yliopistoon.

Tällä toiminnalla päästäisiin hyvään alkuun. Koulupudokasehdokkaat “haravoidaan” erityisten tukitoimien pariin ja estetään näin syrjäytymästä.

Hämeen työllisyysaste nostetaan 80 prosenttiin ensimmäisenä Suomessa suhdanteista riippumatta.

Ikäihmisille laitetaan terveyskeskukset ja Häme-sote kuntoon. Kun nämä toimet on seuraavan neljän vuoden aikana tehty, visioidaan lisää. Onnistuminen on meistä itsestämme ja uusista edustajistamme kiinni.

Menot